- Otrzymane podziękowania: 3
- /
- /
- /
- /
- Macierzyństwa pierwszy tom ;)
Macierzyństwa pierwszy tom ;)
- Kasiasia
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
TOMUS zyczy wszystkim ciociusiom i ich córusiom samych niespodzianek dzisiaj a w nastepnych dniach samych szczesliwych chwil!!!!!!!!!!

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Mam nadzieje ze dzis wejdzie zdj.
Staram sie was nadrobic.... ale ciezko bo wali sie u mnie i juz nie mam sily
Za duzo sobie wzielam na glowe i teraz kazda drobna nawet obsuwka wszystko mi dezorganizuje.
Ale dam rade a co... tylko jakim kosztem..

Narazie jestem 3 dni temu (w nadrabianiu) i nie moglam sie nie odniesc do tego co pisze Hania o raczkowaniu. Obecnie na studiach i na wczesniejszych pedagogicznych caly czas mowilo sie o tym jak wazne jest raczkowanie. M.in. te naprzemienne ruchy rak i nog tworza poloczenia nerwowe w mozgu co jest niezbedne do jego dobrego funkcjonowania. Wiadomo ze te polaczenia nie tylko wtedy sie tworza ale czym wiecej tym lepiej i jak jest okazja to czemu nie stworzyc ich wiecej... Ja sama teznie raczkowalam i wg wywodow naukowcow chyba dlatego nie mam talentu do jezykow obcych... ale ogolnie do nauki jestem spoko wiec ok. A brak tych zdolnosci moglabym wywnioskowa z wielu innych rzeczy....
Poza tym to powiem Wam ze teraz tak studiujac logopedie tez wiele rzeczy mnie zastanawia.... i robie tak7e prywatne badania wsrod znajomych i te prawdy naukowe czesto sie nie potwierdzają.... np to ze do 1 roku powinno sie juz odstwic smoczki i butelke bo wtedy narazamy dzieci na wady wymowy itp. A mam wsrod znajomych dzieci ktore nie uzywaly smoczka w ogole i butelke tez szybko odstwily i maja wady wymowy i dzieci ktore do 3 roku pily w nocy z butli i do 2 roku nie rozstawaly sie dzien i noc ze smoczkiem i pieknie mowia....
a ptywatnie powiem wam ze ja jak bylam mala i bylam w przedszkolu ortodontka kazala mojej mamie zeby wyrwac mi gorne mleczaki 1,2,3 bo mi zeby krzywo beda rosnac. Mama sie dlugo zastanawiala ale postanowila mnie tak nie oszpecac... No i jakos mam prosciutkie zeby. Wie do wszystkiego nalezy podchodzic z dystansem, co nie znaczy zeby do konca ignorowac wskazowki madrzejszych....
Ja naczytalam sie o kubeczkach roznych do nauki picia i nakupilam tego tyle a to nic nie warte i ztego co ostatnio na zajeciach slyszalam to chyba one nawet sa zle bo podtrzymuja u dziecka odruch ssania. Na szczescie moj Tomus woli pic normaljie z kubka. Teraz mamy fajne zajecia z neurologopeda (Marta ona chyba przyjmuje u Ciebie w Michalkowicach) pogadam sobie z nia o tych kubkach. Zreszta pozyczyla mi kilka ksiazek do pracy dyplomowej i powie mi cos wiecej o tym jak dziecko rodzi sie bez odruchu ssania. Bo wg literatury taki dzieci na bank beda jialy jakies zaburzenia w obrebie jamy ustnej , a ja u mojego dziecka nic takiego nie zauwazylam.
Ale sie napisalam

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- Hania84
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Lenka nasze małe - wielkie szczęście :* ur.29.05

Kasiu masz rację ze mało kiedy sprawdza się życie z naukowymi badaniami...ja co prawda smoczka pozbyłam się około roczku ale z butelki (tylko wieczorem) piłam do 5 roku życia !!! (nie chciałam pić ze szklanki bo mi mleko śmierdziało

- Kasiasia
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 3
U tesciow zaczal czworakowac jak szalony... ale dlatego ze maja wykladziny dywanowe wszedzie, a u nas panele tylko wiec sie rozjezdza. Teraz u nas tez czworakuje ale nie idzie mu tak dobrze jak u tesciow.
A tak w ogole teraz poprawnie napisalam, bo raczkowanie to te pierwsze ruchy jak dziecko chodzi w tyl a jak idzie juz w przod to czworakowanie. Ale co jak nie pisac to my mamuski wiemy o co biega

- Ikunia1910
-
Autor
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Dziś Jest pierwszy dzień reszty Mojego życia
- Otrzymane podziękowania: 0
My juz u mamy taka pogoda ze odpusciłam sobie autobus i bryknęłyśmy z buta szybszym krokiem

Zaraz lecim do M1 na zakupki może jakie baletki se kupie:) a mloda zostanie z prababcią.
- Sophie25
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Nigdy nie trać nadziei !
- Otrzymane podziękowania: 22

Dziewczyny boje sie, Zoska uderzyła sie w głowkę raczkowała sobie i podeszła do mnie do biurka i bach,jest siniak okropny

Oprocz tego mimo antybiotyku goraczkaq dalej jej skacze noz kurw od czego .... Przeciez brała leki ...
Niewiem juz co jest wiem ze z moczem miała problemy ale martwie sie strasznie chyba trzeba jej porobic badania bo ja juz sama niewiem ...
- KaRoLkA
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Kiedy śmieje się dziecko, śmieje sie cały świat !!
- Otrzymane podziękowania: 5

Oskarku sto lat kochany

Kobitkibwszystkiego najlepszego , duzo sloneczkacw zyciu , spelnienia marzen i poslusznych partnerow zyciowych

Tomeczku ale przystojniak z Ciebie :* a fure maszbjak sid patrzy

Malutka ona pod bezrekawnikiem ma body dlugi rekaw , koszulka dlugi rekaw i bluza z podszefka futerkowa

Sophie duzego tego guza ma ??? Ja tez bym panikowala :/
Ikunia milego sklepowania

Violcia troche duzo jak za basen ale dziecku sie nie zaluje maszcracje

Mala placze dokoncze pozniej ..
milego dnia
- Hania84
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Ale może wystarczy tylko obserwować...tak jak malutkamilka pisała kiedyś ze jeśli po zjedzeniu czegoś zwymiotuje to wstrząs mózgu a jeśli nie to okej

A ta gorączka może też od zębów co? Może Zosi się skumulowało wszystko na raz?
Jeśli mocz był coś nie halo to zrób ponownie badania

Obiad sobie zrobiłam i zjadłam

Zaraz idziemy się zdrzemnąć...a potem tacie naleśniki zrobić

U nas słonecznie, pięknie ale ja mam roletami do połowy przysłonione okna bo coś mnie głowa boli i to tak ze nie mogę na światło patrzeć

- Milady
-
- Gość
-
- Hania84
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Przecież możesz pisac normalnie jak zawsze o swoich skarbach...po co od razu rezygnowac.
Ja bym chciała byś nadal pisała u nas

Lena się przed chwilą obudziła...zaraz zje deserek

Ja już mam wszystko porobione...wykąpana, odzywka na włosy nałożona...wymodelowana i czekam na Pana swego

- srenka_918
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Ciało jedno, serca dwa :-)

Wszystkim Kobietom składam najsedeczniejsze życzenia

Oskarku Tobie daję buziola :*

Malady nie odchodź od nas!!! Przecież jesteśmy tu żeby się wspierać, z nami będzie Ci łatwiej!!!
Ja dostałam prezent od męża o 5 rano

A od taty dostałam bukiecik z krokusków

Byłam dziś na "rynku" w wiosce obok dzień handlowy, towaru pełno, ludzi jeszcze więcej ale dla mnie nic... Czułam się jak wieloryb... Same s,m,l rozmiary... A ja niestety xl lub większe muszę szukać... I spodobały mi się spodnie ciążówki, śliczne jak nie wiem

Tomuś jaki zalotnik

Nastka i Iwo tacy słodcy się razem bawią

Aha

Moje dziecko też mi dużo prezentów dziś daje... Już trzeci raz walnął wielką żółtą i śmierdzącą kupę a za ostatnim razem to jeszcze dodatkowo jakimś wyciekiem posłał mi koc... A 2 dni temu prałam... Uznał że nie jest dość czysty

Ja po wczorajszym zmarznięciu mam katar i w nocy bolały mnie okolice nerek... Dziś już jest w miarę ok, tylko co jakiś czas chusteczek muszę szukać, bo jak położę paczkę w zasięgu łapek Pawełka to one uczą się latać

Kasiu mądre rzeczy napisałaś

Ostatnio spotkałam się z taką mądrością: Jeżeli Twoje dziecko: głośno krzyczy, dużo płacze, dużo się śmieje, wszędzie wchodzi, przeszkadza, wchodzi nam w słowo, wybrzydza przy jedzeniu, chce nami rządzić... (itd) to zachowuje się jak DZIECKO

Się rozpisałam

- KaRoLkA
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Kiedy śmieje się dziecko, śmieje sie cały świat !!
- Otrzymane podziękowania: 5
- srenka_918
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Ciało jedno, serca dwa :-)
- Hania84
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Szukałam na na necie fryzur dla siebie i znalazłam kilka typów

Nadrukowałam też Lence nad łóżeczko trochę postaci z bajek, Kubusia puchatka, ksieżniczki i ma super teraz

a co do tych fryzurek to mam typ który wczoraj Karolka pokazała i jeszcze ten
albo ten
albo ten

albo ten

ale najbardziej chyba podoba mi się fryzurka ta pierwsza i od Karolki...i musze teraz zdecydować

Karolka świetny ten obrazek

- Sophie25
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

No faktycznie opustoszało forum ...
Z Zosia juz lepiej przeczekałam i jest dobrze nie pojechałam na pogotowie przyłozyłam zimnego i jest widoczna tylko taka kreska czerwona ... ale strachu uzyłam ufff....
Narazie 0 wymiotów takze jest nie zapeszam dobrze ...
KaROlka swietny obrazek

Milady nie rob tego !!!!
Napisałam Milady wiadomosc na priv i mi napisała ze "nie nawidzi hamstwa i podgladania i jesli bedzie to wykorzystywał to odejdzie poprostu " ...
Z tego co ja sie domysliłam Marcin obczaił forum i robił jej wyrzuty ...
I chce ustalic sadownie wizyty jego z dziecmi ... a on sie oburzył i błaga o wybaczenie ....
Dziewczyny zapomniałam Wam pokazac mojego torcika od M jak przyjechał to mi pol zeżarł

- Sophie25
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-