BezpiecznaCiaza112023

Styczniówki 2014 =)

11 lata 5 miesiąc temu #785576 przez Dorciaition
Dziwne! :/ Ale dobrze, że byłaś i to jeszcze w szlafroku :) Choc faktycznie jak nie mamy leżącego to przecież możemy iśc do sklepu czy jechać do rodziny.
U mnie w ogóle dziwnie bo od 2 miesięcy nie mieszkam tam, gdzie jestem zameldowana wiec nie wiem co by było gdyby przyszli. A może byli :/

Alanek[*] :(

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 5 miesiąc temu #785602 przez Dominiczka
No właśnie ja miałam to szczęście, że się przeprowadziłam, ale na święta przyjechałam do rodziców, gdzie jestem zameldowana i szczęście też chciało, że za pół godziny mnie już w domu nie było, bo zbierałam się na targowisko :D hahaha także miałam szczęście nie z tej ziemi :D

kurcze, co jak co ale pieniądze przydałby mi się, muszę dokupić parę rzeczy, żeby spakować się już do szpitala..

11 lata 5 miesiąc temu #785621 przez gosiacek

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Słyszałam, że zdarzają się kontrole z ZUS-u, ale w sumie jeszcze nikomu znajomemu się nie przytrafiła, wiec myślałam, że to tylko ściema a tu jednak faktycznie przychodzą.
Ciekawe czemu tyle zwlekają z wypłata pieniędzy. Trochę to irytujące, a nie możecie tam do nich zadzwonić i zapytać? Jak dla mnie to lekka przesada, że Wam nie płacą już tyle czasu.

11 lata 5 miesiąc temu #785625 przez Dorciaition

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 5 miesiąc temu #785648 przez Dominiczka
Jak patrze teraz na zwolnienie, to tutaj nie ma żadnej przyczyny do wpisania. Tylko podstawowe dane, od kiedy do kiedy zwolnienie i jaki rodzaj zwolnienie, czy chodzące czy lezące.

11 lata 5 miesiąc temu #785762 przez MoNiaaa
ja na l4 jestem juz od polowy lipca ale kase mam zawsze na czas tak jak z pracy i w tytule przelewu mam tak jakby od pracodawcy bo zus wysyla kase do pracodawcy a on do nas i tez mam tak ze nie wpisuje mi gin przyuczyny tylko nr i czy moge chodzic czy nie.
ja wogole nie mieszkam tam gdzie jestem zamaledowana i tez sie juz nieraz zastanawialam ale moge chodzic wiec zawsze moge powiedziec ze w przedszkolu byc albo na zakupach.

ja ciuszki mam poprane i poprasowane.
pampersy kupie z Dada kosmetyki w sumie to tylko oliwke i zastanawiam sie nad hipp jesli znajde gdzies

http

]

11 lata 5 miesiąc temu #785764 przez Dagnes
Na zwolnieniu nie ma podanej przyczyny. Ważny jest u nas kod literowy B - oznacza ciążę (100% płatne zwolnienie, jeśli nie ma tego kodu to 80% wypłacają) i czy jest leżące czy chodzące. Tak jak dziewczyny wcześniej pisały, ciągłość musi być zachowana, nawet jeśli są to dni wolne od pracy. Z terminem wypłaty zasiłku przez ZUS jest tak, że wszystko zależy kiedy płatnik składek (pracodawca) przekazał do nich zaświadczenie Z3, a często pracodawca się z tym ociąga bo nie ma na to określonego terminu. Dopiero kiedy te papiery zostaną złożone, to ZUS ma 30 dni na wypłatę świadczenia. Wypłata może się opóźnić, gdy jest prowadzona kontrola, ale o tym wcześniej nas informują pocztą. Ja jestem na zwolnieniu od 1 lipca, prowadzono w moim przypadku postępowanie sprawdzające, a to opóźniło wypłatę o ok. 3 tygodnie.

Wiktoria

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #785774 przez Dagnes
Monia skoro kasa za zwolnienie przychodzi ci od pracodawcy, to pracodawca sam nalicza ci zasiłek i płaci w terminie bo ma taki obowiązek. Widocznie w twoim zakładzie pracy pracuje więcej niż 20 osób i dlatego tak jest. Jeśli jest mały zakład pracy to kasa idzie prosto z ZUS-u, a nie przez pracodawcę.

Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to napisałam ;) A jak ktoś ma jakieś pytania jeszcze to chętnie służę radą :)

Wiktoria

11 lata 5 miesiąc temu #785813 przez Dominiczka
Dagnes Ja też dostałam list z ZUSu, że wstrzymują mi wypłacanie, było to wysłane 30 października, a kotrol miałam 31. Czyli pewnie będzie tak samo jak w twoim przypadku, że mi się opóźni wypłatę. Dostałaś potem dwie wypłaty na raz czy jakoś jedna po drugiej?

MoNiaaa Oliwki z Hipp często dostępne są w Rossmannach i w dużych marketach czy tam hipermarketach na działach dziecięcych ;D

11 lata 5 miesiąc temu #785837 przez mokka
Monia, oliwke z hipp ja znalazłam w carrefourze, poszukaj to może uda Ci się ją dorwać ;)

Fasolek [*] 10tc (2016)

11 lata 5 miesiąc temu #785838 przez Dagnes
Jak skończyła się kontrola, to u mnie od razu wyrównali całość, a teraz regularnie mam wpływ 1 dnia roboczego miesiąca

Wiktoria

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #785864 przez Dorciaition
Dagnes tzn ze tez miałaś kontrole?

Monia Tobie placi pracodowca bo w firmie jest pewnie wiecej niz 20 pracowników

Dagnes to możesz wiesz dlaczego ja nie dostaje kasy ;) ;)
Jestem na zwolnieniu od początku sierpnia i od Zusu zero informacji.

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #785865 przez Dorciaition
Dagnes tzn ze tez miałaś kontrole?

Monia Tobie placi pracodowca bo w firmie jest pewnie wiecej niz 20 pracowników.
Oo widze,że Dagnes już to napisała.

Dagnes to może wiesz dlaczego mi nie płacą? ;) ;)
Na zwolnieniu jestem od początku sierpnia, a od Zusu żadnej informacji :/

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #785895 przez Dagnes
Kontroli w domu nie mialam a oni sprawdzali papiery u pracodawcy, bo bylam krotko u niego zatrudniona. W takich przypadkach jak moj z reguly sprawdzaja czy to nie bylo fikcyjne zatrudnienie celem wyludzenia zasilku z ZUS.
Dorcia musisz zapytac pracodawce czy zlozyl dokumenty o twoj zasilek a jesli tak, to dowiedz sie kiedy to zrobil. Moja kolezanke tak pracodawca zalatwil ze przez niego dostala macierzynski po pol roku i na dodatek sama musiala z papierami za niego biegac do urzedu.

Tak piszecie o tych kosmetykach dla niemowlakow a ja juz sama nie wiem co kupic. Mialam w planie kupic z Oilatum ale nie wiem czy warto od samego poczatku stosowac emolienty. Moze sie okazac ze nie ma przeciez takiej potrzeby. Z drugiej strony ja mam atopowa skore i boje sie zeby mala po mnie nie odziedziczyla tego. Co myslicie? Bo zastanawiam sie nad kosmetykami hipp jeszcze.

Wiktoria

11 lata 5 miesiąc temu #785901 przez gaguka
Dagnes a po jakim czasie od zatrudnienia poszłaś na zwolnienie?

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka