BezpiecznaCiaza112023

Styczniówki 2014 =)

11 lata 7 miesiąc temu #786239 przez anitkade
Dominiczka, dobrze się zastanowiłam na tetrówkami. Są historie o odparzeniach przy tetrówkach i historie o odparzeniach przy pampersach, ale ja osobiście brzydzę się plastikiem i nie potrafię założyć dziecku na pupę pampersa na co dzień. Poza tym akurat dzieci, których wychowanie podglądałam, przekonały mnie do mojej koncepcji, a historiom z internetu ufam mniej niż własnym obserwacjom. Na szczęście mąż się ze mną zgadza. Oczywiście metod wychowania jest tyle, ile rodzin, a najważniejsze to kochać dzidzię i dbać o nią, cała reszta to tylko dodatki :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #786250 przez anitkade
Witaj Zanka :) Na kiedy masz termin, jaka płeć, jakie imię, masz już dzieciaczki? Opowiadaj, co u Ciebie :)
A swoją drogą to jestem pełna podziwu, że dziewczyny tyle czekają z dołączeniem do forum, ja jak tylko potwierdzili bicie serca to już nie mogłam się doczekać, aż dołączę, szczególnie, że na samym początku w pracy się nie mówi i ogólnie aż mnie roznosiło, żeby z kimś pogadać.
Aaaa, dziewczyny, zapomniałam napisać, że prawie prawie skończyłam kocyk. Zostało jeszcze 1,5 motka z 7 :) Idę ostatnio jak burza. Zastanawiam się nad jedną rzeczą - mam taką złotą włóczkę i chcę zrobić taką obwódkę z tej złotej włóczki wokół kocyka. Kocyk jest biały. Tylko ta włóczka nie jest bawełniana, ale to by była cienka obwódka, taki obrąbek tylko. Co myślicie? Czy zostawić tylko biały?

11 lata 7 miesiąc temu #786271 przez krecia88
Witaj zanka!

Anitka ja bym chyba zstawiła biały - bałabym sie ze mi ten zloty pofarbuje biala czesc w praniu

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

11 lata 7 miesiąc temu #786275 przez Dominiczka
anitkade dokładnie, każdy wychowa dziecko jak chce. Poza tym jest tyle "szkół" dotyczących dbania o dziecko, że głowa mała, tj. z kąpielą dziecka. jedni mówią, żeby kąpać codziennie a inni, że co drugi czy tam trzeci dzień.. każdy zrobi jak zechce, było było dobrze :)
Co do kocyka to obszyj go na złoto, do chrztu czy na jakieś fajne wyjścia będziesz go miała ;)

11 lata 7 miesiąc temu #786278 przez Dominiczka
Dziewczyny w końcu, za chyba 5 podejściem napisałam listy potrzebnych rzeczy. Wrzucę je tutaj przeglądnijcie je jak chcecie i podpowiedzcie co byście zmieniły. Co dodały, co odrzuciły itp..
Nie ma tu listy potrzebnych ubranek, bo ubranek mam jak na czworaczki, bo dostałam od wszystkich i nic nie kupowałam z ciuszków. Nie pisałam też tych 'podstawowych' rzeczy tj. wózek, łóżeczko, wanienka...

DLA MNIE DO SZPITALA:
*koszula nocna 2x
*stanik do karmienia 3x
*długi podkoszulek 2x
*skarpetki grube 2x
*majtki poporodowe 5x
*podpaski poporodowe
*mata na łóżko poporodowa
*szlafrok
*klapki
*ręcznik (ciemny. mały, duży średni)
*roztwór do lewatywy
*Tamtum Rosa + zraszacz
*ręcznik papierowy
*papier toaletowy
*wkładki laktacyjne
*maść na brodawki
*laktator
*kosmetyczka:
-szampon
-żel do higieny intymnej
-żel do twarzy
-maszynka do golenia
-żel pod prysznic
-szczoteczka i pasta do zębów
-krem do twarzy
-kosmetyki kolorowe
-szczotka do włosów
-pomadka ochronna do ust
*ubrania na wyjście ze szpitala

DLA DZIECKA DO SZPITALA:
*pampersy
*mokre chusteczki
*pieluchy tetrowe 3x
*krem na odparzenia
*spirytus OCTENISEPT
*gaziki
*szczoteczka do włosów
*ręcznik
*żel do mycia
*sól fizjologiczna
*kocyk/rożek
*czapeczka cienka
*czapeczka gruba (na wyjście ze szpitala)
*niedrapki 2x
*skarpetki 2x
*body z długim rękawem 2x
*body z krótkim rękawem 2x
*śpioszki 2x
*pajacyki 2x
*kombinezon na wyjście ze szpitala
*smoczek
*obcinaczki/nożyczki

ZAKUPY W APTECE:
*spirytus OCTENISEPT
*gaziki jałowe
*sól fizjologiczna w małych buteleczkach
*Linomag
*Maść na brodawki
*Tamtum Rosa

ZAKUPY ROSSMANN:
*szampon (dla dziecka)
*żel do mycia ciała (dla dziecka)
*balsam do ciała (dla dziecka)
*krem ochronny do twarzy (dla dziecka)
*chusteczki nawilżone
*patyczki do uszu
*wkładki laktacyjne
*Pampersy/Dada (biedronka)
*maszynka do golenia
*żel do higieny intymnej
*duże płatki kosmetyczne dla dzieci

SKLEP Z ARTYKUŁAMI DZIECIĘCYKI I CIĄŻOWYMI:
*pieluchy tetrowe 15x
*szczoteczka do włosów
*grzebyk do włosów
*obcinaczki/nożyczki
*ręcznik dla dziecka 2x
*majtki poporodowe 5x
*mata poporodowa 5x
*ceratka do kołyski 5x
*butelka antykolkowa TOMME TIPPE
*laktator
*szczotka do butelek
*odciągacz do nosa
*termometr kąpielowy
*szczoteczka do czyszczenia dziąseł
*przewijak

11 lata 7 miesiąc temu #786287 przez Zanka1989
anitkade napisał:

Witaj Zanka :) Na kiedy masz termin, jaka płeć, jakie imię, masz już dzieciaczki? Opowiadaj, co u Ciebie :)
A swoją drogą to jestem pełna podziwu, że dziewczyny tyle czekają z dołączeniem do forum, ja jak tylko potwierdzili bicie serca to już nie mogłam się doczekać, aż dołączę, szczególnie, że na samym początku w pracy się nie mówi i ogólnie aż mnie roznosiło, żeby z kimś pogadać.

Termin mam na 3 stycznia :) to nasze pierwsze Dzieciątko - będzie dziewczynka (Lena). Mnie takie fora przerażały trochę... ja ciąże od samego początku przechodzę bardzo ciężko, a od 2,5 miesiąca leżę (dobrze, że w domu, bo już 2 razy lądowałam w szpitalu). Każda z nas ma inne odczucia, niektórzy chcą wykrzyczeć swoją radość spowodowaną stanem błogosławionym, a dla niektórych ten stan błogosławiony wcale nie jest taki szczęśliwy. Mimo, że Lenka jest planowanym dzieckiem zaczęłam się cieszyć ciążą dopiero jak poczułam ruchy Malutkiej.

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #786290 przez mokka
Jesli chodzi o te tetrowe pieluchy to ja akurat słyszałam, że jest przy nich o wiele mniej odparzeń niz przy pampersach. Dziecko krzyczy od razu jak ma mokro bo czuje wilgoć i jak się zmienia tetre często to nie ma problemu z odparzeniami. Przy pampersach niestety maluch nie czuje wilgoci i stąd często są odparzenia. Teraz te pampersy nie są jakieś plastikowe. Te które kupiłam huggisa są w moim odczuciu całkiem przyjemne :) Tez chętnie stosowałabym tetry, ale niestety wiem, że jak przyszłoby do prania tego i prasowania to szybko zmieniłabym zdanie i przerzuciła się na pampersy ;) Tetra ma jeszcze jeden podstawowy plus: dziecko szybciej oducza się korzystania z pieluch i przechodzi na nocnik (właśnie dlatego, że czuje że ma mokro, czego nie czuje w pampersie) :) anitkade wytrwałości w praniu życzę :)

Dominiczka, kup kilka mat na łóżko bo moga się zabrudzić, a jak ich nie wykorzystasz w szpitalu to się przydadza do przewijania dziecka jak będziesz np. u kogos w gościach. Jeśli chodzi o ubranka i inne sprzęty dla dziecka do szpitala to dowiedz się wczesniej w szpitalu co musisz mieć bo np. u mnie dla dziecka mam mieć jedynie chusteczki nawilżane, krem do pupy i pampersy. Ubranka i resztę kosmetyków szpital ma swoje i ciuszki dopiero na wyjście biorę. Maty poporodowe na łóżko kupisz w aptece (ja kupowałam na sztuki za 1,50zł. Kupiłam 10szt na wszelki wypadek). Jeśli chodzi o szczoteczkę do dziąseł to z tego co wiem na początku bardzo dobrze sprawdza się gaza naciągnięta na palec :)

Jadę dziś na 12 na usg. Trzymajcie kciuki, żeby tym razem działało :)

Zanka wiatm Cie również :) Skąd jesteś? Też tak miałam, że ciąża zaczęła mnie cieszyć tak naprawdę w momencie gdy dostałam pierwszego kopniaka bo wczesniej niepewność i strach mnie blokowały. Teraz dla odmiany boję się porodu ;) Lena-bardzo, bardzo ładne imię :) Termin mamy prawie identyczny bo ja mam na 2-go :)

Fasolek [*] 10tc (2016)

11 lata 7 miesiąc temu #786297 przez anitkade
Zanka, ja też miałam obawy oczywiście, wszystkie mamy jakieś niepokoje związane z rozwojem ciąży, szczególnie, jak nie można codziennie czuć ruchów. Przykro mi, że tak ciężko przechodzisz ciążę. Do końca już niedaleko, teraz będzie z górki :)
Nie chciałam Cię negatywnie ocenić ani nic takiego. Po prostu jak jestem typem gaduły i wierci mnie aż w brzuchu, żeby z kimś pogadać. Poza tym lubię wiedzieć, jak inne dziewczyny na tym samym etapie ciąży się czują, jak dzieci rosną, jak przygotowania do wyprawki itd. Dlatego ja sama nie umiałabym wytrzymać tyle czasu :) Ale wiadomo, że jak człowiek się obawia, to woli nie gadać, żeby nie zapeszyć i nie tłumaczyć później. A jak się teraz czujesz? Tzn. dolega Ci coś, czy po prostu nakaz leżenia? Mamy kilka leżących ciężarówek na forum, niestety wygląda na to, że problemy z szyjką są bardzo powszechne. Ale jest też kilka szczęściar, które ciążę przechodzą dobrze.
Dominiczka - ja kiedyś pisałam o czopkach glicerynowych (na problemy z wypróżnieniem już po porodzie). Koleżanka mi dyskretnie doradziła, bo ponoć jest trudno później, a oczywiście trzeba. A to taka sprawa, ze nie każdemu jest łatwo z pielęgniarkami rozmawiać. Natomiast co do termometra kąpielowego - wszyscy mi odradzają zakup. Ponoć najlepiej łokciem sprawdzić. Ja w razie obaw będę sprawdzać termometrem dla bobaska, bo on jest bezdotykowy i temperaturę wody można nim spokojnie zmierzyć. Chociaż taki do wanienki kosztuje może 8zł, więc też oszczędność żadna :)

11 lata 7 miesiąc temu #786300 przez Zanka1989
Ja też życzę wytrwałości z pieluchami tetrowymi. Dominiczka - najlepiej jak zorientujesz się w szpitalu gdzie będziesz rodzić, co jest wymagane a co zapewnia szpital. Mnie też czeka taka rozmowa z moją gin :)

11 lata 7 miesiąc temu #786304 przez gosiacek
anitkade a nie myślałaś o tych wielorazowych pieluszkach? Teraz to świetna alternatywa dla tetrówek. Wydaje mi się, że są nawet bardziej funkcjonalne, bo nie przesiąkają tak od razu jak tetrowe i wymienia się i pierze codziennie tylko wkłady a sama pieluszkę można co parę dni.
Też mi się wydaje, że tetrowe czy wielorazowe pieluszki, to fajna sprawa. Dziecko szybciej nauczy się siadania na nocnik a z tymi odparzeniami, to też różne są opinie. Tetrowe szybko zmienione nie odparzą, pampersy trzeba co chwilę sprawdzać, bo nie wiadomo czy dziecko ma mokro czy nie, poza tym wielorazowe często uczulają a o uczuleniu na tetrę czy wielorazowe nie słyszałam jeszcze :) Sama chętnie bym wypróbowała te wielorazowe. W sumie to nawet wczoraj przeglądałam oferty i muszę to przemyśleć. Może jednorazowe są wygodniejsze, bo prać nie trzeba, tylko wszystko ląduje w koszu, ale wielorazowe na pewno przyjemniejsze dla maluszka. Zresztą teraz pranie, to też nie aż takie wielkie wyzwanie ;)

A kocyk bym obszyła :)

Witaj Zanka :) Ja do forum też nie dołączyłam od razu, bałam się strasznie, że coś będzie nie tak (wiadomo różne rzeczy się zdarzają, zwłaszcza na początku) dlatego dopiero w drugim, bezpieczniejszym, trymestrze odważyłam się odezwać :)

Dominiczka zapytaj najpierw w szpitalu, co Ci będzie potrzebne, bo u mnie np. roztwór do lewatywy oni dają, podobnie jak z wieloma rzeczami dla malucha. Potrzebne są jedynie chusteczki nawilżane, krem do pupci i pampersy. Ubranka też mają szpitalne, ale przeważnie wszystkie dziewczyny przebierają maluszki już w te swoje. Nawet podkłady na łóżko dają i to kilka sztuk jak ktoś chce.

Mokka pochwal się po usg jak tam maluch :)

11 lata 7 miesiąc temu #786367 przez Zanka1989
Absolutnie nie odebrałam Twojej wypowiedzi negatywnie :) Mam problem z aparatem więzadłowym - tzn. moja Malutka chciała rosnąć, ale nie miała miejsca bo mięśnie i macica nie chciały się rozciągnąć - ciągle jestem na lekach rozkurczowych, ponieważ mam bardzo silne bóle brzucha.

11 lata 7 miesiąc temu #786462 przez anitkade
Zanka, no to faktycznie musiałaś być w strasznych nerwach :( Nie słyszałam jeszcze o takim problemie. A jak prognozują poród? W terminie czy ma się przyspieszyć? No i naturalnie będziesz mogła? I w ogóle masz duży brzuch, czy właśnie mało Ci rośnie? Słyszałam o cioci mojego męża, która w 8 miesiącu nie wyglądała na ciążę w ogóle i jej w pracy nie uwierzyli. Ale ona nie miała problemów, po prostu jakoś tak się wszystko ułożyło, ze nie poszło do przodu (sama nie wiem, jak to jest w ogóle możliwe). I masz dalej bóle przy lekach? A poza tym wiesz, ile waży Lena?
Mokka, daj cynk po badaniu, mam nadzieję, że dzisiaj już będzie bez przygód :)
Co do tetrówek - trzymajcie mocno kciuki, mam nadzieję, że dam radę. Pieluchy wielorazowe wyglądają ok, ale niestety są drogie. Poza tym nie rosną razem z dzieckiem, a tetrówki składasz zależnie od potrzeb. Ale nie prasuje się pieluch, bo tracą chłonność. Tylko się pierze w wysokiej temperaturze. Więc chociaż prasowanie odpada. Ja lubię wprawdzie, ale tak dzień w dzień to mogłoby mi zbrzydnąć :) Oby mi starczyło zapału.

11 lata 7 miesiąc temu #786483 przez emilka1103
Dziewczyny ile macie cm na wysokości pępka?

Ja już dostaję kręćka w tym łóżku. A na dodatek wróciłam przeziębiona ze szpitala, mam taki katar straszny... Wiecie zachodząc w ciążę po raz pierwszy człowiek jest nieświadomy tego co go czeka podczas porodu. Jak leżałam na tej patologii to tyle się nasłuchałam głosów z traktu i w ogóle, że teraz bardzo się boję porodu :( od powrotu ze szpitala ciągle mi się śni...

11 lata 7 miesiąc temu #786494 przez Anitulka
Witaj Zanka, ja też na forum nie jestem od początku ciąży, ale długo przed "ujawnieniem" podczytywałam :), a teraz już sobie nie wyobrażam, żeby mnie tu nie było :silly:

Dominiczka, jak kupujesz aspirator do noska z filtrami, to od razu dokup sobie zapasowe filterki i tak jak piszą dziewczyny dowiedz się co potrzeba w Twoim szpitalu, bo u mnie np. dla dzidziusia wymagają tylko pampersów, chusteczek i ciuszków na wyjście (obowiązkowo fotelik, bo inaczej nie wypuszczą).

Anitka, podziwiam za decyzję o tetrówkach, ja osobiście będę korzystała z pampersów, ale to z czystej wygody :)

Emilka, u mie jest 93 cm, ale ja w ogóle od 2 miesięcy coś mało tyje, za tydzień mam wizyte kontrolną to zobaczymy czy coś mi lekarz na to powie...

11 lata 7 miesiąc temu - 11 lata 7 miesiąc temu #786497 przez mokka
Ja po usg :) tym razem sie udało ;) Zuzia nadal pozostaje Zuzią i waży prawie 2300g, więc jest spora :) ogólnie to wagę i wymiary ma na 34tc, czyli tydzień do przodu, ale z każdego usg tak wychodzi więc po prostu owulację miałam wcześniej niż z miesiączki wynika ;) Obrócona jest główką w dół i wszystko u niej działa jak należy :) Niestety nie mam ładnych zdjęć bo teraz to już w sumie miałam problem bo zupełnie nie widziałam na tym usg nic bo młoda się w obrazie nie mieści i takie pojedyncze kosteczki albo coś tylko widać. Przeraża mnie fakt, że ma średnice główki 30cm. Jest to jak najbardziej w normie, ale jak ja ją z siebie wypchnę to nie wiem jeszcze ;)

Emilka, ja mam na wysokości pępka około 100cm

Fasolek [*] 10tc (2016)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka