BezpiecznaCiaza112023

Listopadówki 2013

11 lata 8 miesiąc temu #729003 przez małopolanka
hej kochane ja wlasnie jestem po najbardziej przepłaconej wizycie USG ;-) najpierw może dobre strony to z dzidziusiem podobno wszystko ok (podobno bo USG było tak niewyraźne że guzik tam szło zobaczyć ale zdaje się na opinie lekarki) zmierzyła obwód głowy,brzuszek i kość udową. Powiedziała że dzidziuś jest długi ale chudziutki. Pytała się czy mąż jest wysoki bo maluch ma długa kość udową. Waży 1150 gr więc mieści się w normie musze go podtuczyć troszkę przez te ostatnie miesiące ;-) i w sumie tyle co się dowiedziałam. Jak tylko weszłam do gabinetu to przywitała mnie niezbyt miła lekarka. Głosem jak z PRL-u kazała podać nazwisko i mówi do mnie proszę się rozebrać. Ja się tak na nią patrzę i mówię że przyszłam na USG ( już się wystraszyłam ze chce mi dopochwowe zrobić) ona do mnie że najpierw będzie badanie ginekologiczne.... a ja do niej czy to bezpieczne hahaha ( babka miała taki wygląd i głos że już miałam stamtąd wiać haha a ona do mnie -a jak Pani myśli? Ja mówię że nie wiem bo w szpitalu nigdy przy usg nie wykonywali badania ginekologicznego a ona do mnie że tutaj mnie źle prowadzą... no ok wykonała to badanie ginekologiczne pytała się czy mam jakies niepokojące objawy wydzielinę itp. i w sumie to na tyle nic więcej nie powiedziała. Kazała przygotować się do badania usg i badanie usg wyglądało tak że prawie nic nie widziałam. Sprzęt do bani. Nie mogła potwierdzić płci. Jedynie co zmierzyła kośc udowa obwód brzucha i głowy. Z tego wyliczyła mi date porody na 26 list ale mowi żeby na to nie zwracać uwagi bo maszyna bierze srednia a nie bierze pod uwagę że kazde dziecko jest inne ma inna budowę itp. Powiedziala że wszystko jest ok (nawet gdyby cos było nie tak wątpie żeby ona to zobaczyła na tym sprzęcie ale pozostaje mi wierzyć że wszystko jest ok i dziecko rośnie prawidłowo. Najwazniejsze że wagowo jest w normie. Musimy być dobrej myśli do czasu porodu. Obym już nigdy więcej nie musiała iśc do tej lekarki...

dam Wam tutaj link który znalazłam żeby odczytac pomiary usg bardzo fajnie opisane może którejś się przyda

40tygodni.pl/Category/015/2,38963,Moze-s...oty-z-USG-ciazy.html

aha skorzystałam tez z siatki centylowej którą dodała Cortezia i wychodzi że moje dziecko ma 50 centyli

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu #729046 przez Izaa.
Najgorsze co moze byc to isc do takiej nieprzyjemnej lekarki. ja na szczęscie co miesiac mam usg dobrej jakosci, niestety nie zle za to place. ale w naszym miescie nie ma innej opcji, tym bardziej ze w pierwszej ciazy poronilam. najwazniejsze zeby te nasze male milosci byly zdrowe.
malopolanka, dzidzius zdrowy- cudownie !!!!

11 lata 8 miesiąc temu #729229 przez gorla
cortezia rodziłam naturalnie bez znieczulenia, dziewczyny miały po 3200 g, oczywiście cięta byłam dwa razy, chudzina ze mnie straszna i lekarka za pierwszym razem myslała ze nie dam rady urodzić, ale powiedziała to po porodzie, na całe szczęście... Maluchy dostałm od razu i cały czas były ze mną, z tego co ojarzę, w szpitalu dostały wit K i WZW , badanie słuchu i serducha w standardzie, ale usg przezcięmiączkowe Majka miała też , nie wiem czy każde dziecko ma ( ma torbielki w mózgu, dwa sie wchłonęły a dwa zostały)
A co do charakterności Mai :) jest ogólnie spokojna ale nieda sie w kaszę dmuchać , jak strasza Oliwia sie jej pscoci tomała zaraz krzyczy głosno imacha raczkami :)

cortezia nie stesuj sie ułozeniem , bo mała ma czas na to, srednio w pierwszej ciążyok 32 tyg. ustawia sie główkowo :)

Małopolanka szkoła rodzenia fajna sprawa, ale jak masz zasuwac taki kawał , to masz racje, lepiej se darować

kasia ten monitor oddechu to podobna niepotrzebny wydatek, jak bedziesz kupowac nianię patrz czy ma system DECT, wcześniej miałam baby ono i fisher price to szumiało. Teraz kupiliśmy z firmy NUK i rewelacja

Pani to tak jak ja , z OM miałam na 6 listopada a potem z usg przesunał mi gin na 31 pazdz. , ale urodziłam tzn, wywołali mi 5 listopada, ze względu na pępowinę dwunaczyniowa i na całe szczęscie , bo jak poszłam na pordowke to sie okazało, ze mamm mało wód

Dziewczyny bedziecie rodzić z mężulami ? :) mój był dwa razy przy porodzie swoich córek, jego to nie rusza bo non stop odbiera porody zwierzaków, zapewne to nie to amo co poród żony hehe alejak pobierali krew pępowinowa, to krwi na podłodze było masa, a Marecki se stał, jak to zobaczyłam ile jej jest ... masakra jak w rzezni hehe albo z bólu już zwidy miałam hehe

11 lata 8 miesiąc temu #729251 przez kaśkus
U mnie będzie poród rodzinny. :) Słyszałam, że to ogromne wsparcie dla rodzącej.

11 lata 8 miesiąc temu #729297 przez natB
Kochane ja zmykam dzisiaj do Lidla są ładne dresiki za 24,99 zł. :) zobaczę, jak to jakościowo wygląda i może kupię :)... w ogóle dzisiaj wchodzi oferta z ciuszkami dla maluchów... piszę, bo może któraś się podkusi tak, jak ja :)

Aaa no i biustonosze do karmienia za chyba 25 zł. :) przy okazji zrobię jakieś zakupy, bo w lodówce w sumie widać światło :D

Napiszę Wam później, czy i co upolowałam :)

Buuuziaki :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Małopolanka to Ci się trafiła Pani doktor, ale moja też robi na każdej wizycie badanie ginekologiczne, jakoś trzeba sprawdzić, czy z szyjką jest ok :)... no i sprawdza, czy żadnej infekcji nie widać...więc w sumie się dziwię, że Ty nigdy nie miałaś...
A Twój Kamilek już też ładnie z wagą wygląda... pamiętaj to, że Ty będziesz jadła więcej to nie znaczy, że przejdzie na synusia :) widocznie urodzi się z wagą ok. 3 kg :), a nie tak, jak mój KLOPS z wagą pewnie 3,5-4 kg ( bliżej 4 kg)... ja na prawdę czuję, że będzie z niego mały pulaś :P

11 lata 8 miesiąc temu #729318 przez Izaa.
ooo natB dzieki za info. ciuszki z lidla sa na prawde w dobrym stanie. Moja szwagierka urodzla po 3 w nocy. cala noc nie spalam, jakos do mnie doszlo ze mnie tez to czeka:) o matko, mam juz stracha:) synek urodzil im sie maly troszke ponad 3 kg i 55 długi, a mial byc klops ponad 4 kg i bardzo dlugi. Widzicie jak sie nie raz sprzet myli:)
Milego dnia!

11 lata 8 miesiąc temu #729328 przez cortezia
Witam was z rana:)

NatB ja już ciuszki sobie odpuszczam:) A o biustonoszach pisałam na FB ja muszę mieć fiszbiny:) Chyba że może jeden do spania sobie taki kupie, hmmm nie no dobra podjadę do tego Lidla:) Fajnie że już jesteście w domku z Władkiem i z tą wagą to może się okazać że wcale nie taki klopsik jak Ci się wydaje:)

Małopolanka też jestem zdziwiona, że nigdy nie miałaś badania ginekologicznego ,ale może w Anglii to zupełnie inaczej jest, sama pisałaś że pytają na samym początku czy w ogóle chcesz dziecka, tutaj nikt Cię o takie rzeczy nie pyta. Co do tej Pani doktor to mnie to wszytko szokuje, coraz bardziej jak może tak być, że kobieta po pierwsze jest taka niemiła w obyciu i na dodatek jest polką, później właśnie tak jest że tacy ludzie robią opinie naszemu kraju bez sensu negatywną, jakby nie mogła być miła wyrozumiała i brać mniej. Achhhhh... Najważniejsze, że z Kamilem wszystko ok:)

Izaa gratulacje dla Twojej szwagierki:) Ja tez mam już stracha w nocy zasnąć nie mogłam bo wkręciłam sobie jakąś fazę;/;/;/ Co do tych maszyn które mierzą nam dzieci. Ja też nie bardzo w nie wierze.

Ufff no to dzisiaj nadszedł dzień lekarzy idę na 15.20 na pierwsze USG u tego specjalisty, a później do swojego ginekologa na 17.00.

"Dziec­ko to uwi­doczniona miłość. "

11 lata 8 miesiąc temu #729355 przez Izaa.
cortezia powodzenia na wizytach. i pochwal się fotkami swojego dzidziusia:)

11 lata 8 miesiąc temu #729387 przez gorla
natB ja tez czatuję na te ciuszki z Lidla, kupowałam je nie raz sa supe jakości, nie spierają sie i nie rozciągaja, jak dla mnie rewelka

Kurcze wymiękam z karmieniem :dry: Maja ma ząbki i mnie gryzie a nie moge ją na butlę przestawić :unsure: kupiłam silikonowe nakładki naa cycki , jak mnie Majka ugryzła... bo nie lecialo jak zawsze to jak kojot zawyłam... masakra , żałuję że jej nie nauczyłam z butli , bo ona nawet herbaty z butli nie wypije z kubeczka madeli pije i z łyżeczki owszem, teraz ograniczyłam karmienia do 3 dziennie i dostałam zapalenia piersi :dry: :dry: :dry: :dry: :dry: :dry: :dry: dziś do gina śmigam

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #729389 przez natB
Cortezia od rana 3mam za Was kciuki :D

Wróciłam już z Lidla, więc tak załączam zdjęcie dresika bardzo fajne kolory, jak dla chłopca, ale znowu było więcej ładniejszych rzeczy dla dziewczynek... co do biustonoszy były z fiszbiną i usztywniane, aczkolwiek duże rozmiary, albo hmmm może ja mam mały biust :D

Dresik nie jest gruby, ale i tak jakościowo, jak za 24,99 zł. bardzo ładny :)... body, jak body z Lidla jakość średnia... były leginsy ciążowe, ale niezbyt ładne...

No i najważniejsza wiadomość :D stałam się posiadaczką KOSZA MOJŻESZA :D może nie tak okazały, jak Małopolanki, ale i tak wydaje mi się ładny :)... koszt 120 zł. z kompletem pościeli :) :) oczywiście dochodzi do tego koszt wysyłki, ale i tak jestem PRZESZCZĘŚLIWA :D
oto nowe spanko dla mojego Władka :):)

Izaa gratuluję zostania ciocią :)... widzicie tak z tą wagą jest, na końcu się okaże, że Cortezi Bianka jest największym bobaskiem ze wszystkich :D
Załączniki:

11 lata 8 miesiąc temu #729393 przez natB
Gorla moje postanowienie karmić Władka do 6 miesiąca :D... boję się, że później będzie za mną chodził i jak nauczy się mówić ciągle będę słuchała ,,cycuś, cycuś" :P

Wstrętna może ze mnie przyszła Mama, ale na prawdę nie wiem... tak mam :)

11 lata 8 miesiąc temu #729400 przez gorla
natB no ja tez tak planowałam i mi nie wyszło niestety teraz mam problem.. kiedys w końcu musi przestac pic z cycka :silly:

Żadna wstretna mama karmisz tyle ile chcesz , pół roku to wystarczająco duzo, a kołyska super

Wrzucam foty moich księżniczek, zebyscie wiedziały o kim pisze :)
Załączniki:

11 lata 8 miesiąc temu #729425 przez natB
Piękne księżniczki Gorla :) starsza chyba dogaduje się dobrze z młodszą? :)

I nasze bobaski będą takie duże za rok... a Majusia ma piękne oczka :):)

Gratuluję ślicznych córeczek... no to brakuje tylko synka :)

11 lata 8 miesiąc temu #729432 przez Izaa.
gorla, jakie slodziaki. no przesliczne dziewczynki:) Ja tez za dlugo nie chce cycem karmic, boje sie tego bolu. jakas taka sie ostatnio wrazliwa zrobilam. przedtem bylam "twardzielka" niczego sie nie balam, a teraz. juz sie martwie porobem, karmieniem... masakra. chyba mam za duzo czasu do myslenia:)
natB wlasnie na ten dresik poluje, ale dopiero po 18 bede mogla pojechac jak maz wroci z pracy. ciekawe czy jeszcze beda. Fajny taki na wiosne. w koncu chyba sie doczekamy tej wiosny z naszymi pociechami i dlugich spacerow:)
A moja szwagierka zamiast cieszyc sie ze zdrowego synka to rozpisuje sie jak to bylo okropnie i zle i bol i krzyk i wycie.... ble ble ble. wiem ze to boli, ale najwazniejsze jest przeciez ze dzieciatko zdrowe !!!!! a ona ani slowa o dziecku tylko o tym strasznym dla niej przezyciu. kurcze moglaby mi tego oszczedzic, przeciez mnie tez to czeka.

11 lata 8 miesiąc temu #729443 przez pani_p
Hejo :kiss:

No! Kaśkus miałaś pobudkę, że hej! nie zazdroszczę ;)

Izaa no będzie bolało, oj będzie. No, ale co zrobić, jak weszło to musi wyjść hehe. Gdybyśmy nie były w stanie tego wytrzymać to nie byłybyśmy teraz w ciąży ;) tak sobie to przynajmniej tłumaczę :D:D:D Gratulacje dla szwagierki:)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Się wygadałam ;)

Małopolanka no szkoda, że tak ta wizyta wyglądała. Najważniejsze, że dzidzia zdrowa, ale rozumiem Cię, że chciałaś się dowiedzieć więcej.

Gorla o widzisz jak się złożyło ;) Mój mąż chce być przy porodzie i chwała mu za to bo sama chyba nie dam rady. Ja trochę słaba psychicznie jestem i bardzo przyda mi się wsparcie męża. No karmienie... ehhh też mnie to przeraża, czy dam radę, jak to będę znosić i jak przyjdzie co do czego czy będę umiała odstawić małą.

NatB haha jasnowidzka :P ciekawe czy trafisz z tą wagą Władka:D raczej Ci tego nie życzę :P

Cortezia trzymam kciuki za wizyty i czekam na wieści :)

NatB ja też mam zamiar minimum 6 miesięcy a tak maksymalnie to koło 8 już odstawiać, zobaczymy czy się uda. Czytałam, że najwazniejsze jest te 6 miesięcy żeby karmić piersią. No ja jakoś nie czuję się zła ze względu na to, że nie chcę dłużej karmić. Uważam, że każda mama ma prawo postąpić wg siebie. Może mi się zmieni jak już tego zasmakuję, nie wiem, ale na dzień dzisiejszy taki jest plan ;)

Gorla córeczki masz śliczne, ja je chyba już widziałam na staraczkach B)

Wczoraj umówiłam się z położną na sobotę i idziemy na oddział w ramach szkoły rodzenia. Do dalszych spotkań się dogadamy. Fajnie bo chyba takie indywidualne te zajęcia z nią będziemy mięli :D jakieś 100zł wyjdzie nam ten kurs. No i plus, że ona pracuje w szpitalu :)

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka