- Otrzymane podziękowania: 5
- /
- /
- /
- /
- Styczniówki 2014 =)
Styczniówki 2014 =)
- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

A swoją drogą to jestem pełna podziwu, że dziewczyny tyle czekają z dołączeniem do forum, ja jak tylko potwierdzili bicie serca to już nie mogłam się doczekać, aż dołączę, szczególnie, że na samym początku w pracy się nie mówi i ogólnie aż mnie roznosiło, żeby z kimś pogadać.
Aaaa, dziewczyny, zapomniałam napisać, że prawie prawie skończyłam kocyk. Zostało jeszcze 1,5 motka z 7

- krecia88
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Anitka ja bym chyba zstawiła biały - bałabym sie ze mi ten zloty pofarbuje biala czesc w praniu
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
- Dominiczka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-

Co do kocyka to obszyj go na złoto, do chrztu czy na jakieś fajne wyjścia będziesz go miała

- Dominiczka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Nie ma tu listy potrzebnych ubranek, bo ubranek mam jak na czworaczki, bo dostałam od wszystkich i nic nie kupowałam z ciuszków. Nie pisałam też tych 'podstawowych' rzeczy tj. wózek, łóżeczko, wanienka...
DLA MNIE DO SZPITALA:
*koszula nocna 2x
*stanik do karmienia 3x
*długi podkoszulek 2x
*skarpetki grube 2x
*majtki poporodowe 5x
*podpaski poporodowe
*mata na łóżko poporodowa
*szlafrok
*klapki
*ręcznik (ciemny. mały, duży średni)
*roztwór do lewatywy
*Tamtum Rosa + zraszacz
*ręcznik papierowy
*papier toaletowy
*wkładki laktacyjne
*maść na brodawki
*laktator
*kosmetyczka:
-szampon
-żel do higieny intymnej
-żel do twarzy
-maszynka do golenia
-żel pod prysznic
-szczoteczka i pasta do zębów
-krem do twarzy
-kosmetyki kolorowe
-szczotka do włosów
-pomadka ochronna do ust
*ubrania na wyjście ze szpitala
DLA DZIECKA DO SZPITALA:
*pampersy
*mokre chusteczki
*pieluchy tetrowe 3x
*krem na odparzenia
*spirytus OCTENISEPT
*gaziki
*szczoteczka do włosów
*ręcznik
*żel do mycia
*sól fizjologiczna
*kocyk/rożek
*czapeczka cienka
*czapeczka gruba (na wyjście ze szpitala)
*niedrapki 2x
*skarpetki 2x
*body z długim rękawem 2x
*body z krótkim rękawem 2x
*śpioszki 2x
*pajacyki 2x
*kombinezon na wyjście ze szpitala
*smoczek
*obcinaczki/nożyczki
ZAKUPY W APTECE:
*spirytus OCTENISEPT
*gaziki jałowe
*sól fizjologiczna w małych buteleczkach
*Linomag
*Maść na brodawki
*Tamtum Rosa
ZAKUPY ROSSMANN:
*szampon (dla dziecka)
*żel do mycia ciała (dla dziecka)
*balsam do ciała (dla dziecka)
*krem ochronny do twarzy (dla dziecka)
*chusteczki nawilżone
*patyczki do uszu
*wkładki laktacyjne
*Pampersy/Dada (biedronka)
*maszynka do golenia
*żel do higieny intymnej
*duże płatki kosmetyczne dla dzieci
SKLEP Z ARTYKUŁAMI DZIECIĘCYKI I CIĄŻOWYMI:
*pieluchy tetrowe 15x
*szczoteczka do włosów
*grzebyk do włosów
*obcinaczki/nożyczki
*ręcznik dla dziecka 2x
*majtki poporodowe 5x
*mata poporodowa 5x
*ceratka do kołyski 5x
*butelka antykolkowa TOMME TIPPE
*laktator
*szczotka do butelek
*odciągacz do nosa
*termometr kąpielowy
*szczoteczka do czyszczenia dziąseł
*przewijak
- Zanka1989
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Witaj Zanka
Na kiedy masz termin, jaka płeć, jakie imię, masz już dzieciaczki? Opowiadaj, co u Ciebie
A swoją drogą to jestem pełna podziwu, że dziewczyny tyle czekają z dołączeniem do forum, ja jak tylko potwierdzili bicie serca to już nie mogłam się doczekać, aż dołączę, szczególnie, że na samym początku w pracy się nie mówi i ogólnie aż mnie roznosiło, żeby z kimś pogadać.
Termin mam na 3 styczniato nasze pierwsze Dzieciątko - będzie dziewczynka (Lena). Mnie takie fora przerażały trochę... ja ciąże od samego początku przechodzę bardzo ciężko, a od 2,5 miesiąca leżę (dobrze, że w domu, bo już 2 razy lądowałam w szpitalu). Każda z nas ma inne odczucia, niektórzy chcą wykrzyczeć swoją radość spowodowaną stanem błogosławionym, a dla niektórych ten stan błogosławiony wcale nie jest taki szczęśliwy. Mimo, że Lenka jest planowanym dzieckiem zaczęłam się cieszyć ciążą dopiero jak poczułam ruchy Malutkiej.
- mokka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 3

Dominiczka, kup kilka mat na łóżko bo moga się zabrudzić, a jak ich nie wykorzystasz w szpitalu to się przydadza do przewijania dziecka jak będziesz np. u kogos w gościach. Jeśli chodzi o ubranka i inne sprzęty dla dziecka do szpitala to dowiedz się wczesniej w szpitalu co musisz mieć bo np. u mnie dla dziecka mam mieć jedynie chusteczki nawilżane, krem do pupy i pampersy. Ubranka i resztę kosmetyków szpital ma swoje i ciuszki dopiero na wyjście biorę. Maty poporodowe na łóżko kupisz w aptece (ja kupowałam na sztuki za 1,50zł. Kupiłam 10szt na wszelki wypadek). Jeśli chodzi o szczoteczkę do dziąseł to z tego co wiem na początku bardzo dobrze sprawdza się gaza naciągnięta na palec

Jadę dziś na 12 na usg. Trzymajcie kciuki, żeby tym razem działało

Zanka wiatm Cie również

- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Nie chciałam Cię negatywnie ocenić ani nic takiego. Po prostu jak jestem typem gaduły i wierci mnie aż w brzuchu, żeby z kimś pogadać. Poza tym lubię wiedzieć, jak inne dziewczyny na tym samym etapie ciąży się czują, jak dzieci rosną, jak przygotowania do wyprawki itd. Dlatego ja sama nie umiałabym wytrzymać tyle czasu

Dominiczka - ja kiedyś pisałam o czopkach glicerynowych (na problemy z wypróżnieniem już po porodzie). Koleżanka mi dyskretnie doradziła, bo ponoć jest trudno później, a oczywiście trzeba. A to taka sprawa, ze nie każdemu jest łatwo z pielęgniarkami rozmawiać. Natomiast co do termometra kąpielowego - wszyscy mi odradzają zakup. Ponoć najlepiej łokciem sprawdzić. Ja w razie obaw będę sprawdzać termometrem dla bobaska, bo on jest bezdotykowy i temperaturę wody można nim spokojnie zmierzyć. Chociaż taki do wanienki kosztuje może 8zł, więc też oszczędność żadna

- Zanka1989
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

- gosiacek
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 1
Też mi się wydaje, że tetrowe czy wielorazowe pieluszki, to fajna sprawa. Dziecko szybciej nauczy się siadania na nocnik a z tymi odparzeniami, to też różne są opinie. Tetrowe szybko zmienione nie odparzą, pampersy trzeba co chwilę sprawdzać, bo nie wiadomo czy dziecko ma mokro czy nie, poza tym wielorazowe często uczulają a o uczuleniu na tetrę czy wielorazowe nie słyszałam jeszcze

A kocyk bym obszyła

Witaj Zanka

Dominiczka zapytaj najpierw w szpitalu, co Ci będzie potrzebne, bo u mnie np. roztwór do lewatywy oni dają, podobnie jak z wieloma rzeczami dla malucha. Potrzebne są jedynie chusteczki nawilżane, krem do pupci i pampersy. Ubranka też mają szpitalne, ale przeważnie wszystkie dziewczyny przebierają maluszki już w te swoje. Nawet podkłady na łóżko dają i to kilka sztuk jak ktoś chce.
Mokka pochwal się po usg jak tam maluch

- Zanka1989
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

- anitkade
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Mokka, daj cynk po badaniu, mam nadzieję, że dzisiaj już będzie bez przygód

Co do tetrówek - trzymajcie mocno kciuki, mam nadzieję, że dam radę. Pieluchy wielorazowe wyglądają ok, ale niestety są drogie. Poza tym nie rosną razem z dzieckiem, a tetrówki składasz zależnie od potrzeb. Ale nie prasuje się pieluch, bo tracą chłonność. Tylko się pierze w wysokiej temperaturze. Więc chociaż prasowanie odpada. Ja lubię wprawdzie, ale tak dzień w dzień to mogłoby mi zbrzydnąć

- emilka1103
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Ja już dostaję kręćka w tym łóżku. A na dodatek wróciłam przeziębiona ze szpitala, mam taki katar straszny... Wiecie zachodząc w ciążę po raz pierwszy człowiek jest nieświadomy tego co go czeka podczas porodu. Jak leżałam na tej patologii to tyle się nasłuchałam głosów z traktu i w ogóle, że teraz bardzo się boję porodu

- Anitulka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 4

Dominiczka, jak kupujesz aspirator do noska z filtrami, to od razu dokup sobie zapasowe filterki i tak jak piszą dziewczyny dowiedz się co potrzeba w Twoim szpitalu, bo u mnie np. dla dzidziusia wymagają tylko pampersów, chusteczek i ciuszków na wyjście (obowiązkowo fotelik, bo inaczej nie wypuszczą).
Anitka, podziwiam za decyzję o tetrówkach, ja osobiście będę korzystała z pampersów, ale to z czystej wygody

Emilka, u mie jest 93 cm, ale ja w ogóle od 2 miesięcy coś mało tyje, za tydzień mam wizyte kontrolną to zobaczymy czy coś mi lekarz na to powie...
- mokka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 3

Emilka, ja mam na wysokości pępka około 100cm