BezpiecznaCiaza112023

Styczniówki 2014 =)

11 lata 5 miesiąc temu - 11 lata 5 miesiąc temu #786502 przez Anitulka
Mokka, to super, że się w końcu udało zrobić to usg. A jaka duża już Twoja córcia ;) Co do główki, to nie chce Cię martwić , ale jeszcze trochę urośnie :D Ja się urodziłam w 35 tygodniu i miałam 2400 i 31cm obwodu głwóki, więc rzeczywiście chyba jesteś tydzień do przodu ;)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 5 miesiąc temu #786504 przez niteczka
emilka ja tez jestem pierwszy raz w ciazy i tez sie bardzo boje i ktorej z moich kolezanek, ktore maja dzieci nie zapytalabym jak przebiegal porod, kazda mowi mi cos innego. Nie my pierwsze i nie my ostatnie,ale glowa do gory,damy rade.Ja tez za bardzo nie moge przekrecac sie w lozku bo juz niewygodnie i spac nie moge. pozdrawiam

11 lata 5 miesiąc temu #786520 przez gaguka
Mokka super że Usg w końcu się udało, Zuzia całkiem spora :) A mierzyli Ci szyjkę? Jeszcze mam pytanie ile masz wód płodowych, bo u mnie już się zaczęły zmniejszać i nie wiem czy to dobrze czy źle...
Emilka ja mam 102 cm na wysokości pępka ;) Jak wypuścili mnie ze szpitala to też byłam przeziębiona, ale nic dziwnego jak nawet położne chore chodziły więc nie trrudno było się zarazić :/ Na szczęście już przeszło, życzę powrotu do zdrowia! :)

11 lata 5 miesiąc temu #786524 przez Zanka1989
anitkade na najbliższej wizycie będę rozmawiała z moja gin o porodzie, ale jak na razie szanse, że dotrwamy do stycznia są 50/50. Lenka tydzień temu ważyła 1500 g, więc duży postęp (w 29 tc ważyła zaledwie 900 g). Mam nadzieję, że w momencie urodzin będzie ważyć powyżej 2000 g. Bóle brzucha są pomimo leków, jedyne co pomaga to środki dożylne, ale wolę leżeć w domu niż w szpitalu...

mokka Ciesze się, że USG wyszło dobrze :) Twoja Zuzia waży 800 g więcej niż moja Lenka.

emilka1103 dokładnie cię rozumiem. Podczas mojego pobytu w szpitalu leżałam na przeciwko wejścia na trakt porodowy. Wszystkie krzyki było słychać. Przerażające.. Ale każda z nas musi to przejść. Ja się staram przygotować psychicznie. A wy jak sobie dajecie radę z lękiem przedporodowym?

11 lata 5 miesiąc temu #786545 przez mokka
gagutka, z tego wszystkiego oczywiście zapomniałam poprosić o zmierzenie szyjki. Co do wód płodowych to mam na wydruku napisane, że są w normie. Nic więcej. W sumie z tego co czytałam to teraz już ilość tych wód powolutku może się zmniejszać, więc nie masz się raczej czym martwić :)

Zanka, co do radzenia sobie z lękiem przedporodowym to musze powiedzieć, że sobie nie radze zupełnie. Sama się sobie dziwię, ale nie boję sie bólu bo mam to jakoś tak ułozone w głowie, że ten ból musi być i ma on konkretny cel. I na tym celu (czyli urodzeniu Zuzy) się skupiam. Boje za to strasznie nacięcia krocza i tego, że nie będę mogła sama o sobie zdecydować, że stracę kontrolę. Nasłuchałam się i w sumie też widziałam jak leżałam raz w szpitalu że ciężarówki traktuje się jak jakieś niepełnosprytne intelektualnie. Nie mówi się im co się dzieje i większość decyzji jest podejmowana bez ich wiedzy i czasem też zgody-jak przy nacięciu krocza. I w sumie to ja się własnie tego boję.

Fasolek [*] 10tc (2016)

11 lata 5 miesiąc temu #786586 przez niteczka
To ja jestem chyba w lepszej sytuacji niz wy wszystkie dziewczyny. Bo tutaj gdzie bede rodzic znaczy w UK jesli bole beda bardzo silne to zawsze moge poprosic o epidural a w PL jest podobno platny. Ja raczej go nie bede brala bo boje sie komplikacji po tym epiduralu.

11 lata 5 miesiąc temu #786590 przez mokka
niteczka tutaj zawsze można o ZZO poprosić, ale chyba też jest płatne (ja w kazdym razie jak na razie go nie chcę). U mnie w szpitalu podobno dają cos na kształt głupiego jasia. Koleżanka mi opowiadała ostatnio, że jak ona rodziła to jej dali i miała skurcze i je czuła, ale ja to tak strasznie wszystko bawiło ;)

Fasolek [*] 10tc (2016)

11 lata 5 miesiąc temu #786591 przez gosiacek
Mokka super, że w końcu udało się zrobić usg i że z córcią wszystko dobrze. Spora już jest :)

Co do stresu porodowego, to ja niestety nie pomogę. W pierwszej ciąży trochę się martwiłam, bo nie lubię nie wiedzieć co i jak, zresztą podobnie jak Wy po szpitalu i nasłuchaniu się różnych opowieści miałam mieszane odczucia, ale nigdy to nie był strach. W zasadzie to stresowałam się tylko, żeby wszystko było dobrze i żeby maluch urodził się zdrowy. Teraz po pierwszym porodzie, który zakończył się nieplanowaną cesarką, też się nie stresuję, chociaż nadal nie wiem co i jak ;) Póki co mój lekarz nie ma wskazań do kolejnego cięcia, więc jest szansa, że urodzę naturalnie i też nie bardzo wiem jak to jest.
Nie wiem jak u Was w szpitalach, ale u mnie jest super opieka i o wszystkim mówią i wszystko tłumaczą. Położna na bieżąco mnie informowała co teraz będzie robić, co mi podpina i po co. Nie wiem jak jest z nacinaniem krocza, ale myślę, że jak nie ma potrzeby, to tego nie robią. Zresztą ja wolę, żeby mnie nacięli, niż gdybym miała sama popękać :/

11 lata 5 miesiąc temu #786594 przez anitkade
Ja mam na wysokości pępka 92cm w 3 warstwach ciuchów (ale w pracy się nie będę rozbierać :P), ale ja normalnie mam może 64cm w talii, także wypchało mnie nieźle.
Mokka, ale super, że w końcu podejrzałaś Zuzę. I jaka jest duuuża, niesamowite. Coś mi podpowiada, że do stycznia nie dociągniecie. Ciekawe, ile Hania będzie miała za tydzień na usg. Niby lekarka mówi, że jest w normie, ale cały czas mam takie odczucie, że jakby była większa, to by była silniejsza i w ogóle lepiej by jej było. Mam nadzieję, że jej nie głodzę.
Co do strachu przed porodem - nigdy nie słyszałam tych krzyków, więc jakoś w ogóle o tym nie myślę. W ogóle jakoś tak traktuję poród zadaniowo - trzeba dzidzię wypchnąć z siebie i tyle. Boję się troszkę tego, co Mokka, czyli braku kontroli i braku informowania przez personel o tym, co się dzieje. Ale i nad tym bardzo nie myślę. Najbardziej to się boję powrotu do domu i samodzielnej opieki nad Hanią. Że się będę bała, że coś źle zrobię albo że będzie jej coś dolegało, a ja nie będę wiedziała co. Raz mi się ta moja nieporadność śniła.

11 lata 5 miesiąc temu #786600 przez anitkade
A co do znieczuleń - ZZO jest bezpłatne w wielu szpitalach. Jest to ponoć bezpieczniejsze niż epidural, bo nie przechodzi do krwi dziecka, ale też ma swoje ryzyka (jednak zastrzyk w rdzeń kręgowy). Głupiego jasia też dają bezpłatnie chyba, ale koleżanka mówiła, że musi być odpowiednio wcześnie, bo jej dali za późno i nie dał efektu. Ja w ogóle się na znieczulenia nie nastawiam, zastrzyku w kręgosłup się boję bardziej niż bólu, epiduralu już się chyba nie stosuje w Polsce w ogóle, ale na pewno bym się nie zdecydowała, a ten głupi jaś to nie wiem. Nie myślę o tym w ogóle szczerze mówiąc. Pewnie jak się bóle zaczną to szybciutko zmienię zdanie :P

11 lata 5 miesiąc temu #786603 przez Zanka1989
Ja to nawet nie potrafię nazwać swojego lęku. Chyba najbardziej boję się, że będę sama (dałam Mężowi wolny wybór i czekam aż mi powie czy da radę czy nie) i że nie będę dawać sobie rady. Muszę poczytać o tych znieczuleniach itp. bo nie mam o tym bladego pojęcia.
Anitkade zastrzyk w kręgosłup mnie przeraża .... :ohmy:

11 lata 5 miesiąc temu #786611 przez anitkade
Zanka, wiem, dla mnie koszmar. Ale ponoć dla dziecka bezpieczne, bo nie przechodzi, poza tym czuć skurcze i można normalnie współpracować z położną, tylko ból jest przytępiony. Ale nie można się ruszyć w czasie zastrzyku, bo to rdzeń kręgowy, bardzo łatwo uszkodzić. Ja mam takie podejście, że komplikacje są pewnie w jednym na milion przypadków, ale jakbym jednak nie mogła już nigdy chodzić, bo bałam się bólu, to nie darowałabym sobie tego. Ale moja koleżanka miała i bardzo zadowolona.

11 lata 5 miesiąc temu #786617 przez mokka
ja też się chyba bardziej tego wkłuwania w kręgosłup boję przy ZZO niż samego bólu. U nas ten głupi jas jest podobno bezpłatny. Jeśli chodzi o ZZO to ono powinno być bezpłatne ale z tego co wiem to spora część szpitali chce za nie kasę brać.

Zanka, może zaproponuj męzowi, żeby był przy Tobie w trakcie 1 częsci porodu. Przyda się po prostu do masowania, podania wody itp. a jak go przeraża widok krwi i samego porodu to nie ma co go zmuszać. Druga faza porodu trwa około 2 godzin razem z ewentualnym szyciem z tego co słyszałam więc nie jest to tez jakaś tragedia. Dasz radę :)

Dziewczyny macie takie jakby skurcze żołądka? Ból jak przy niestrawności, ale to nie niestrawność. Ja takie cos mam. Ostatnio miałam takie bóle, a potem zrobiły się z tego bolesne skurcze co 20minut, ale po 1,5h przeszły więc to pewnie te przepowiadające czy jakieś inne były. Teraz mam znowu podobny jak ostatnio ból jakby żołądka (góra brzucha) i to tak jakby lekko schodzi w dół...

Fasolek [*] 10tc (2016)

11 lata 5 miesiąc temu #786629 przez anitkade
Mokka, ja miewam bóle żołądka, ale nie czuję regularnych skurczy, tylko po prostu ból. Parę miesięcy temu miałam, potem mi przeszło, teraz znów wróciło i co więcej czasem czuję gulę. Boli mnie tak po prawej stronie zaraz po żebrami - najwyraźniej dzidzia się tak ułożyła, bo miałam sprawdzane markery wątrobowe i inne wskaźniki zakażenia i wszystko wyszło ok. Jak dużo siedzę to jest gorzej, bo uciskam. Tak samo po sporym posiłku czasami. No wiesz - ciasno już w tych brzuchach :) Ale może u Ciebie co innego to jest, bo masz skurcze. Mnie ginekolog, jak się skarżyłam, wysłała do internisty. A Ty chyba bardzo aktywna jesteś, może spróbuj leżeć w ciągu dnia trochę, czy nie będzie lepiej? U mnie to pomaga (czasem).

11 lata 5 miesiąc temu #786633 przez lenartowicz
W moim szpitalu na pewno jest bezpłatny gaz. Psikaja nim i to działa jak głupi jaś. Nie wiem czemu, może to dziwne, ale nie boje się porodu w ogóle. Jakoś mnie ten bol nie przeraża nie wiem czemu. Wole cierpieć przez czas porodu niż mieć cesarke. Miałam kilka lat temu przepukline pachwinowa, nie mogłam wstać z łóżka sama przez 2tygodnie i chodziłam tylko do łazienki, koszmar. A co do obecności partnera przy porodzie to nie chce, nie wyobrażam sobie. Sama nie chcialabym na to patrzeć, a podobno facet ma potem całe życie ten widok przed oczami.. Jednak sporo kobiet bardzo poleca taki poród rodzinny, myślę ze to kwestiapodejscia i rodzaju zaufania itp, ja wole liczyć na siebie..

Obwód mam98 cm :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka