BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Lipcowe 2013

11 lata 11 miesiąc temu #667460 przez bea2a
dorniszon też uważam, że nie zawsze jakość idzie w parze z wysoką ceną. Ale nie można generalizować bo często te drogie rzeczy, wcale nie jakiejś znanej marki są na prawdę bardzo dobre. Nie zgadzam się jednak z Tobą co do leków. Te drogie leki mają taką cenę z tego powodu, że były pierwsze na rynku i ich producent musiał zrobić mnóstwo badań, żeby móc je wprowadzić na rynek. Cena tych badań jest wliczona w cenę produktu i stąd cena. Jest takie prawo, że chyba po 2 latach inni producenci mogą podrabiać te leki, więc oni już nie muszą tych kosztownych badań wykonywać, tylko robią leki na podstawie składu tego drogiego. I uważasz, że tutaj jest sprawiedliwość? Sama pisałaś o wyzysku ludzi. Jak widzisz drogi lek nie oznacza ceny tylko za markę.

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 11 miesiąc temu #667465 przez Joanna89
Hej dziewczynki:)
Rano byłam na basenie i zakupach, teraz wybieram się do babci na obiadek gołąbki tak mi się przy chciało hehe:)
Popołudniu wybieramy się na spacer dotlenić brzuszek.

Moja torba też jeszcze nie spakowana:P
miłego dzionka gaduły! :)

11 lata 11 miesiąc temu #667475 przez kaska1982
Dorkiszonku w pełni się z Tobą zgadzam i lepiej bym tego nie ujęła :) Taka jest niestety nasza rzeczywistość, słoma z butów wystaje - za przeproszeniem, ale ubiorem zgrywają wielkich Państwa :P Polskie realia :)

Jakiego mam lenia :P chyba sie nim zaraziłam :) niby cos tam robie ale najchętniej to bym sobie posiedziała na balkonie z herbatką w ręku :) a tu obiad trzeba zrobic i jakieś zakupy jeszcze... ciacho dokończyć... :( no i z psiakiem do weterynarza bo mu sie znowu cos przyplątało... biedna ta moja psina - zawsze cos złapie i wtedy męczymy sie z podawaniem leków :dry:

Dziś mam w planach klopsiki w sosie koperkowym i młode ziemniaczki :) a na jutro karkówka w sosie śmietanowym z kaszą :)

Kocham Cię syneczku!!!

11 lata 11 miesiąc temu #667487 przez agusiaa26
Ja tez sie zgadzam z Dorkiszonem, tylko czekac do komunii wtedy beda u niektórych zakupy quadow albo i mieszkań dla dziecka bo zegarek czy rower to przecież taniocha i tandeta...
Mój mąsz ma w pracy kolegów którzy nie dosc ze ledwo wiązą koniec z koncem-a zarabiają naprawdę sporo, biorą jeszcze kredyty na zakup najnowszych modeli telefonów bo przecież oni tyle zarabiaja a nie stac ich na najnowszy model za 3 lub 4 tys?? Toż to wstyd by było pokazać sie w pracy bez takiego bajeru... Masakra, co starsi to glupsi, ale co zrobić każdy sobie rzepke skrobie ;)

U mnie penne z sosem pieczarkowym i mięskiem:)

11 lata 11 miesiąc temu #667491 przez Nikaa
Dorkiszon a co jeśli dla kogoś kwestia doboru do okazji jest po prostu wyrażeniem szacunku ? No bo przecież czasami tak jest, że na daną okazję wypada założyć elegancki strój
No sorry ale jak widzę młodych gniewnych, którzy do teatru przychodzą w obcisłych dżinsach i T-shircie a obok starszą Panią ubraną, prawdopodobnie w najlepszy strój jaki ma w domu - to wybacz, ale uważam, że strój młodego a nie tej Pani jest nie na miejscu i tyle ...
Poza tym w takich krajach jak Włochy, Chorwacją itd. mogą Ciebie nie wpuścić do kościoła w stroju turysty bo dla nich to jest brak szacunku i tyle. Nie wiesz czy ubierając się dana osoba zrobiła to dla lansu no bo skąd to możesz wiedzieć ? Ocenianie kogoś po tym jak się ubrał do kościoła no nie wiem czy to taki dobry sposób na poznanie ludzi. Poza tym w kościele powinno się skupić na modlitwie a nie na tym kto jaki ma strój i tyle :P

Nasz Mikołajek :)

Nasz Leonek :)

:)

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #667502 przez magdalenagal
U mnie kurzy cyc i mizeria. Ja z menu nie mogę poszaleć- a takiego makaronu z sosem śmietanowym bym zjadła.

Co do kasy (miałam się więcej nie wypowiadać ale nie umiem papy na kłódkę utrzymać...) dużo zależy od mentalności a nie zasobności portfela. Jak ktoś jest nowobogacki to będzie kawior jadł jak pasztetową. A ludzie z klasą nie obnoszą się ze swoją zamożnością. I zgadzam się z Niką, że strój powinien być dobrany do okazji- więc Kościół, teatr czy choćby egzaminy to czas aby pokazać się godnie a nie swobodnie. Takie czasy... Ludzi nie powinno się pouczać żeby się nie lansowali ale żeby potrafili się zachować.

Łazi za mną spaghetti carbonarra.

11 lata 11 miesiąc temu - 11 lata 11 miesiąc temu #667504 przez Kamilka22
Proponuję już zakończyć ten temat z tymi droższymi wózkami bo już to nudne się robi powoli..
Każdy niech kupuje to co mu się podoba i tyle.

11 lata 11 miesiąc temu #667508 przez karolinkanice16
Byliśmy u położnej z małym wszystko ok serduszko ładnie biło, następna wizyta dopiero za 4 tygodnie myślałam że co tydzień już będę chodzić no ale jednak nie. Dzisiaj jakoś bez humoru jednak nie wszystko wyszło tak jak wyjść miało i dupa nastawiłam pranie przedostatnią turę ciuszków dla małego i się pierze, muszę kupić żelazko i zacząć prasować. :D

11 lata 11 miesiąc temu #667536 przez siwa342
Ja dopiero wstałam z łóżka,obiadu robić nie muszę,prania też nie,zakupów też nie więc luzik.Wyszłam tylko z psami na dwór i tak se chodzę w piżamie bo mam lenia a w domu sama i nie chce mi sie ubierać.Ostatnie miesiące lenistwa więc trzeba wykorzystać :) idę coś zjeść bo zagłodzę moją małą

MAJA

11 lata 11 miesiąc temu #667544 przez kasiak
Ja nie miałam pomysłu na obiad, ale naszło mnie na pierogi ruskie. Mąż wpadnie w zachwyt jak wróci, a że wróci późno to mam czas :) co prawda wiem, że mnie plecy potem będą rąbać całą noc, ale zachcianka to zachcianka :laugh: idę obierać ziemniaczki ;)

11 lata 11 miesiąc temu #667550 przez NataliaK
ja dzis też mam luźny dzień bo obiad zrobiony od wczoraj , pranie tylko zrobiłam więc wypoczywam.
Byłam w aptece wykupić lek który mam teraz 2 tyg przyjmować z powodu toxo(Biseptol) i pani farmaceutka mega się zdziwiła, że mam go łykać skoro jestem w ciąży. No to ja oczywiście w internet i czytam, że faktycznie nie powinno się go brać bo może powodować uszkodzenia płodu. Na ulotce tego nie ma a na ulotce w internecie jest napisane, że nie jest wskazany w ostatnim trymestrze ciąży i nie powinno się go przyjmować. I bądź tu mądry skoro zapisuje Ci go specjalista? Dzwoniłam do mojej gin ale nie odbiera bo ma teraz gabinet. Zadzwonie w piątek rano jeszcze bo juz sama nie wiem co z tym cholerstwem...

11 lata 11 miesiąc temu #667557 przez Qltoorka
!sylwia!, teraz wiesz, że warto na forum częściej zaglądać :P
Co do zmobilizowania męża, by zaczął szybciej machać pędzlem to myślę, że argument, że nie powinno się wnosić nowonarodzonego dziecka do świeżo pomalowanego pomieszczenia powinien zadziałać. Pokój powinien być pomalowany przynajmniej 4 tygodnie przed narodzinami... Tak piszę, a sama nie zdążę chyba, jesteśmy na etapie gipsowania ścian....
Na potwierdzenie mych słów, jak zwykle wyszukałam linka ;) , co by Wam faceci uwierzyli nie tylko na słowo ;)
www.zapytajpolozna.pl/ciaza/pokoj-dla-dz...oju-dla-dziecka.html

agnesia, Ty już pewnie po wizycie lakarskiej, więc się z kciukami spóźniłam, ale czekam na relację :)

magda
, Ty już lepiej trzymaj się z dala od bankomatów, kont przez neta do porodu.... :P

Lacra, super, że z naszymi Lacriuszkami i ich mamą, of course, wszystko ok :) Kurczę, ja tam na tym zdjęciu USG nic nie widzę....

karolinap, jak to co będzie? Będziesz się drzeć w niebogłosy :P Nikt nie powiedział, że poród nie boli... Ale spoko, takie nasze zadanie dzięki matce naturze... W sumie ja też tak mam, że jak mnie coś dość mocno boli to płaczę z bólu, więc tam to się zaryczę chyba :P Ale może tak źle nie będzie-podczas porodu wytwarza się adrenalina i ona dodaje nam sił...może też nie pozwoli się mazgaić ;) , kto wie :)

agusiaa26, no z tą komunią to masz rację... Moja przyjaciółka robiła tydzień temu komunię swej córce i jaki prezencik m.in. córka dostała? Kino domowe....no błagam...to dla niej czy dla rodziców ma być...? A i w naszych czasach, choć wtedy dostawało się tylko zegarki z długopisem :P (taki hit to był wtedy) na podwórku już się dzieciaki przechwalały, który zegarek lepszy i ile kasy kto dostał w kopercie... I gdzie tu miejsce na poszanowanie świętości i tego co w I komunii ma być najważniejsze? Ale chyba wybiegamy już za daleko naprzód :P

11 lata 11 miesiąc temu #667560 przez agusiaa26
NataliaK miałam tak samo z moim relanium tez było napisane że w ciazy niewskazane chyba ze ginekolog wskaże to za stosowne, poczytalam w necie i dziewczyny biorą te leki i ja tez bo nie chce urodzic czesniej.
Myślę że skoro twoja pani dokor tak zalecila to dobrze jest to brac, ale upewnij sie dla świętego spokoju i daj znac:)

11 lata 11 miesiąc temu #667564 przez sloneczko33
ujawniam sie dzis z Madzia jak rosnie - 29.05.2013

11 lata 11 miesiąc temu #667566 przez NataliaK
agusia no też wiesz, że właśnie o Tobie sobie pomyślałam z tym relanium. Omówie to jeszcze z moją gin ja tylko się dodzwonię. Ale takie informacje znalazłam w necie...

Istnieje prawdopodobieństwo, że lek odzdziałuje na płód. Nie wolno zażywać leku w okresie ciąży.
Nie zaleca się stosowania w końcowym okresie ciąży, z uwagi na możliwość wystąpienia u noworodka żółtaczki jąder podkorowych mózgu. Lek może być przyjmowany w początkowym okresie ciąży jedynie w przypadkach, gdy w opinii lekarza korzyść dla matki przeważ anad potencjalnym zagrożeniem dla płodu.

W doświadczeniach na zwierzętach, bardzo wysokie dawki kotrimoksazolu powodowały powstawanie wad rozwojowych u płodu, typowych dla substancji antagonistycznych do kwasu foliowego. Obserwacje dotyczące zastosowania kotrimoksazolu u kobiet w ciąży, przegląd piśmiennictwa i doniesienia dotyczące wad rozwojowych świadczą jednak, że stosowanie produktu nie stwarza istotnego ryzyka działań teratogennych u ludzi. Ponieważ zarówno trimetoprim, jak i sulfametoksazol przenikają przez barierę łożyskową, produkt może być stosowany w czasie ciąży jedynie wtedy, gdy oczekiwany efekt leczniczy uzasadnia potencjalne ryzyko dla płodu. Kobietom w ciąży stosującym kotrimoksazol zaleca się jednoczesne przyjmowanie 5-10 mg kwasu foliowego dziennie. W ostatnim okresie ciąży, jeżeli tylko jest to możliwe, powinno się unikać stosowania produktu, w związku z ryzykiem wystąpienia u noworodka żółtaczki jąder podkorowych mózgu.

Moderatorzy: ilonaQltoorka
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka