BezpiecznaCiaza112023

Macierzyństwa pierwszy tom ;)

11 lata 1 miesiąc temu #852193 przez Kasiasia
Hej
TOMUS zyczy wszystkim ciociusiom i ich córusiom samych niespodzianek dzisiaj a w nastepnych dniach samych szczesliwych chwil!!!!!!!!!! :kiss:

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Mam nadzieje ze dzis wejdzie zdj.
Staram sie was nadrobic.... ale ciezko bo wali sie u mnie i juz nie mam sily
Za duzo sobie wzielam na glowe i teraz kazda drobna nawet obsuwka wszystko mi dezorganizuje.
Ale dam rade a co... tylko jakim kosztem.. :(

Narazie jestem 3 dni temu (w nadrabianiu) i nie moglam sie nie odniesc do tego co pisze Hania o raczkowaniu. Obecnie na studiach i na wczesniejszych pedagogicznych caly czas mowilo sie o tym jak wazne jest raczkowanie. M.in. te naprzemienne ruchy rak i nog tworza poloczenia nerwowe w mozgu co jest niezbedne do jego dobrego funkcjonowania. Wiadomo ze te polaczenia nie tylko wtedy sie tworza ale czym wiecej tym lepiej i jak jest okazja to czemu nie stworzyc ich wiecej... Ja sama teznie raczkowalam i wg wywodow naukowcow chyba dlatego nie mam talentu do jezykow obcych... ale ogolnie do nauki jestem spoko wiec ok. A brak tych zdolnosci moglabym wywnioskowa z wielu innych rzeczy....
Poza tym to powiem Wam ze teraz tak studiujac logopedie tez wiele rzeczy mnie zastanawia.... i robie tak7e prywatne badania wsrod znajomych i te prawdy naukowe czesto sie nie potwierdzają.... np to ze do 1 roku powinno sie juz odstwic smoczki i butelke bo wtedy narazamy dzieci na wady wymowy itp. A mam wsrod znajomych dzieci ktore nie uzywaly smoczka w ogole i butelke tez szybko odstwily i maja wady wymowy i dzieci ktore do 3 roku pily w nocy z butli i do 2 roku nie rozstawaly sie dzien i noc ze smoczkiem i pieknie mowia....
a ptywatnie powiem wam ze ja jak bylam mala i bylam w przedszkolu ortodontka kazala mojej mamie zeby wyrwac mi gorne mleczaki 1,2,3 bo mi zeby krzywo beda rosnac. Mama sie dlugo zastanawiala ale postanowila mnie tak nie oszpecac... No i jakos mam prosciutkie zeby. Wie do wszystkiego nalezy podchodzic z dystansem, co nie znaczy zeby do konca ignorowac wskazowki madrzejszych....
Ja naczytalam sie o kubeczkach roznych do nauki picia i nakupilam tego tyle a to nic nie warte i ztego co ostatnio na zajeciach slyszalam to chyba one nawet sa zle bo podtrzymuja u dziecka odruch ssania. Na szczescie moj Tomus woli pic normaljie z kubka. Teraz mamy fajne zajecia z neurologopeda (Marta ona chyba przyjmuje u Ciebie w Michalkowicach) pogadam sobie z nia o tych kubkach. Zreszta pozyczyla mi kilka ksiazek do pracy dyplomowej i powie mi cos wiecej o tym jak dziecko rodzi sie bez odruchu ssania. Bo wg literatury taki dzieci na bank beda jialy jakies zaburzenia w obrebie jamy ustnej , a ja u mojego dziecka nic takiego nie zauwazylam.
Ale sie napisalam :side: ide dalej nadrabiac poki maly spi :S y
Załączniki:

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #852195 przez Hania84
Kasiu fajnie, ze się odezwałaś :) i dziękujemy z Lenką za życzenia od Tomusia :kiss: Śliczny Tomuś na ślicznym samochodziku :)

Kasiu masz rację ze mało kiedy sprawdza się życie z naukowymi badaniami...ja co prawda smoczka pozbyłam się około roczku ale z butelki (tylko wieczorem) piłam do 5 roku życia !!! (nie chciałam pić ze szklanki bo mi mleko śmierdziało :P ) :ohmy: i szybko i pięknie czysto mówiłam !!! mnie się wydaje że źle dziecko mówi kiedy rodzice mówią źle do dziecka (w sensie jakimiś udziwnieniami) a nie od tego że ma smoczek. No chyba że ma go 2-3 letnie dziecko jeszcze to wtedy sie zgodzę, że może to jakieś następstwo w sprawie wymowy mieć.

11 lata 1 miesiąc temu #852196 przez Kasiasia
Aaaa a jeszcze odnosnie tego czworakowania. Moj wczesn7ej tylko czworakowal na tapczanie (smialismy sie ze ksiaze tylko po miekim czworakuje) a powiem ze to nie bylo bez przyczyny...
U tesciow zaczal czworakowac jak szalony... ale dlatego ze maja wykladziny dywanowe wszedzie, a u nas panele tylko wiec sie rozjezdza. Teraz u nas tez czworakuje ale nie idzie mu tak dobrze jak u tesciow.
A tak w ogole teraz poprawnie napisalam, bo raczkowanie to te pierwsze ruchy jak dziecko chodzi w tyl a jak idzie juz w przod to czworakowanie. Ale co jak nie pisac to my mamuski wiemy o co biega B)

11 lata 1 miesiąc temu #852223 przez Ikunia1910
Tomasz ale masz bryke:)

My juz u mamy taka pogoda ze odpusciłam sobie autobus i bryknęłyśmy z buta szybszym krokiem :)

Zaraz lecim do M1 na zakupki może jakie baletki se kupie:) a mloda zostanie z prababcią.

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

11 lata 1 miesiąc temu #852225 przez Sophie25
Doczekałam sie jaki Tomus jest sliczny bluzeczke ma piekną i buciki! A jaka buzka ładniutka :) :*

Dziewczyny boje sie, Zoska uderzyła sie w głowkę raczkowała sobie i podeszła do mnie do biurka i bach,jest siniak okropny :( Obwiniam sie i niewiem co robic czy jechać na pogotowie czy czekac ja jestem panikara i odrazu natłok myśli ....
Oprocz tego mimo antybiotyku goraczkaq dalej jej skacze noz kurw od czego .... Przeciez brała leki ...
Niewiem juz co jest wiem ze z moczem miała problemy ale martwie sie strasznie chyba trzeba jej porobic badania bo ja juz sama niewiem ...

11 lata 1 miesiąc temu #852234 przez KaRoLkA
Dzien dobry , ale naplodzilyscie z rana :p

Oskarku sto lat kochany :kiss:

Kobitkibwszystkiego najlepszego , duzo sloneczkacw zyciu , spelnienia marzen i poslusznych partnerow zyciowych :kiss:

Tomeczku ale przystojniak z Ciebie :* a fure maszbjak sid patrzy :)

Malutka ona pod bezrekawnikiem ma body dlugi rekaw , koszulka dlugi rekaw i bluza z podszefka futerkowa :)

Sophie duzego tego guza ma ??? Ja tez bym panikowala :/

Ikunia milego sklepowania :)

Violcia troche duzo jak za basen ale dziecku sie nie zaluje maszcracje :) ja tez okna pucowalam bo pogoda sliczna o 9 rano bylo juz 12 stopni :)

Mala placze dokoncze pozniej ..

milego dnia

11 lata 1 miesiąc temu #852247 przez Hania84
Sophie też bym panikowała...jeśli nie daje Ci to spokoju to pewnie że jedź na pogotowie.
Ale może wystarczy tylko obserwować...tak jak malutkamilka pisała kiedyś ze jeśli po zjedzeniu czegoś zwymiotuje to wstrząs mózgu a jeśli nie to okej :) ale myślę że nic Zosi nie będzie i jeszcze nie raz nasze dzieci guzy będą mieć ;)
A ta gorączka może też od zębów co? Może Zosi się skumulowało wszystko na raz?
Jeśli mocz był coś nie halo to zrób ponownie badania :) po co się stresować :) Zdrowie najważniejsze :)

Obiad sobie zrobiłam i zjadłam :) dałam trochę na czubku widelca Lenie popróbować kaszy gryczanej...nawet jej smakowało :)
Zaraz idziemy się zdrzemnąć...a potem tacie naleśniki zrobić :)

U nas słonecznie, pięknie ale ja mam roletami do połowy przysłonione okna bo coś mnie głowa boli i to tak ze nie mogę na światło patrzeć :dry:

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #852288 przez Milady
Dziewczyny zrezygnuje z forum, nie moge napisac dlaczego ....
mozecie sie tylko domyslać ... :(

Chciałam si9e pozegnac,miło spedziłam z Wami czas CAŁUJE WAS i 3majcie sie ciepło,ucałujcie swoje dzieciaki ... Miło było Was poznać :kiss:

....

Na pamiatke szkraby :kiss:
Załączniki:

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #852294 przez Hania84
Milady ale dlaczego rezygnujesz? Zabronił Ci czy jak? Daj spokój przecież tak fajnie nam tu z Tobą było/jest :) Milady każdy ma jakieś problemy...wiem, ze Ci ciężko i musisz poukłądac sobie wszystko...ale mogłabys w międzyczasie pisac do nas. Zawsze wesprzemy jak będziesz chciała i doradzimy...
Przecież możesz pisac normalnie jak zawsze o swoich skarbach...po co od razu rezygnowac.
Ja bym chciała byś nadal pisała u nas :)

Lena się przed chwilą obudziła...zaraz zje deserek :)
Ja już mam wszystko porobione...wykąpana, odzywka na włosy nałożona...wymodelowana i czekam na Pana swego :lol: hihi

11 lata 1 miesiąc temu #852299 przez srenka_918
Witam Was ;)
Wszystkim Kobietom składam najsedeczniejsze życzenia ;)

Oskarku Tobie daję buziola :* ;)

Malady nie odchodź od nas!!! Przecież jesteśmy tu żeby się wspierać, z nami będzie Ci łatwiej!!!

Ja dostałam prezent od męża o 5 rano ;) Wieelkiego kwiata w doniczce, kalia jakaś czy coś, za bardzo nie przepadam, ale gest bardzo miły piękny ;) Teraz wiem czemu wczoraj wcześniej do pracy wyjechał, żeby przed pracą coś kupić ;)
A od taty dostałam bukiecik z krokusków ;) szkoda tylko że z mojego podoknowego ogródka ;) Ale przynajmniej mi pachną w pokoju ;)

Byłam dziś na "rynku" w wiosce obok dzień handlowy, towaru pełno, ludzi jeszcze więcej ale dla mnie nic... Czułam się jak wieloryb... Same s,m,l rozmiary... A ja niestety xl lub większe muszę szukać... I spodobały mi się spodnie ciążówki, śliczne jak nie wiem ;) ale facet nie chciał opuścić a 90zł to wolę z normalnego sklepu z gwarancją, a tam nie mam pewności czy za tydzień znowu przyjadą ci sami...

Tomuś jaki zalotnik ;) Ślicznie wyszedł ;)
Nastka i Iwo tacy słodcy się razem bawią ;)

Aha ;) Zapomniałabym ;) jeszcze miałam taki prezent że mąż goły spał ;) ;) ;) ;)

Moje dziecko też mi dużo prezentów dziś daje... Już trzeci raz walnął wielką żółtą i śmierdzącą kupę a za ostatnim razem to jeszcze dodatkowo jakimś wyciekiem posłał mi koc... A 2 dni temu prałam... Uznał że nie jest dość czysty ;)

Ja po wczorajszym zmarznięciu mam katar i w nocy bolały mnie okolice nerek... Dziś już jest w miarę ok, tylko co jakiś czas chusteczek muszę szukać, bo jak położę paczkę w zasięgu łapek Pawełka to one uczą się latać ;) Nauczył się rzucać wszystkim w dal i największą ma radochę jak rzuci a to mu na głowę spadnie, muszę uważać co mu daję do zabawy...

Kasiu mądre rzeczy napisałaś ;) Ale te mądrości naukowców to trzeba przesiewać ;) Czasem mają coś mądrego do powiedzenia ;)
Ostatnio spotkałam się z taką mądrością: Jeżeli Twoje dziecko: głośno krzyczy, dużo płacze, dużo się śmieje, wszędzie wchodzi, przeszkadza, wchodzi nam w słowo, wybrzydza przy jedzeniu, chce nami rządzić... (itd) to zachowuje się jak DZIECKO ;)

Się rozpisałam ;)

11 lata 1 miesiąc temu #852305 przez KaRoLkA
Milady Kochana nie rezygnuj , ustabilizuj sobie wszystko i wroc do Nas:* bedziemy czekały na Was a dzieciaki cudne:*

Srenka wygrzewaj nerki, a synus niezly prezencik zrobił :)

My po zakupach i spacerku. Mezu sie spisał kwiata w doniczce kupił i nie spi od 9 B)

A tu na poprawe humorku:)

11 lata 1 miesiąc temu #852320 przez srenka_918
Karolka fajne to ;)

Dzisiaj wszystkie świętują ;) Forum opustoszało ;)

11 lata 1 miesiąc temu - 11 lata 1 miesiąc temu #852337 przez Hania84
Ja nie świętuję ;) bo mój dopiero co wrócił ;)

Szukałam na na necie fryzur dla siebie i znalazłam kilka typów :) podrukowałam od razu :lol:

Nadrukowałam też Lence nad łóżeczko trochę postaci z bajek, Kubusia puchatka, ksieżniczki i ma super teraz :lol:

a co do tych fryzurek to mam typ który wczoraj Karolka pokazała i jeszcze ten

albo ten
albo ten :silly:

albo ten :blink:

ale najbardziej chyba podoba mi się fryzurka ta pierwsza i od Karolki...i musze teraz zdecydować :silly:

Karolka świetny ten obrazek :D
Załączniki:

11 lata 1 miesiąc temu #852350 przez Sophie25
Ja tez jestem bo moj dopiero wrócił i bierze kapiel najchetniej poszłabym do Niego ale Zosia sie bawi :laugh:
No faktycznie opustoszało forum ...

Z Zosia juz lepiej przeczekałam i jest dobrze nie pojechałam na pogotowie przyłozyłam zimnego i jest widoczna tylko taka kreska czerwona ... ale strachu uzyłam ufff....
Narazie 0 wymiotów takze jest nie zapeszam dobrze ...

KaROlka swietny obrazek :)

Milady nie rob tego !!!!

Napisałam Milady wiadomosc na priv i mi napisała ze "nie nawidzi hamstwa i podgladania i jesli bedzie to wykorzystywał to odejdzie poprostu " ...
Z tego co ja sie domysliłam Marcin obczaił forum i robił jej wyrzuty ...
I chce ustalic sadownie wizyty jego z dziecmi ... a on sie oburzył i błaga o wybaczenie ....

Dziewczyny zapomniałam Wam pokazac mojego torcika od M jak przyjechał to mi pol zeżarł :lol:
Załączniki:

11 lata 1 miesiąc temu #852351 przez Sophie25
Hania bedzie Ci ładnie w tej co KaROlka pokazała albo w tej 1 :) :D

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka