- Otrzymane podziękowania: 29
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie wrzesień 2011
Mamusie wrzesień 2011
- Mała
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Mniej Więcej
- pati-m
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
13 lata 9 miesiąc temu #183523 przez pati-m
beti napisał:
beti - paskudziaku Ty!
Ja tu aż podskoczyłam z wrażenia, a końcówka mnie rozśmieszyła na maksa
Choć wiem, że nie ma co się śmiać ze skurczy łydek bo też je przerabiałam. Ech Ty zgrywusie
Aaaaaaaaaa i zapomniałam Wam donieść!!!!!
Miałam dziś w nocy pierwsze regularne skurcze!!!!!!!![]()
![]()
![]()
Tylko szkoda, że łydek![]()
beti - paskudziaku Ty!

Temat został zablokowany.
- pati-m
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Mniej Więcej
13 lata 9 miesiąc temu #183528 przez pati-m
Dziewczynki znalazłam! Nareszcie znalazłam! Czytajcie... 
"Sposoby na łatwiejszy poród
Trudnego, bolesnego porodu w czasach, gdy nie znano znieczulenia, bało się wiele kobiet. Stąd cała masa zabiegów mających ułatwić dziecku przyjście na świat, a matce oszczędzić bólu. Jan Bystroń pisze, że powszechnym zwyczajem w tym względzie było rozwiązywanie rzeczy splątanych, zasupłanych, otwieranie zamkniętych. Pisał: „Na Białej Rusi, gdy kobieta czuje pierwsze bóle, rozbierają ją, rozpinają, rozplatają warkocze. Otwierają carskie wrota (w cerkwi), bo wierzą, że Matka Boska śpieszy na pomoc rodzącej z rozwianymi włosami. Podobnież żydzi polscy otwierają, przy zbliżaniu się rozwiązania, szafy i szuflady; jeśli to nie pomaga, wybijają okno”.
Żeby przyspieszyć rozwiązanie, kładziono siekierę pod łóżko lub nóż pod prześcieradło. Chodziło nie tylko o to, że są to ostre narzędzia, ale też o fakt, że ostrza wykonane są z żelaza. Ten metal miał posiadać właściwości ochronne. Podobno boi się go nawet diabeł. W zamożniejszych i bardziej oświeconych domach siekierę i nóż zastąpił... pierścionek lub złoty pieniądz. Kruszec miał spełniać to samo magiczne zadanie."
Czyli kochane zamiast marudzić "kiedy urodzę, kiedy urodzę" trzeba się brać za rozplątywanie wszystkiego co splątane. Zaraz się chyba przelecę po domu, pootwieram wszystkie okna, drzwi, szafy i szuflady - jak nie urodzę to się może chociaż chłodniej zrobi
Aaaaaa no i muszę siekierę do walizki dopakować, bo jak to tak bez zabezpieczenia do szpitala jechać

"Sposoby na łatwiejszy poród
Trudnego, bolesnego porodu w czasach, gdy nie znano znieczulenia, bało się wiele kobiet. Stąd cała masa zabiegów mających ułatwić dziecku przyjście na świat, a matce oszczędzić bólu. Jan Bystroń pisze, że powszechnym zwyczajem w tym względzie było rozwiązywanie rzeczy splątanych, zasupłanych, otwieranie zamkniętych. Pisał: „Na Białej Rusi, gdy kobieta czuje pierwsze bóle, rozbierają ją, rozpinają, rozplatają warkocze. Otwierają carskie wrota (w cerkwi), bo wierzą, że Matka Boska śpieszy na pomoc rodzącej z rozwianymi włosami. Podobnież żydzi polscy otwierają, przy zbliżaniu się rozwiązania, szafy i szuflady; jeśli to nie pomaga, wybijają okno”.
Żeby przyspieszyć rozwiązanie, kładziono siekierę pod łóżko lub nóż pod prześcieradło. Chodziło nie tylko o to, że są to ostre narzędzia, ale też o fakt, że ostrza wykonane są z żelaza. Ten metal miał posiadać właściwości ochronne. Podobno boi się go nawet diabeł. W zamożniejszych i bardziej oświeconych domach siekierę i nóż zastąpił... pierścionek lub złoty pieniądz. Kruszec miał spełniać to samo magiczne zadanie."
Czyli kochane zamiast marudzić "kiedy urodzę, kiedy urodzę" trzeba się brać za rozplątywanie wszystkiego co splątane. Zaraz się chyba przelecę po domu, pootwieram wszystkie okna, drzwi, szafy i szuflady - jak nie urodzę to się może chociaż chłodniej zrobi

- beti
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka :**
Mniej Więcej
- beti
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka :**
Mniej Więcej
13 lata 9 miesiąc temu #183531 przez beti
Pati, teraz ja padłam 
To ja tu krzyczę na M., że ciągle zostawia otwarte drzwi od szafek i wszystkie szuflady, a on mi biedaczek chce po prostu pomóc
Trochę mi tylko szkoda tych szyb, bo mam dość nowe okna...no ale może jeszcze to przemyślę, cel uświęca środki w końcu
Ale jakbym tak siekiere pod łóżko schowała, to już by mi chyba Marecki po karetkę z kaftanikiem zadzwonił

To ja tu krzyczę na M., że ciągle zostawia otwarte drzwi od szafek i wszystkie szuflady, a on mi biedaczek chce po prostu pomóc

Trochę mi tylko szkoda tych szyb, bo mam dość nowe okna...no ale może jeszcze to przemyślę, cel uświęca środki w końcu

Ale jakbym tak siekiere pod łóżko schowała, to już by mi chyba Marecki po karetkę z kaftanikiem zadzwonił

- pati-m
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Mniej Więcej
13 lata 9 miesiąc temu #183534 przez pati-m
beti - dla dobra dziecka wszystko! Jak się zacznie to pierdu w okno i Fifik wyskoczy w minutę! A co do siekiery, to najwyżej powiedz mężowi że przypomniał Ci się "Nagi instynkt", a nie mogłaś znaleźć szpikulca do lodu, więc czemu nie może byc siekiera

- mgielka22
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Mniej Więcej
- Mała
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Mniej Więcej
- monika1984lodz
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Matka wariatka :P
Mniej Więcej
- Otrzymane podziękowania: 5
13 lata 9 miesiąc temu #183538 przez monika1984lodz
www.facebook.com/feelsowe1?ref=hl
[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
/nie no masakra poprostu uplakalam sie ze smiechu hehhe ale ja siekiery w domu nie mam jak myslicie oze byc tasak ??

www.facebook.com/feelsowe1?ref=hl

[*]5.08.2009[*]
[*]9.06.2010[*]
- Mała
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Mniej Więcej
- pati-m