BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 11 miesiąc temu #667805 przez agniesia
Witajcie. Jestem po wizycie, Junior waży 2700 g. Skończyłam 35 tydzień, z Juniorem wszystko w porządku, pięknie się rozwija, główkę już ma w macicy do wyjścia, lekarz włożył palce i czuł glowke:) Rozwarcie takie same 1.5 cm, ale bardzo elastyczne. We wtorek idę do szpitala, mój ginekolog sprawdzi rozwarcie i ktg zrobi, jakby co zacznę rodzić, a jak będzie ok, to za tydzień w sobotę kolejne podejscie:) Póki co mam być spakowana.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #667814 przez dorkiszon
To nieźle ciekawe co mi tam powie lekarz za tydzień ja musze wytrzymac do 37 tygodnia minimum, bo inaczej rodzę w państwowym koszmar.

11 lata 11 miesiąc temu #667816 przez karolinap
Również zaliczam się do tych które lubią siebie w tym stanie :)
Uwielbiam ten mój brzuszek i nawet wczoraj w zapiskach o ciazy które sobie prowadzę pisałam, ze bardzo bedzie mi go brakować ;)

Agniesia To juz tuż tuz, ale duży chłopak juz z Twojego Juniora :) trzymamy kciuki zeby wszystko było OK ;)

11 lata 11 miesiąc temu #667817 przez askan2
agniesia to super, już możesz być spokojna... junior duży i śilny :) 35 tydzień za Tobą więc nawet jakbyś urodziła na dniach to wszystko by było ok :) ale oczywiście zaciskaj nogi jak najdłużej ;)

11 lata 11 miesiąc temu #667820 przez dorkiszon
Ja zaczynam czuć juz takie zmęczenie ciążą też mi pewnie będzie brakowac ruchów i wogóle, ale ogólnie mi już ciężko. Brakuje mi odczucia lekkości bez brzucha. No i chciałabym juz przytulać , a nie gadać do brzucha i sobie wyobrażać co widzę, a nie widze nic haha

11 lata 11 miesiąc temu #667832 przez !sylwia!
agniesia no to super że Jr już spory przynajmniej wiadomo że jakby się teraz urodził to i tak będzie ok.
Dorka ja mam umowę o prace na czas określony do 31.10.2013 i właśnie nie wiem dlaczego te baby w kadrach mówią że mi się nie należy, zrozumiałabym jakby to instytut miał płacić no to ok rozumiem że nie palą się do tego ale to zus płaci więc nie wiem dlaczego chcą życie utrudniać.

11 lata 11 miesiąc temu #667837 przez dorkiszon
Aha no , bo ja jestem zatrudniona przez agencje pracy tymczasowej i dlatego jak wygasła mi umowa oni nie maja obowiązku mi przedłużać do dnia porodu. Firma w której pracuje poszła mi na rękę i w agencji przedłużyli mi umowe do dnia porodu i dlatego się załapałam na macierzyński.
Jak jestes prze firme normalnie zatrudniona i masz umowe o prace to muszą ci przedłużyć, albo wiesz co z tego co pamiętam to jak masz na czas określony to w kodeksie jest tak, że mimo wszystko należy ci sie macierzyński. Poczytaj o tym w necie, bo ja kiedyś tutaj o tym pisałam z dziewczynami właśnie. I jeśli firma zatrudnia więcej niż ileś tam osób już nie pamietam ile, ale dużo :D to płaci ZUS , a jeśli masz mała firme chyba z 15 osób czy coś to płaci pracodawca jakos tak.

11 lata 11 miesiąc temu #667845 przez !sylwia!
wiesz co to u nas jest tak ze zwolnieniem bo firma ma powyżej 20 pracowników i to wlaśnie od siebie z pracy dostaję pensje a oni potrącają to z zusu a jak ja ostatnio pytałam w kadrach to za macierzyński płaci już zus i ta kasa nie przepływa przez pracodawcę. na właśnie musze pogrzebać ale wszystkie wiarygodne info w tej sprawię ponoć będą dopiero po 17 czerwca jak ustawa w życie wejdzie, najwyżej do zusu podreptam i się upewnie i dopiero później do pracy. rozmawiałam przed chwilą z M i mówi że jak będę chciała to do jakiegoś radcy prawnego pójdziemy żeby ten czarno na bałym powiedział na czym stoimy i o co mam w kadrach pytać.

11 lata 11 miesiąc temu #667856 przez Qltoorka
Oj, zazdroszczę tym z Was, które uwielbiają siebie w stanie ciążowym... Mnie dziś mały (ok. godzinę temu) tak potraktował z pięty, że aż mi łzy stanęły w oczach. Jeździł mi tą stopą jak sondą po brzuchu, a ja z dłonią za nim... Coraz większy sprawia mi ból. Jest już chyba na tyle silny i duży, że odczuwam jego każde poruszenie się... Rację miała moja koleżanka, która stwierdziła, że teraz to będzie mi się ten czas dłużył w nieskończoność...

11 lata 11 miesiąc temu #667859 przez dorkiszon
No właśnie , ale myślę, że w ZUSie ci to wyjaśnią.
Dobra ja się idę kąpać i wygrzac wszelkie bóle.

11 lata 11 miesiąc temu #667860 przez patrysia305
muszę Was nadrobić także jeszcze możliwe że odniosę się do wypowiedzi

Ja też bardzo lubię ten stan i będzie mi brakowało brzunia mojego kochanego. Jak to fajnie mieć duży brzuszek.
Choć z drugiej strony teraz martwi mnie to moje ciśnienie i czy wszystko jest u skarba dobrze, dziś mam 145/95 140/100 mimo że biorę te tabletki ;/

Kurcze z tymi wózkami -- chyba jednak ten verdi kupimy mimo że ten co się większości z Was i mi osobiście też bardziej podobał (emjot) ale różnica w cenie nie ukrywam że przemówiła za tym niebieskim z pierwszego linka

11 lata 11 miesiąc temu #667863 przez emi87
agniesia no ewidentnie małemu sie śpieszy :D juz u wylotu chłopak czatuje :) trzymamy kciuki za bezproblemowy i w miare lekki poród bo cos czuje ze jestes następna w kolejce :kiss: trzymaj sie kochana :)

ja juz po prysznicu z moim małżem , zaraz robie gorąca herbatke i sobie zagramy w chińczyka :D
dobranoc brzuchatki :*

11 lata 11 miesiąc temu #667865 przez Qltoorka
!sylwia!, właśnie też mnie zastanawia jak to w Twojej sytuacji zawodowej będzie... Do tej pory (na starych zasadach) to byłoby tak, że do dnia umowy jesteś na urlopie macierzyńskim i z dniem gdy Ci ona wygasa przechodzisz na zasiłek macierzyński z ZUSu (juz jako osoba bezrobotna, ale z prawem do zasiłku macierzyńskiego).... Przy tych zmianach co mają być to nie wiem czy zasiłek macierzyński też ulegnie wydłużeniu tak samo jak urlop...

11 lata 11 miesiąc temu #667886 przez magdalenagal
Na te Wasze pierogi, makarony, sosy ja dziś wpierdzieliłam pęczek mojej własnej rzodkiewki (na kurzym gnojku, plewiona przez Mamusię), dożarłam kawałkiem arbuza, jogurtem owocowym i kilkoma małymi kawałkami kabanosika. Omomomo.

Mały się wierci, Pierniczek jeden :kiss:

11 lata 11 miesiąc temu #667888 przez uniuni
Dorkiszon ja też przez agencję pracy jestem zatrudniona, ale to od firmy zależy czy mi przedłużą kontrakt czy nie. No i jutro w tej sprawie jadę do firmy porozmawiać ze związkami zawodowymi, bo to czy jestem w ciąży i kiedy idę na urlop macierzyński nie ma prawa wpływać na decyzję o przedłużeniu lub nie przedłużeniu kontraktu. Pracowałam tam 3,5roku i w grudniu mają ostateczny termin żeby zatrudnić mnie na stałe, więc korzystając z okazji po prostu mi kontraktu nie dali mówiąc o redukcji ekipy i o tym, że przecież i tak idę na macierzyński. Nie mają czym się podeprzeć tak na prawdę i związki kontaktowały się ze mną, żebym pomogła im zwalczyć to bezprawie. Chcą w moim imieniu żądać umowy na stałe jeśli w ciągu 2tyg odpowiedz będzie negatywna lub wcale jej nie będzie wtedy prawnicy się tym zajmą :) Nawet nie chce mi się wracać, ale sam fakt ilu ludzi jak g.. potraktowali sprawia, że mam ochotę zamieszanie zrobić, a zawsze mogę złożyć wypowiedzenie 3 mieś przed powrotem z macierzyńskiego :)

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka