BezpiecznaCiaza112023

Macierzyństwa pierwszy tom ;)

11 lata 2 tygodni temu #876673 przez Hania84
Ikunia napisałam "mniej jaj" a nie że nie powinni ;) ale to zasłyszane kiedyś...dziś pewnie się wszystko zmieniło. jaja zdrowe ale trza uważać na cholesterol :P

A pierwszy wywar wylewam odkąd Lena zaczęła jeść nasze zupki...kiedyś tak nie robiłam...a powinno się tak robić bo w pierwszym obgotowanym wywarze jest mnóstwo pestycydów, związków, antybiotyków etc. i jeśli można zmniejszyć to zło to czemu nie? :) a i zupka troszke chudsza dla naszych bobasów i dla nas :) Więcej witaminek we wywarze warzywnym jest...a to zostaje...tego nie wylewam bo warzywka dodaję do drugiego wywaru dopiero :) tak jak już wyżej napisałam.
Zresztą ja ogólnie zupy jem na kostkach (wiem, wiem niezdrowe - ale co my mamy dzis zdrowego :P )...nie lubię zup na kościach więc robię to (rzadko) tylko wtedy jak Lence chcę dać i jak musze się pozbyć zapasów ze zamrażalnika.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 tygodni temu #876683 przez Ikunia1910
Ale to co mniej? Tzn co im moze byc od tych jajec? Pytam bo ja nigdy tego nie slyszalam a licze ze drugie bedzie chlopakiem to sie wiedza dodatkowa przyda :p
Haniu a takie miesko nadal tak smakuje jak miesko czy juz takie bardziej wyprane ze smaku jest? Ja to lubie zjesc dobrze i chyba mnie nie przekonuje to odlewanie, ale nie neguje tego ze ty tak robisz, masz racje mieso faszerwuja roznymi syfami i warto ich unikac ale dla mnie wygrywa smaczyste:p
Nawet przegladalam fora i inne artykuly i pisza o tych hormonach ale z tego co czytalam to niewiele kobiet z tego korzysta. Ciekawe czy ma to rzeczywisty wplyw na pozniejszy rozwoj dziecka mogli by amerykanie jakies badania zrobuc hihi ;)

Musze upiec ciasek kruchych troche bo mi wziely wyszly :p
A na obiad moze placek wegierski.... Nie chce mi sie wydziwiac nic.

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

11 lata 2 tygodni temu - 11 lata 2 tygodni temu #876686 przez Hania84
Ikunia kiedyś sie mówiło że jajka mogą mieć wpływ u chłopców na ich płodność w późniejszym wieku...a raczej bezpłodność ;) nie ciągnij mnie za język bo pewnie w tym tyle prawdy ile w innych stwierdzeniach z przeszłości..ale lepiej ogólnie z jajcami uważać. Chociaz ja je uwielbiam i widze że Lenka też :P

Mięsko z takiego drugiego wywaru jest tak samo smaczne jakbyś zostawiła je w pierwszym :) zupka też nie traci na smaku :) właśnie zjadłam pełen talerz kapuśniaku z drugiego wywaru i jest THE BEST :)
Ja też lubię zjeść ze smakiem...zresztą widać to po mnie :P więc byle czego/ byle smaczego a raczej nie smaczego bym nie tknęła :P :lol:

edit:

ale żeby nie było że ja taka na te jaja jestem u chłopców to powiem że mojej przyjaciółki syn codziennie (a na bank 5 dni w tyg.) do śniadania wpitalał jedno czasem dwa jaja ;)

11 lata 2 tygodni temu - 11 lata 2 tygodni temu #876692 przez Ikunia1910
Pewnie tak jak mowisz Haniu zabobony ale swoja droga smieszne nie jedz jajek bo zle wplywaja na jajka :p
Zoska jajecznice zje i jajko ugotowane zmieszane w zupie albo budyn na jajku ale tak samego jajka tj w swieta to nie jakos ma odruch wymiotny odrazu. Ciekawe czemu:p
Ja przez swieta mialam chcice na jajka a teraz na wszystko mam blee moglabym jesc tylko jakies syfiaste jedzenie, i owocki bo na reszte mam dlugie zeby.

Mlody pewnie robil mase i dlatego tyle jajec jadl ;)

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

11 lata 2 tygodni temu - 11 lata 2 tygodni temu #876695 przez Hania84
Ikunia a moja ma właśnie na odwrót z jajami...przy jajecznicy ma odruch wymiotny a ugotowane pokrojone zje :)
Ja też w ciąży miałam chcicę na fastfujsy ale w III trymestrze...w I to mało co jadłam bo nawet 4kg schudłam. Nic mi nie pasiło. W II juz było lepiej...a w III nadrobiłam :P i 12kg na plusie było.

Właśnie rozdrobniłam widelcem warzywka w zupce dla Lenki i czeka aż się obudzi bo trzpiot jeszcze śpi od 13 :P :lol:

haha Ikunia może...ale szczypior z niego niesamowity jest :) do roku to był tłuściutki bo nawet przy dłoniach miał fałdki (w zgięciach :P ) a teraz to chudy że masakra.

11 lata 2 tygodni temu - 11 lata 2 tygodni temu #876696 przez KaRoLkA
Odnosnie jajek to moj od malego je lubi i potrafi ze 4 z majonezem na sniadanie wciagnac i nic mu nie jest i nie bylo :)
Gabi jajecznice zje ale żeby bardzo lubiła to nie

Gochens ja Gabci dalam rosół taki jak dla Nas gotowalam na udkach z kuraka z warzywkami nic nie wylewalam tylko zebralam szymowiny a doprawilam odrobina soli i lubczyku :) bo my jak chcemy bardziej doprawione to juz na talerzu maga czy pieprzem :) a jak jej specjalnie gotuje to mieskonosobno gotowalam tyle że Ona jeść nie chciała :/

Ikunia placek wegierski mmmmmniam :) mam dobry przepis na domowe pieguski jak chcesz ;)

jeju jak ten czas leci niedługo Nasze cieżaroweczki półmetek będą miały :cheer: :blush:

Bede robic pierogow z kapusta bo mi ciasta zostalo a mezu nie pojadl sobie tamtymi choc zrobilam 30 szt nanprobe ale stwierdzil ze MAŁO :cheer:

moj poszedl usypiac Gabi ciekawe czy mu sie uda hihi ogolnie to dopiero 3 raz

11 lata 2 tygodni temu - 11 lata 2 tygodni temu #876705 przez Hania84
Karolka mój A. tez kocha jaja :lol: we wielkanoc pochłonął na raz 5szt. :)

Kurcze ale fajny konkurs był na rodzice.pl :dry: był bo skończył sie 7 kwietnia. A było do wygrania 10 duzych zestawów soraya dla niej i dla niego :dry: szkoda że nie zajrzałam tam wczesniej.
W ogóle to coś zapytajpolozna.pl nie robi ostatnio konkursów :( tyle było ostatnimi czasy a teraz ciszaaa.

A własnie Agusia a jak tam ta ksiązka? fajna? w PL obowiązkowo ja kupię :lol: no i nie moge doczekac sie moich wygranych az je poczytam :lol:

Oooo Lenita sie obudziła :) zmykam...do później :)

11 lata 2 tygodni temu #876730 przez Gochens
Dzięki dziewczyny za rady ;) Alan pojadl ze mną troszkę rosołu ale chyba dla niego trochę za słony :) jednak wołowina mu bardzo smakowała. Chciałbym jeszcze go do jajek przekonać, chyba znów zacznę dodawać do jedzonka.
Teorię o jajkach i bezpłodności słyszałam ale nie wierzę w to, jest kilka takich zabobonow ;)

Ika fajnie z tym jeziorkiem, my chyba na działkę pojedziemy oby tylko nie padało... A co do B to rzeczywiście dziwnie ale może jeszcze się wstydzi? jak będzie częściej przebywać z Twoimi to szybciej mu to przejdzie ;)

Karolka dawaj przepis na ciastka :silly:

Marta, Cordis,Rysa??

11 lata 2 tygodni temu #876751 przez cordis
Gochenes :) jestem obecna :) czytam Was :) ale jakoś nie mam weny żeby coś napisać. Zaś plecy mi nawalają a gonitwy za młodym mam cały czas upodobał sobie każde drzwi i przy nich staje a że drzwi uchylone to leeeeeeeeci jak zdążę złapać to ok a ja nie to opcja alarm jest ;-). W środę jedziemy do teściów oni już się grzeją w ciepłym kraju :)

Historię z jajkami i inne temu podobne biorę przez palce i wkładam między bajki :)

Kiedyś pisałyście o owockach dla dzieci mój szama sporo bo i jabłka, banany, truskawki, wiśnie, jagody, maliny, morele, kiwi, czereśnie, pomarańcze, mandarynki wszystkożerny jest nooo byleby gruszki nie było ;-)
Znowu jest mlekowstręt, samego mleka od dawna nie pija a teraz nawet foch jest jak kaszkę trzeba zjeść :/ natomiast wszystko inne idzie super i właściwie tak jak u Ikuni je wszystko już :)

Wczoraj była noc płaczu zakończona czopkiem, strasznie płakał aż cały mokry był przy tym i ja też ;-), dwójki już prawie są więc to chyba przez to.

wiecie co? Miałam dziwny sen z Kakaszką,pół dnia potem o niej myślałam. Wie ktoś co u niej?

11 lata 2 tygodni temu - 11 lata 2 tygodni temu #876761 przez KaRoLkA
Cordis ja tu czekam na opowiesci o jasnie T bo chyba nie opowiadalas albo mi umknelo :P
Też ostatnio o Niej myslalam , ciekawe jak sie ma Elizka ??

Dziewczyny mozliwe jest że przez zęby kupa jest aż tak rzraca bo Gabi popuscila do pampera i ma tak odparzona dupke ze nawet dotknac sobie nie pozwoli:/ rano miała sliczna pupe a teraz tak odparzona że aż bable ma :angry: posmarowalam jej i zobaczymy

Gochens tu masz przepis :)

DOMOWE PIEGUSKI:
150g masła badz margaryny, szklanka cukru, cukier waniliowy, 1 jajko +jedno żółtko, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 300g mąki pszennej, 100g czekolady, 100g orzechów, 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
czekolade i orzechy pokroic w kostkę, masło utrzec z cukrem i cukrem waniliowym dodać jajko i żółtko(zmiksować) , osobno wymieszac mąke , sode, sól, orzechy i czekoladę i wmieszac do masy. Piekarnik rozgrzac do 200 stopni, robic małe kuleczki lekko splaszczyc( nie za duzo bo podczas pieczenia sie rozplywaja) piec 10-15 minut :)

11 lata 2 tygodni temu #876784 przez cordis
Karolka
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
ale się uzewnętrzniłam :silly:

Mój przy ząbkach sadzi mega śmierdziele zielone fuuuj :), ja na odparzenia sypię mąką u mojego działa b. dobrze.

11 lata 2 tygodni temu #876789 przez KaRoLkA
No co za ciotka wrrr :angry: trzeba bylo sobiebja na boczek wziac i powiedziec co myslisz , ja byn nie wytrzymala jakby mnie ktos wyrodna matka nazwal :angry:

Gochens apeluje o fotke Alusia z tata (ta z instagramu) Ali tam tak slodko wyszedł jak laleczka takie ma oczeta śliczne skubaniec :blush:

11 lata 2 tygodni temu #876818 przez aleksiaa88
Cordis jakby ktoś mnie obraził to bym się nie czaiła tylko walnęła co myślę poza tym raz siostra G coś pierdzieliła tak mnie wnerwiła, że przy wszystkich dostała opieprz i wsio.

Kąpaliśmy bobasa i co nie chciał siadać stał nie fakt woda trochę była za gorąca ale i może dlatego się wystraszył zobaczymy następnym razem czy zaczął się jej bać czy jednorazowy wybryk.

11 lata 2 tygodni temu #876822 przez aleksiaa88
Jeśli chodzi o rosół to ja przez noc daję mięso do wody wtedy nie ma tyle syfu jak się gotuje, ale i tak pierwszą wylewam dopiero do drugiej daję warzywa i przyprawy. A ja dolewam wodę to zimną tylko niby, że to ma wpływ, że rosół nie będzie mętny.

Malutka oglądałam zdjęcia tej fotograf śliczne te śpiące dzieciaczki

11 lata 2 tygodni temu #876825 przez Gochens
Cordis podziwiam Cię ja juz dawno bym coś tej pani powiedziała!! chuj z tym ze się obraził ( sorrki za wyraz)..
Karolka dziękuję za przepis może zrobię a można w tych formach do babeczek tylko ze mniej czy lepiej na papierze??
Aleksia a jak się moczy mięso to z niego coś " uchodzi" :unsure:??

Alan wykapany ostatnio chodzi spać przed.20, robiłam mu dziś budyń ale mu smakował :laugh: dodałam takiego kakao ale slodzonego trochę pyszotka

Karolka specjalnie 4You tata smyracz brodowy
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Załączniki:

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka