BezpiecznaCiaza112023

Listopadówki 2013

11 lata 8 miesiąc temu #732547 przez cortezia
Kasia085 co do leukocytów to może być to infekcja ja miałam tyle samo i nie dał mi leków jedynie kazał pić żuravit i powtózyć badania za miesiąc eśli sie powtórzy wtedy przepisze kuracje:)

Co do wyprawki do szpitala to ja dostałam taki wykaz, przepisze wam go tutaj:

DOKUMENTY:
-dowód osobisty
-książeczka ciąży (pamiętaj,aby skserować ją ponieważ po porodzie już jej nie odzyszkasz)

WYNIKI BADAŃ
-grupa krwi (orginalny dokument)
- WR I HBS
- USG zrobione około 36 tyg
- aktualna morfologia i badanie moczu
- wyniki badania na obecność przeciwciał (przy ujemnym czynniku Rh u mamy)
- jeśli leczysz się u specjalisty(np. kardiologa, endokrynologa, okulisty) lub stosujesz stałe leki- ostatnie wyniki badań i informację od lekarza prowadzącego

NA CZAS PORODU:
- 2 koszule
- szlafrok, skarpetki, kapcie, klapki
-bawełniane lub jednorazowe majtki
- przybory toaletowe, ręcznik, chusteczki
- woda niegazowana w małych butelkach, herbatniki
- warto pamiętać o aparcie fotograficznym i ładowarce do telefonu

PO PORODZIE:
- 2 rozpinane koszule (mogą być te które miałaś do porodu)
- 2 biustonosze
- wkładki laktacyjne
- 5-6 par majtek
- 2 paczki jednorazowych pieluch Bella stosowanych jako podpaski
- 2 ręczniki, wtym kąpielowy, przybory toaletowe
- ręczniki papierowe- woda niegazowana
- sztućce, kubek
- poduszeczka która przyda się do karmienia

DLA DZIECKA
- 3 bawelniane body
- 3 kaftaniki
- 3 pary śpioszków
- 3 pajacyki
- 2 bawełniane czapeczki (w tym jedna cieplejsza)
- 2 pary skarpetek
- 3-4 tetrowych pieluch
- pieluszki jednorazowe w najmnjeszym rozmiarze
- kocyk i rożek
- ręcznik
- mydełko niemowlęce
- krem na odparzenia
- Octenisept do odkażania pępka (lub coś innego)
- ubranko przeznaczone na wyjście ze szpitala

Taką oto listę dostałam od Pań położnych ze swojego szpitale one powiedziały że mydełko się raczej nie przyda i ten Octensiept bo one go tutaj odkarzą, ale to już zależy ode mnie.

NatB wiesz głowa do góry jeszcze 3 miesiące DASZ RADE!!!! Ja w Ciebie wierze ty o prostu masz tak w ciąży że wymiotujesz i koniec przez całą ciąże musisz być dzielna!!!

"Dziec­ko to uwi­doczniona miłość. "

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #732565 przez agnieszkazst
Wielomama super że Ci się tak udało z wózeczkiem!! :) :) Daj znac jak łóżeczko :) :)

Małopolanka wow ależ tych rzeczy jest...... Super że już masz wszystko wyprane. To jeszcze przede mną ;)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Pani p łowy z targów powalające!!! Warto było pójśc!!

Nat co do Johnsona to osobiście z nimi nie miałam doświadczenia, ale słyszałam że te kosmetyki mocno dzieci uczulają. Może któraś z doświadczonych Mam miała stycznośc? Ja jakoś już uprzedzona jestem do tej marki... i omijam szerokim łukiem.

Oki daj znac jak Twe zakupy :) Udało się?? Ja dziś kupiłam w Lidlu robot kuchenny marki Tefal. Przyda się do robienia papek dla Maluszka na przyszłosc, bardzo okazyjna cena jest - 149zł, a sprzęt pierwsza klasa :) No i na pewno będę korzystac do robienia placków ziemniaczanych, buraczków, chrzanu itd. itp. Jestem bardzo zadowolona z zakupu.

Kasiu jak masz leukocyty powyżej 10 to to już znak że jest jakaś infekcja... Pewnie Pani Doktor zaleci Ci jakiś antybiotyk dopochwowo, ale spokojnie, to pomoże na pewno. Albo tak jak pisała Cortezia na razie zaleci żurawinkę, a jak dalej się nie poprawi to wtedy antybiotyk. Choc mi się wydaje jak masz już ok. 15 to rozsądniej byłoby to zwlaczyc od razu antybiotykiem bo to już sporo... No ale to lekarz zadecyduje i na pewno dobrze będzie. Ważne by tego nie bagatelizować co by infekcja się nie zadomowiła...

Cortezia lista wypasiona, w sam raz :D

11 lata 8 miesiąc temu #732666 przez kasia085
No właśnie ciekawa jestem co powie. W czwartek wizyta. Mam nadzieję że wszystko będzie ok. Już łudziłam się że uda mi się uniknąć tych infekcji przez całą ciążę, a tu musiało się jakieś cholerstwo przyplątać.

11 lata 8 miesiąc temu #732676 przez kasia085
Poczytuję trochę wrzesnióweczki i tam już 6 dzieciaczków się urodziło, a mamy dopiero 27 sierpnia. Ciekawe jak to będzie u nas pod koniec października. Oby tylko te nasze bobasy za bardzo się nie spieszyły.

11 lata 8 miesiąc temu #732692 przez małopolanka
hej kochane ja tak jak napisała Cortezia wzięłam się za segregacje dzisiaj kupiłam papier ozdobny i każdą szuflade podpiszę tak żeby potem nie było problemu żeby coś dowieźć. Miałam nadzieję że zmieszczę się z rzeczami dla dziecka w torbie takiej do wózka bo w sumie nie mam innej hehe jakoś będę musiała to zorganizować. Dzięki za te listy na pewno się przydadzą bo ja już zgłupiałam co trzeba a czego nie.

wielomama wózek na zdjęciu wydaje się w całkiem niezłym stanie. Podoba mi się kształt wygląda na dość wygodny dla dziecka i solidny. Oby Ci dobrze służył.

Cortezia szok z ta ceną. Ja za sale płaciłam ok 190 zł od osoby za dwa dni!! Fakt faktem to było już trochę czasu temu bo zamawialiśmy salę chyba w 2010 roku. Budynek w którym mieliśmy wesele był wtedy całkiem nowy i cena dość atrakcyjna po to żeby rozreklamować miejsce. Co do rodziców to jestem w szoku bo Ty jesteś konsultantka ślubną więc chyba lepiej się orientujesz w tym wszystkim i przede wszystkim jako główna zainteresowana wiesz czego chcesz. U nas było tak że sami finansowaliśmy wesele i sami podejmowaliśmy większość decyzji ale teściowa i mama żeby nie czuły się pokrzywdzone i pominięte miały rozdzielone zadania. Teściowa miała dopilnować menu. Z racji tego że była kucharka to mogłam jej zaufać całkowicie. Ja chciałam żeby menu było raczej tradycyjne bo zauważyłam że im więcej udziwnionych dań tym więcej komentarzy gości nie każdemu się to podoba i smakuje. Tak też ułożone było menu. Moja mama miała się zając wypiekami bo placki na paczki i tort były osobno. Przy okazji wesela mojej siostry moja mama się tym zajmowała i placki były pyszne więc ja się cieszyłam że mam to z głowy a mama i teściowa były na tyle zajęte że już do reszty się nie wtrącały. Dostały swoje zadania na tym się ich rola skończyła.

Kaśkuś złota kobieta z tej położnej. Świetnie że będziesz mieć zajęcia indywidualne.

Pani P świetne rzeczy udało Ci się upolować na tych targach. Ja zamawiam próbki z internetu ale na razie przyszedł mi tylko bepanthen i to taki malusi że hej chyba na jeden raz do posmarowania haha

Kasia085 i Cortezia dzięki za piękna listę. Ja tez kiedyś wklejałam ale raczej nie znajdę już gdzie to było.

Kasia bobaskom się śpieszyło chyba ;-) no ciekawe jak to wyjdzie u nas. Na razie to Okii jest pierwsza w kolejce. Czuje że w październiku u nas tez będzie się działo ;-) Trzymam kciuki za poprawę wyników. Ja odbieram wyniki jutro i pewnie będę powtarzać od razu badanie moczu. Jestem ciekawa czy tym razem będzie ok.

Wracając jeszcze do mojego ostatniego badania USG to dzisiaj znalazłam na stronie mojego miasta tu w Irl na forum ostrzeżenie przez tym gabinetem. Zdążyłam trochę sobie poczytać i cieszę się że moja wizyta tam była jednorazowa i się tam nie leczyłam tak jak inne kobiety. Co ciekawe nie zdążyłam rano przeczytać wszystkiego chciałam teraz wrócić i strona została usunięta heh

11 lata 8 miesiąc temu #732810 przez natB
I ja wróciłam z wizyty :)

Miałam robione badanie ginekologiczne i usg :)... synuś rośnie, wymiary przewyższa ponad wiek ciąży, ale waga jest o tydzień mniejsza, jak się okazało... nie 1500 g, a jakieś 1300 g... dopytałam o badanie GBS, ze względu na moje obciążanie tzn. ciągłe infekcje będę miała robiony wymaz ok. 35-37 tygodnia... jak to moja Pani Doktor powiedziała ,,jesteś jedyną moją pacjentką w ostatni czasie, która jest pod tak ścisłą kontrolą" więc w sumie dobrze :)

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

Kolejna wizyta za 4 tyg. ale gdyby cokolwiek się działo mam pilnie się zgłaszać :)...
Zdjęcie Władka wstawię Wam jutro :)... zasłaniał się albo rączkami, albo pępowiną :) mój kochany bąbelek :)

Małopolanka aż ciarki mi przeszły na myśl o tej pani ginekolog :P... że tacy się jeszcze zdarzają :/...

Kasia
nie martw się... ja walczę całą ciąże z infekcjami... będzie dobrze :) :kiss: ... pij sok z żurawiny, albo kup sobie żurawit :)... ja biorę to profilaktycznie

Agnieszka fajny zakup :).. ja mam blender bosha, ale niestety coś jedna część mi siadła i muszę albo kupić nowy, albo pokombinować i gdzieś to naprawić...

Cortezia dziękuję kochana :* ...widzę, że sytuacja z teściami nieciekawa... ale wiesz, co dobrze, że nie spędzisz z nimi reszty życia :)... najważniejsze, że masz swojego przyszłego męża przy boku i się nie kłócicie :)...
Lista super dziękujemy :) :)

11 lata 8 miesiąc temu #732847 przez małopolanka
NatB Ty to jesteś bidula z tymi infekcjami i wymiotami. Najważniejsze że synuś rośnie Ci zdrowo. Oby wynagrodził Ci te cierpienia łatwym porodem ;-) Całe szczęście że Twoja gin ma na Ciebie oko i trzyma Cię pod ścisłą kontrolą ;-)

Czekamy na zdjęcie Władka ;-)

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #732898 przez oki222
Melduję się :)

Agnieszkazst- blender super sprawa ja zawsze o czymś takim marzyłam bo uwielbiam zupy- kremy i jak tylko się przeprowadziłam do mojego mieszkanka ,2 lata temu to dostałam od mojej mamci i brata taki wypasiony z rozdrabniarką do lodu z możliwością robienia koktajli i trzepaczką :)ogólnie na pewno będziesz zadowolona a mój przepis nr 1 ostatnio to mrożone truskawki + mleko i trochę cukru najpierw masz lody truskawkowe które powolutku stają się koktajlem do picia mniami :).

Wielomama- trafiła Ci się okazją z tym wózeczkiem naprawdę fajniutki i kolorystycznie, mi też jakoś pasuję do Ciebie hehe.

Małopolanka
- czy to miało być wszystko do szpitala czy po prostu wszystko dla Kamilka wyciagnełąś ??? kurcze trochę tego się uzbierało ale ja też ostatnio przeglądałam co już mam a czego mi brakuje i chyba też tyle mi się uzbierało. Pamiętam nasze początki zakupów a teraz proszę niezły sklep byśmy otworzyły :P

Pani_P- oj chyba uzbierałaś więcej rzeczy niż ja na tych targach ale parę dostrzegłam tych samych :) Ja teraz idę na targi w sobotę może też coś zdobędę i upoluję.

Nat_b - Szkoda mi ciebie strasznie z tymi Twoimi dolegliwościami ale juz nie długo to się skończy, Super ,ze wszystko oki czekamy na fotkę niunia.

Nat_b i Małopolanka - jeśłi chodzi o kosmetyki to z tych tańszych bo oczywiście jest duzo firm które tylko występują w aptekach i kosztuje masakrycznie dużo, ja kupiłam NIVEI ale podobno HIPP też są bardzo polecane o johnsonie też słyszałam złe opinie, ostatnio też doszło do mnie że bardzo ZIAJA się WYBIJA z nowymi produktami właśnie dla dzieciaczków.

Kasia085 Ja też podczytuję wrześniówki oj dzieje się tam dzieje , sama chyba to przeżywam ale to później napiszę co mi się śniło hehe ale dziewczyny pewnie jak na szpilkach siedzą :). Infekcjami się nie przejmuj sama widzisz,że każda coś tam ma to chyba normalka, to chyba na zasadzie ciąża bez infekcji to jak żołnierz bez karabinu hehe.

Cortezja współczuję Ci -

To teraz tak..........dzięki za kciukasy zakupy się udały początkowo weszłam do sklepu z biustonoszami - firmowy z dużymi rozmiarami i przymierzyłam jeden ,piękny i za jedyne 209 zł hehe szybko wyszłam i poszłam do Marks&Spencer i tak dzięki pomocy bardzo uprzejmej Pani kupiłam dwupak biały i czarny do karmienia jakość super , niestety bez fiszbin ale to większość takich i zapłaciłam 160 więc jestem happy do tego kupiłam jeszcze jeden na teraz prześliczny ,jeśli nie które nie załapały to mam duży problem bo mam rozmiar 85 G :/ więc cięzko mi kupić od tak i byle co za niektóre biustonosze potrafiłam i 300 zł dać bo były dobre. No wiec najgorsze za mną ,kupiłam jeszcze MAJCIOCHY zwykle białe ,duze, takie barchany :P do tego kupiłam jedną koszulę rozpinaną do karmienia w miarę młodzieżową bez kwiatków i koronek :P oraz zakupiłam jakieś tam kapcie - zdjęć nie będę wstawiać bo chyba nawet te barchany i namioty czyt. stanik by się nie zmieścił w kadrze hehe no ale nie obyło się bez zakupów dla Matiego i tu zdjęcie wstawiam cienki śpiworek z czapeczką i chustkami pod szyję oraz prze kozackie jeansy z dużą ilością miejsca na pieluchę i sweterek do białego body to na święta zamiast koszuli :) wszystko kupione w C&A naprawdę fajowe tam są rzeczy.

No dobra miałam napisać o swoim ostatnim śnie z dzisiaj. Tak się przejęłam ze wrześniówki już zaczęły rodzić, a ze ja pierwsza na liście jestem tooooooo śniło mi się że pierwsza miała cc Wielomama potem Natb i ja siedziałam taka sparaliżowana,że zaraz ja mogę ,że nawet nie chciałam już na forum wchodzić i kazałam mojemu M żeby wchodził czytał i odpisywał Wam ale żeby nie mówił mi co się tam z Wami dzieje która rodzi a która jest już po hehe szczerze to było okropne takie czekanie w kolejce. Noo to jużchyba wszytsko napisałam na dzisiaj.

Słodkich snów ,mam nadzieję ze moje będą trochę fajniejsze :P
Załączniki:

11 lata 8 miesiąc temu #732912 przez oki222
AAA zapomniałam zrobiłam dzisiaj listę i brakuje mi już tak niewielu rzeczy
-łózeczko jutro zamiawiam na allegro
-wózek z nosidełkiem - jedziemy za tydzień
-pościel- nie mogę się zdecydować chciałabym taki komplet z rożkiem organizatorem na łózeczko itd
-termometr
-śliniaki
-pokrowce na przewijak x2
-karuzela na łózeczko
-zimowy śpiworek
i jedna koszula dla mnie

i to będzie koniec :)

11 lata 8 miesiąc temu #732931 przez małopolanka
hahahaha Oki ale miałaś sen ;-);-);-) może już nie czytaj tych wrześniówek hehe

Super że zakupy Ci się udały. Ja patrzyłam za biustonoszami do karmienia ale znowu ja mam mały rozmiar i też ciężko znaleźć. Poczekam jeszcze trochę może mi biust urośnie przez te 2 mies ;-)

te ciuszki to były wszystkie jakie mam od 0-3 m miałam powybierać które wezmę ze sobą ale jak zobaczyłam je wszystkie to zgłupiałam. Do tej pory nie zdecydowałam. Z tymi listami jakie podały dziewczyny powinno pójść łatwiej.

Świetne ciuszki kupiłaś. Ja też robiłam sobie takie listy czego mi brakuje inaczej mogłabym się za bardzo zapędzić z tymi zakupami.

11 lata 8 miesiąc temu - 11 lata 8 miesiąc temu #732966 przez natB
Oki to fakt w c&a są super ciuszki :) też zakupiłam tam kilka rzeczy dla małego :)... sweterek boski :)
Ja też bym musiała się wziąć za zakupy dla siebie samej, pidżamki, biustonosze, ale nie wiem, jakoś nie mam do tego głowy heh :P...
Zastanawiam się nad majtkami do szpitala, czy te siateczkowe, czy zwykłe bawełniane... ale chyba postawię tak, jak Ty na MAJCIOCHY :D... zakupię kilka par i będzie ok :)

A tutaj z rana wstawiam Wam fotki mojego, małego przystojniaka :)

Już tak bardzo bym chciała, żeby był z nami... ach :)
Załączniki:

11 lata 8 miesiąc temu #732967 przez natB
Hahaha właśnie zapomniałam Oki o Twoim śnie :D...
OMG CC i ja?!... ooo nieeee ja nie chcę :P...

wczoraj moja szwagierka mi opowiadała, że jej znajoma ,,umówiła" się z moją Panią Doktor na CC :/, bo nie chce urodzić naturalnie...

Ja tam twardo będę chciała rodzić naturalnie, chyba, że ,,w praniu" coś wyjdzie... oby nie :)... co do Wielomamy się zgadza, bo będzie miała CC :)

11 lata 8 miesiąc temu #732978 przez cortezia
Dzień dobry mamusie:)

Jak zawsze moge na was liczyć i zgadza się przede wszytkim ZERO STRESU!!!

NatB Jak już wszystko widać i oczka otwarte i nosek wow. Zobaczysz nim się zorientujemy nasze pociech będą na świecie:) Mówię Ci:) I będziemy wrzucać fotosy naszych maluchó, opowiadać o nieprzespanych nocach iiii takich tam:)

Oki ja również uwielbiam robić zakupy w C&A nigdy nie byłam w Marck and Spencer ale widzę, że cenowo jest całkiem żeśko:)Ja bym ten sen zaliczyłą do lekkich horrorów, ale na bank to prze to że tak czytasz wrześniówki, spokojnie będzie dobrze. Ja np śniłam sobie disiaj że pomagałam Michael'owi Jackson'owi w koncertach, trasach i że byliśmy przyjaciółmi.:) Lajtowy sen pełen uroku i życie we fleszach:)

Małopolanka ja dokłądnie tak jak Oki też zrobiłam sobie taką liste rzeczy jakie mi zostały co musze i ile mniej więcej pieniędy na to wydam. Jakoś lepije się z tym czuje:) Co do tej lekarki uff to miałaś szczęście, że się u niej nie leczysz:)

Kasia085 prawie każda z nas przechdzi lub przechodziła infekcje, dlatego spokojnie to da się wyleczyć i nie wpłynie na maluszka jak będzie pod kontrola i leczone:) NatB to nasza weteranka w infekcjach więc o na na pewno może się rozpsiać na ten temat:)

Miłego dzionka Kobitki:*

"Dziec­ko to uwi­doczniona miłość. "

11 lata 8 miesiąc temu #733024 przez agnieszkazst
Nat super że masz zdjęcie Władka :) ach jak ja chciałabym zobaczyc Naszą Kruszynkę... Pomyślę jeszcze nad tym, wstrzymują mnie ceny prywatnej wizyty w Naszym mieście, bo za te same pieniążki mogłabym dużo kupić rzeczy przydatnych dla Synka, a tak dla jednego zdjęcia tyle kasy... Sama nie wiem... pomyślę jeszcze...

Oki no też się cieszę z wczorajszego zakupu :) nawiązując do tego co wspomniałam wyżej to kosztował tyle co zapłaciłabym za prywatną wizytę dostając jedno zdjęcie... Więc same rozumiecie - dac za jedno zdjęcie tyle co za robota kuchennego to kurka mocne porównanie :/

Dziś idę kupic płyny do prania i do płukania. Właściwie to moja Mama ze mną pojedzie żebym nie dźwigała :) Zdecydowałam się że kupię Dzidziusia. Czytałam wiele przeróżnych opinii na przeróżnych forach o różnych produktach piorących dla dzieci i wielu pisze że znacznej różnicy - poza ceną ;) - między Lovelą a Dzidziusiem nie ma, więc decyduje się na Dzidziusia. Poważniejsze plamy zapiore wcześniej mydełkiem Biały Jeleń i powinno byc ok :) A drugi czynnik - trzeba wspierac polską produkcję ;) Lovela z tego co się orientuję jest produkcji niemieckiej, Jelp duńskiej, no a polski to właśnie Dzidziuś ;) Wielomama a Ty jako doświadczona Mama co używałaś do prania? Wszelkie wskazówki cenne :)

Jesli chodzi o kosmetyki dla Maleństwa co zdecyduję się w przyszłym tygodniu, na pewno podzielę się też swymi przemyśleniami. Ja osobiście bardzo lubię Nivee, dla Maluszka pewnie też ta marka nie byłaby zła. Ale jeszcze poczytam, pomyślę...

Oki zakupki super!!! I super że już Ci tak mało do kupna zostało :*

Co do snów, to mi się wczoraj śniło że urodziłam 28 października :D jak się obudziłam tak mocno pamiętałam te datę że szok :D

11 lata 8 miesiąc temu #733035 przez natB
Cortezia no to dobrze, że powiedziałaś swoim przyszłym Teściom to, co Cię boli :)... nie ma, co ja w ogóle nie rozumiem, dlaczego oni Ciebie denerwuj... wiedzą sami, że kobieta w ciąży powinna omijać dużym łukiem stres, wiedzą, że sam ślub to jest spore wyzwanie, a w dodatku oni są jak się okazuje dodatkowym wyzwaniem dla Ciebie... tak, jak Aga powiedziała, dzielna z Ciebie kobietka :kiss: :kiss:

Kasia
dokładnie ja jestem weteranką w sprawach infekcji, więc jedna to na prawdę pikuś :kiss: jeszcze raz szybkiego powrotu do zdrówka... co prawda z drugiej strony im bliżej porodu, tym gorzej mieć infekcję, bo to grozi przedwczesnym porodem... ale na moim przykładzie widać, że jeszcze do porodu mi hohoh i trochę :D

Zresztą moja Pani Doktor wczoraj mnie ,,bardzo podbudowała" :P... powiedziała, że po porodzie to dopiero się zacznie, zapalenie pęcherza, depresja :P, nieprzespane nocki stwierdziła, że najlepszym wyjście, żeby to ominąć jest zajść drugi raz w ciąże :lol: hahaha, więc chyba jej posłucham :P :P :P

Agnieszka
gdybym miała dodatkowo płacić kupę kasy za usg 4D pewnie też bym się nie zdecydowała... no może raz :)... a tak mam to w cenie wizyty, więc tylko pozostaje mi się cieszyć :)
Powiem Ci szczerze, że im większy jest Władek tym gorzej jest go ładnie uchwycić na zdjęciu, bo wystarczy jego niewielki ruch, a przy jego gabarytach usg już nie nadąża :)...

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka