- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- ciaza i porod w Hiszpanii
ciaza i porod w Hiszpanii
- Agathe888
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
i jutro lece do polskiego sklepu po kabanosy bo pisalyscie o nich niedawno i od tego czasu nie moge o nich zapomniec:)
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- gatita
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- My life began the day you were born!

w ogole fajne te nalepki na sciane z amazona, ja juz sie nie moge doczekac zeby zaczac wszystko przygotowywac dla dzidzi, jedyne co mnie wstrzymuje to wlasnie nieznajomosc plci

- anuskka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Ale dajecie czadu

Gatita no pracowalam jak bury osiol z mysla zeby po macierzynskim miec gdzie wrocic-gdybym wiedziala ze los ma inny plan dla mnie...I tez balam sie ze mi wody odejda

Hehe ja juz nie w ciazy a wczoraj naszlo mnie na jajka w majonezieiz czego w domu mialam tylko jajka

No ja tez jakos pominelam ze Lenita super jest ten mis i pomysl na pokoik. czekam na zdjecia z efektu..
Milego weekendu dziewczyny. I dbajcie o siebie i wszystkie maluszki niezaleznie odtego czy w brzuszkach czy na zewnatrz-ten upal daje w kosc....
- Agathe888
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Anuskka a Ty nie wrocilas do pracy poniewaz nie chcialas czy nie moglas? Kolezanka z pracy, ktora ma synka mowila ze po powrocie do pracy po macierzynskim jest jakis okres ochronny i nie wolno zwolnic? wiecie cos o tym?
- Agathe888
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
gatita polecam na zakupy Zara Home w okresie przecen (czyli teraz:)) Udalo mi sie kupic kocyki i narzuty/kapy, nie wiem jak to nazwac, ale nam nadzieje, ze sie przydadza:) za 9 eur zamiast 40! sa sliczne i porzadnie zrobione.
i jeszcze w wkend kupilam reczniczki 30x30 takie male - dwa za 2 eur. sa w rozowe gwiazdki:) jesli bedzie chlopiec to mam nadzieje ze sie nie obrazi. ale reszta jest kolorowa, pasuje do chlopca i dziewczynki.
- anuskka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Agathe gratuluje zakupow..
Aha nie wiem jak to jest z tym okresem ochronnym po macierzynskim ale gdzieniegdzie masz prawo starac sie o reduccion de jornada i horas de lactancia(Te godziny na karmienie mozna skumulowac i miec np. dodatkowe 2 tyg .wolnego)Ale to trzeba pytac tych ktorzy w danej firmie znaja convenio.
- gatita
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Agathe - dobrze, ze mowisz, to jak wroce to zajde do Zary-home na pewno, bo tam mnie jeszcze nie bylo. Kupilas w tej na Portal de l'Angel?? tak to sklepy mam obskoczone, ale wszystko kurcze w rozu albo w blekicie..

No a co do wagi, to tez uwazam, ze to indywidualna sprawa i brzuszek tez po swojemu rosnie. I martwic sie nie ma co, bo dziecko i tak wszystko, co mamy najlepsze w organizmie do zaoferowania samo sobie wezmie

Milego weekendu dziewczyny!!!!

- gatita
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

- anuskka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Gatita cudne zdjecie i slodziutki brzusio. prosimy wyglaskac

No fajnie twoja znajoma rodzila

Dziewczynki moja Milenka sama siedzi!!!!! oczywiscie mamusia zryczala sie jak bobr kiedy malenstwo siedzialo i bawilo sie pare minut...Ja chce spowrotwem mojego bobaskka!!!!!!!
- Lenita
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Agathe, Anuska dzieki

W pokoiku oprocz wspomnianej mini sofy, ktora wlasnie bede czyscila i prala para (bo odziedziczylismy w spadku ten model: www.ikea.com/es/es/catalog/products/40098387/ ), bedzie jeszcze przewijak z ikea, ktory tez dostalismy www.ikea.com/es/es/catalog/products/70167218/ , zamowilismy lozeczka w El Corte Ingles www.elcorteingles.es/multitienda/product...34&cpam=700&tpam=ssc .
No i dzis cale przedpolodnie lazilismy po sklepach meblowych, zbierajac oferty na szafe - tez bedzie biala i do sufitu, zeby jak najwiecej pochowac. No i jeszcze pewnie kupimy, ale to w przyszlosci, biala polke tez w ikea z tych prostych, zeby poukladac jakies ksiazeczki i maskotki. Pokoik jest maly i juz zadne kredensy czy komody watpie czy wejda. Sie zobaczy, jak cos to mamy juz cos na stanie i ewentualnie sie przeniesie. Wczoraj tez szalam po Ikea i przytargalismy do domu lampe i zaslony (zwyklutkie biale i bezowe i tanie), oraz dywanik www.ikea.com/es/es/catalog/products/60197541/ . Przedwczoraj pol nocy przesiedzialam jak Javi balowal w brzuchu i wertowalam i sie napalilam, wiec wczoraj oczywiscie nie bylo sily, zebym nie wybrala sie na zakupy hihi. No ale chce wykorzystac sierpien na maksa, bo od wrzesnia nie bede juz miala na nic czasu, no i do tego pewnie ruszanie sie z miejsca bedzie kosztowalo duzo samozaparcia. Juz teraz sie zmieje, ze jestem jak recistka, bo wyciagnac mnie do knajpy graniczy z cudem, a juz po godzinie 20.00, mozna zapomniec.
Anuskka, foty obiecuje, ze zamieszcze, jak juz cos niecos sie wykluje

Ale mi narobilas Agathe ochoty na Zara Home. Gratki udanych zakupow. Mi sie zawsze japa cieszy przez dlugi czas po takim udanym polowanku. Az wyszukalam gdzie jest w Saragossie i znajac moje zdolnosci, polece tam w niedlugim czasie. Uwielbiam sklepy z wystrojami wnetrz i polowanie na okazje. Nieczesto cos kupuje, ale moge tam spedzac godziny.
Co do zachcianek i wagi, to o dziwo, ja jem wiecej slodyczy nic zwykle. Tak to ja straszny miesozerca jestem. Tez sie na poczatku martwilam, ze za malo przytylam, bo jakies 3 kg do 5 (zalezy jak liczyc - bo na poczatku przez mdlosci tez trochu schudlam) i lekarka mi powiedziala, ze to sprawa indywidulna i widac, ze i ja i dziecko czujemy sie oki (wyniki sa perfecto) i nie ma sie czym martwic. Jestem z natury szczypiorem i tak z 53/54kg przy 166cm wrostu z poczatku ciazy przytylam teraz (koncowka 6miesiaca) do 60kg - wiec tez chyba szalu nie ma, a urusl mi tylko brzuch i cyc, a reszta jak zawsze - chudzina. No zobaczymy jak ten ostatni trymestr mi wyjdzie. W sumie tak szczerze Wam powiem, to licze na to, ze troche przytyje i mi zostanie po ciazy, ale przy mojej ruchliwosci i genetyce, pewnie zawsze bede szkieletorem hihihi.
No i bede wredna i zlosliwa dziewuszki

Ojjj, co do pracy, to Wam tak zazdroszcze. Chcialabym sobie ponarzekac jaka to jestem zmeczona i przepracowana i nie chciec wstawac rano do pracy hihihi. Juz drugi rok odkad tu jestem siedze w domu i tylko szkola i zajecia sportowe. Mimo checi, nic nie znalazlam. No i jak na zlosc, jak juz bylam w 4 miesiacu, to zaczeli sie odzywac z ofert/ogloszen, ktore wczesniej wysylalam. Mam nadzieje, ze po urodzeniu cos wreszcie znajde, zwlaszcza, ze z moim hiszpanskim mam wrazenie coraz lepiej. Brak znajomosci perfect jezyka hiszpanskiego odejmowal mi duzo pewnosci siebie w zabieganiu o prace, no a oprocz tego tutaj w Saragossie teraz nie jest latwo. Choc wiem wiem, jak sie chce, to mozna.
Gatita, udanego weekendu!!!

Ania_83, taka cisza, czyzby czyzby to juz???

No i Gumis, mam nadzieje, ze Ryanek juz lepiej? A moze te upaly maja tez swoj udzial w jego zlym samopoczuciu? Oby jak najszybciej mu przeszlo.
Aaaa wlasnie, Gumis, Cata, Kamila, jak tam Wasze zrzucanie wagi po ciazy? Juz pewnie szprychy z Was. No i jak Wasze szczescia znosza te ukropy???
No i Kasiah co u Ciebie??? Kopniaczki coraz silniejsze co??? Moj kazdego dnia daje czadu coraz bardziej. Na poczatku to bylo takie laskotki i czasem sobie myslalam, ze moze to jednak nie Javi, ale teraz to juz mi czesto caly brzuch podskakuje. A mowia, ze to dopiero poczatki.
RAny, znowu mi wyszla rozprawka na dwie godziny czytania. SORKI. Ale to chyba te hormony mnie tak nakrecaja.
Buziaczki Gwiazdeczki i milego weekendu. Ja lece po kumpele papatki
- Agathe888
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Narazie zdecydowalismy sie na wozek:) rodzice Raula funduja - kupimy bugaboo cameleon. nie wiem jeszcze jaki kolor. kupimy pod koniec wrzesnia, bo w el corte bedzie 'baby week' on 26.09 przez 14 dni i wszystko bedzie -15%. oni na dodatek maja taka specjalna karte i maja zawsze dodatkowe - 15%, wiec caly komplet zamiast ok 1200, bedzie kosztowal ok 800.
tez uwielbiam chodzic po sklepach. decyzja zajmuje mi wieki, wiec nie zawsze z czyms wychodze no i nie lubie kupowac dla samej sztuki kupowania.
gatita ja do zary home to albo przy el corte na diagonal albo na diagonal (jest obok habitatai mojego ulubionego bo concept:) i jeszcze w anec blau bo to jedyne centrum czynne w ndz i gdy czasem mi sie wkend nudzi to razem z cala barcelona tam jade:)
anuskka u nas, jesli ktoras z babc z nami nie zamieszka (mam nadzieje ze nie wypadnie na tesciowa!

Lenita moja naklejka tez sie spotkala z krytyka w domu ale raul mowi ze pomysl jest super i ze na pewno jakas przykleimy:)
Im blizej wizyty tym bardziej sie boje, mam nadzieje, ze on tam sie dobrze w srodku ma..
- Lenita
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Rany, tak spojrzalam na moje wypociny, to nie dosc, ze dlugie, to jeszcze z bykami ortograficznymi. Sorki, staram sie sprawdzac pisownie, a na pewno mnie nie tlumaczy juz to, ze tyle siedze na necie i czytam duzo roznosci, czesto z bledami, no i mi tak zostaje w glowie

Agathe, boogaboo slyszalam, ze to bardzo dobre wozki, pewnie sami bysmy sie zastanawiali, ale dostaniemi po starszym kuzynie Javiego, wiec juz problem wyboru mamy z glowy i to jest bebe comfort - tez jak czytalam opinie, to dosc dobra opcja.
No i sie tak naczytalam o tych Waszych zachciankach, pozniej nagadalam sie z kolezanka o zupach, a w zasadzie tesknocie z nimi, wspomnialam m.in. barszczyk czerwony mniaaaaaaaaam, no i przed chwila wlasnie, wciagnelam tenze czerwony z ziemniaczkami hahahaha. To sie nazywa szalenstwo i desperacja, przy 42 na zewnatrz wciagac goracy barszczyk hihihi. Siedzimy przy klimie, ale...

Ahhh, no i Agathe, nie wybralismy opcji z szuflada dla lozeczka. Pani sprzedawczyni nam odradzila, ze na poczatku nie wyglada najlepiej (jak masz materacyk na tym wyzszym poziomie, to szuflada jest odslonieta, co nie wyglada atrakcyjnie. No i oprocz tego mamy zamiar smigac z wozkiem po calym mieszkaniu (jest na kolkach), wiec dodatkowe obciazenie tez malo wskazane. Wiec w koncu zrezygnowalismy, choc wydawalo sie to swietna opcja. Tez mi sie podobalo.
No i nie boj sie wizyty. Choc Cie rozumiem i tez tak mam. Ale Dzidz na pewno ma sie swietnie. Zobaczysz!!!

Buziaczki i slodkich snow Dziewczyny - to bylam ja, nocny wcinacz goracych zupek

- gumis24
-
Autor
- Wylogowany
- rozmowna
-
- www.costa-brava-blog.blogspot.com.es
Agathe888 fajnie ze rodzice meza funduja Wam wozek to chyba jeden z wiekszych wydatkow..dobrze orzemyslcie wybor bo ja na pocztaku bylam z mojego zadowolona a teraz z ledwoscia moge udzwignac fotelik z Ryanem do auta a ma dopiero miesiac jakos wczesniej a takich rzeczach nie myslalam...wogole nasz jest bardzo ciezki choc sliczny;)
Dziekuje Wam za mile slowa wsparcia odnosnie kolek..niestety poki co "walka" trwa nadal...chyba przez to nie zdecyduje sie na kolejne dziecko nie chcialabym przez to poraz kolejny przechodzic a szanse ze kolejne dziecko bedzie je mialo sa spore...no mam jeszcze nadzieje ze te herbatki zaczna dzialas a ze sa naturalne troche to trzeba zaczekac...teraz poprostu placze,placze i zasypia ze zmeczenia w wiekszosci przypadkow na mamusi i nawet nie ma szansy na odlozenie go gdziekolwiek bo znow ryk...wiec chodzimy przez wiekszosc dnia "zrosnieci" ale byle nie placze...nie przerazajcie sie mamusie w ciazy my chyba poprostu mielismy pecha....

Poglaskajcie brzuszki od cioci i wycalujcie maluszki dziewczyny , milej niedzieli

- kasiah
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
W koncu moi goscie pojechali i mam chwile dla siebie. Chociaz wieczorem przyjezdzaja kolejni ale to juz chyba beda ostatni Uff... Po tych wszystkich wizytach potrzebne nam beda wakacje. Pod koniec sierpnia wybieramy sie na 4 dni na pld Portugalii. hotel juz zarezerwowany. Juz nie moge sie doczekac...
Wlasnie siedzialam chyba z pol godziny w basenie bo w tym upale to najlepsze rozwiazanie szczegolnie ze klima cos nam w salonie sie zawiesza i czasem nie chlodzi, ale pomagamy sobie wentylatorem i jakos sie da wytrzymac.
U mnie na polowkownym byl obecny moj N przez cale badanie, tak wiec to pewnie od lekarza zalezy.
Powiedzcie mi kto to jest ten caly tocolog. Bo ja chodze na wizyty do normalnego ginekologa-poloznika. Zaden tocolog mnie nie badal.
Bylam w piatek u mojego lekarza pokazac mu wyniki z usg polowkowego, bo robil mi je inny lekarz. I moj lekarza mowi ze co prawda mialam tydzien temu to usg ale zobaczymy co tam u mojej malej slychac

No i oczywiscie po tym zelu co go uzywaja do usg wyskoczyla mi alergia. Juz drugi raz mnie to spotyka. Cale podbrzusze czerwone. Od wczoraj pije wpano i dzisiaj tak jakby troche lepiej.
Dostalam skierowanie na badanie krzywej glukozy. Pewnie sie wybiore za jakies 2 tygdonie. Ciesze sie ze piszecie, ze ta glukoza tutaj jest calkiem inna niz w PL. Bo spodziewalam sie najgorszego.
Gumis przykro mi ze tak maluszka mecza te kolki. Moja sisotra ze swoja corka tez przez to przeszla. Nie wiem czy slyszalas ale w Niemczech i Wielkiej Brytani sa dostepne takie kropelki na kolki co sie nazywaja Sab Simplex. Mowia ze pomagaja. Moja siostra tez ja malej podawala i jakas ulge dawaly. Mozna je chyba kupic przez angielskiego ebaya, bo w ES niestety ich nie sprzedaja w PL zreszta tez nie.
Anuskka gratulacje dla Milenki, ze juz sama siedzi

Fajnie sie czyta te wasze posty o urzadzaniu pokoju. My narazie wynajmujemy mieszkanie i jesli do grudnia dalej tak bedzie to niestety nie bede jakos specjalnie pokoju dla malej urzadzala. Kupie oczywiscie lozeczko, komode i to co najpotrzebniejsze. Ale jestesmy w trakcie szukania domu do kupienia wiec jesli cos znajdziemy i przeprowadzimy sie jeszcze przed porodem, pewnie bede chaial troche poszalec z urzadzaniem pokoju dziecinnego.
Agathe moi tesciowe tez cos wspominali ze chca kupic nam wozek w ramach prezentu

- olencja
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Kocham Cie najbardziej na swiecie!
Pozdrowionka i buziaczki dla Maluszka. Trzymaj sie dzielnie

Aha, wylacz telewizor, radio, zaslon okna, niech bedzie cicho i spokojnie. Moja Maya uspokajala sie przy dzwieku odkurzacza, bardzo glosnym i dluuuuugim. www.easysleep.info Ale jak przyjdzie atak, wszystko na nic. Ponure to, ale tylko tak przezylysmy jakos te ciezkie chwile. Zauwazylam tez, ze szybciej uspokajala sie u mnie na rekach, wiec odpadalo przerzucanie jej z rak na rece, maz robil wszystko inne, a ja bylam z nia. A juz chyba najgorsza byla taka bezsilnosc, patrzysz jak ukochane i dlugo wyczekiwane dziecko wije sie z bolu i nie mozesz nic na to poradzic.

Ale bedzie lepiej