wózek
- tygrysica
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Jeśli moge cos teraz doradzić to służę przemyśleniami:
Najpierw trzeba zdecydować czy chce się 3 w 1 czy osobno gondolę a potem spacerówkę. Ja wybrałam 3 w 1, bo mniejszy problem- wszystkie elementy do siebie pasują i mniej szukania, a wybór większy, bo takie sa najpopularniejsze.
Kolejna decyzja- nowy czy używany. Wybrałam używany, bo mogę mieć wózek z "wyższej półki" za niska cenę. Ważne- jeśli coś trzeba będzie naprawić to dobrze sprawdzic czy jest w okolicy serwis i ile naprawa kosztuje. Ja będę musiała naprawic hamulce, ale serwis akurat mam w Krakowie, i nawet jak zapłacę 200zł to dalej kupiłam bardzo okazyjnie (taki jak ja mam uzywany kosztuje na allegro średnio 1100-1400zł, a ja dałam z wysyłką 780zł). Uznałam, że wydawanie ponad 2000 na cos co będę używać między 6 mscy a 2 lata (jak nie zechcę zamienić na lżejsza parasolkę) to trochę dużo.
Niektórzy radzą, żeby mimo wszystko kupic nowy fotelik, bo wtedy jest się pewnym, że nie brał udzialu w żadnym wypadku i nie ma uszkodzonej konstrukcji. My będziemy przez pierwsze pół roku raczej mało jeździć więc sobie darowałam nowy fotelik i poprzestane na tym z zestawu. Poza tym nasza gondola tez może być używana do przewożenia maluszka. Darowałam sobie tez bazę do fotelika, bo podobno jak sie juz człowiek nauczy zapinac pasami to to zajmuje minutę i nie jest wcale takie uciążliwe (jeszcze nie sprawdzaliśmy).
Kolejna decyzja- wózek lekki i mały czy duży - terenowy. Ja chciałam ten pierwszy, bo mieszkamy na 2 pietrze, a dziadkowie jedni na 2 a drudzy na 4 i trzeba wnieść to ustrojstwo. A poza tym żeby sie łatwo składał i był mały po złożeniu żeby się mieścił w bagazniku.
Najpierw chciałam pompowane koła, ale potem wyczytałam, że mają sens tylko za miastem, a nie jak się głównie po chodnikach w mieście jeździ bo to zbędny ciężar tylko dodatkowy.
Po przeczytaniu setki forów i opinii w sklepach miałam na oku: Graco Symbio (nawet znalazlam ogłoszenie z używanym na gwarancji jeszcze) lub Delti Emu (koleżanka kupiła). Opinie zróżnicowane. Graco ma lepsze, ale czasem ponoć skrzypi, a Delti się podobno czasem rozpada. Wiadomo- każdy wózek może się rozlecieć. Oba podobne cenowo i wagowo. Miałam juz brac ten graco... I wtedy odkryłam Boogaboo- najlżejsze chyba- cos z 7 czy 8 kg całość.
Koleżanka dzieciata doardziła, żebym nie brała z tzw "kubełkowymi" spacerówkami (nie pamiętam jak delti, ale graco na pewno ma), bo sa po prostu płytsze. Ona ma syna i ja będę miec chłopca, a oni są więksi. I okazało się, że ona ma Boogaboo i nie jest zadowolona, bo pomimo naorawde małej wagi jest za mały i jej synek niemal zawieszony na pasach w nim jeździł zamiast wygodnie siedzieć. A do tej pory w ogóle nie patrzyłam na spacerówke, bo mnie bardziej gondola interesowała.
No i właśnie ona akurat szukała nowej spacerówki z wygodnym siedziskiem. I namówiła mnie na ten, który kupiłam- Jane Nomad. Oczywiście czy to był dobry wybór się okaże w przyszłości, ale 1. Jest lekki- coś 11kg całość (z gondolą) i w miarę mały po złożeniu (łatwo się składa, ale nie sprawdzałam jeszcze czy się mieści w bagażniku naszego Clio) 2. Tani był (nowy to 2600, a dałam 780zł) 3. Wygodna spacerówka.
Znajoma, która mieszka w domu i wózek trzyma na parterze wybrała Xlandera i bardzo zadowolona. Za używanego dała 550zl. Dla mnie za ciężki- koło 20kg. Nawet nie podniosę takiego sama
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- natmur11
-
- Wylogowany
- Moderator
-
- Otrzymane podziękowania: 1
spacerowki kubelkowe faktycznie nie wydaja mi sie wygodne, ja mam obszerna spacerowke i teraz to doceniam bo jak trzeba ubrac kurtke czy kombinezon to dziecko nie siedzi jak sledz w puszce. chociaz dodam ze w moim 3funkcyjnym wozku spacerowka ok roku byla mala dla corci.
i to nie prawda ze chlopcy sa wieksi, to raczej uwaruknowanie genetyczne a nie zasada:)
swoja droga wiele osob sie decyduje na wozki np chicco bez amortyzacji. kurcze mnie to serce boli kiedy widze jak noworodkami telepie w takich wozkach po nierownych chodniakch:)
- Emme
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

mnie znów denerwuje jak wkładają kilkumiesięczne dzieci do zwykłych spacerówek/parasolek

- eash
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 0
gdybym miała kupować drugi raz, wybrałabym jednak wózek jednofunkcyjny (tylko gondolę), a potem dokupiłabym lżejszą spacerówkę dla już pewnie siedzącego dziecka, bo stelaż od dwufunkcyjnego wózka jest jednak mniej poręczny niż spacerówka typu "parasolka".
odradzam wózki głębokie lub głeboko-spacerowe z małymi skrętnymi kółkami - można się z tym zabić, zwłaszcza na nierównościach chodnika czy wiejskich wertepach, toną w błocie lub kamyczkach i generalnie sa do bani. odradzam niepompowane koła i odradzam wózki bez amortyzacji. ważny jest też sposób zakładania pasów (niektóre wózki mają takie dziwaczne pasy, które trzymają dziecko tylko na dole, na wysokości bioder i brzucha, a klatka piersiowa nie jest zabezpieczona, dziwne to i do bani).
- tygrysica
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Jeszcze jedna rada- na sezon jesienno/zimowo/wiosenny lepsze ciemniejsze kolory, bo tak brudu nie będzie widać. W letnim mozna szaleć z kolorkami.
- niusiad25
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-

- natmur11
-
- Wylogowany
- Moderator
-
a amortyzacja to bardzo wazna sprawa bo czasem tez trzeba wjechac do autobusu czy z chodnika a wtedy dziecko trzesie sie w wozku
- niusiad25
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
a tam brud zawsze bedzie widac czy na ciemnym wozku czy na jasnym. co do kolorystyki to mozna sie zastanawiac przy dziecku kolo roku ktore wstaje w wozku i jest on wlasciwie ciagle brudny.
a amortyzacja to bardzo wazna sprawa bo czasem tez trzeba wjechac do autobusu czy z chodnika a wtedy dziecko trzesie sie w wozku
Co do tego brudu to chyba racja. Tak czy siak będzie widać i tak trzeba wózek prać. Chociaż z navingtona właśnie bardzo mi się podoba biały wózek
ale chyba wybiorę czerwony, albo india. Co do amortyzacji no to fakt, że jeżeli dziecko będzie latać i podskakiwać w wózku to raczej dobrze nie bedzie, dlatego stawiam na zawieszenie.

- ann-sunshine
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Nieopisana radość
- Otrzymane podziękowania: 178
- hanyap
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
A co myślicie o trzykołowym wózku?
Dziwczyny z wózkami bywa roznie- ja polecam zestaw 3w1 tzn gondola spacerówka i fotelik ktory mozna zamontowac do kólek( nie trzeba targac wszedzie calego wozka przy jezdzie samochodem- to wazne bo rzeczy do zabrania jest sporo) ja mam starego deltima focus ale jestem zadowolona ( to seria przed xlanderami) trzykolowca mam u rodzicow i nie polecam szczegolnie w miescie- bo jak wjedziecie po szynach na schodach?! )to samo tyczy sie modeli z wezszym rozstawem kolek z przodu, mam solidne pompowane 4 jednakowe kola- zimą zaoszczędziło mi to wiele nerwów a i tak czasem bylo ciężko sie przdrzeć.
- Marysia27
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Scribo ergo sum ;) KAF'ka!!!
- różyczka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- mamita swoich córek :)
Wady to mala gondola (naszej córce leci teraz 4 m-c a juz siega nogami do konca

Zalety - fajnie wyglada,lekko sie go prowadzi, łatwo sie składa (to ważne gdy czesto pakuje sie wózek do auta), łatwo czysci się materiał, z którego jest wykonany, duże pompowane kola swietnie sobie radza na polskich dziurawych chodnikach i w terenie i nie schodzi z nich powietrze jak w niektórych wózkach, spacerówki jeszcze nie używaliśmy ale wygląda na dosyć wygodna bo ma szerokie fajne siedzisko. Wielu rodziców go chwali i jest ponoć bezawaryjny i to przekonało najbardziej mojego meża oraz to, ze pelno ich na ulicach, co dla niego oznaczało, ze się sprawdza

Wyglada tak(my akurat wybralismy kolor ametyst):
a do niego dokupilismy fotelik Maksi cosi, można go wpiąć na stelaz do tego wozka dokupując adaptery.
Kto nigdy nie był dzieckiem, nie może stać się dorosłym...
- Agusiak
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Paulinka i Dorotka nasze Skarby :)
Zalety to solidna rama i duże pompowane koła. Bardzo dobrze sprawdzają się na naszych dziurawych chodnikach jak i na leśnych ścieżkach i wertepach (testowane).
- agf
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- katta
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
- Jestem mamą Sary!
U nas Enzo Evo wygrało, aczkolwiek bardzo podobny jest. Szczególnie spacerówka.
Dlaczego go wybraliśmy? Bo dosyć duża gondola i spacerówka! Spokojnie mieści się gruby śpiworek.
Jedyny minus to spacerówka w jedną stronę, ale damy radę - tak myślę. Niech dziecko trochę świata poogląda!
Po 2 tygodniach użytkowania jesteśmy zadowoleni z gondolki.
Szkoda, że nie kupiliśmy bazy do fotelika (Espiro Neo), ale praktyka czyni mistrza i pewnie minutkę zabiera przypięcie pasami.
lh6.googleusercontent.com/_fOg5BA25omQ/T...20EVO_02_gondola.jpg
bmb.cnt.sk/wwwroot/storage/product/580_4.../100727181327215.jpg
W rzeczywistości mniej oczojebny ten czerwony