BezpiecznaCiaza112023

MAMUSIE GRUDZIEŃ 2015

10 lata 2 miesiąc temu #1034873 przez Zuzu19
Hej hej :)
I nas ciężko dlatego nie mogę Was śledzić regularnie. Bliźniaki ciągle chorują już po 3 antybiotyku... :( niby duże bo ważą już ponad 8kg niby wszystko cacy A słabiutko bronią się z infekcja.
rozszerzacue już dietę? Jakieś fajne str od czego jak zacząć?
Pozdrawiam Was

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 2 miesiąc temu #1034874 przez Zuzu19
Hej hej :)
I nas ciężko dlatego nie mogę Was śledzić regularnie. Bliźniaki ciągle chorują już po 3 antybiotyku... :( niby duże bo ważą już ponad 8kg niby wszystko cacy A słabiutko bronią się z infekcja.
rozszerzacue już dietę? Jakieś fajne str od czego jak zacząć?
Pozdrawiam Was

10 lata 2 miesiąc temu - 10 lata 2 miesiąc temu #1034875 przez Zuzu19
Lila
Załączniki:

10 lata 2 miesiąc temu #1034876 przez Zuzu19
Julek
Załączniki:

10 lata 2 miesiąc temu #1034900 przez mała82
I ja się melduję.
Zuzu super dzieciaczki. A ja myślałam, że mój Artur sporo waży. Szybko rosną te nasze dzieciaki :) U nas też non stop jakieś infekcje, tzn teraz wiem, że to może alergie. Właśnie starszemu zrobiłam testy, a Artur na Fenistilu i w końcu dobrze zaczyna się robić. We wtorek wizyta u laryngologa z obojgiem i jak będzie dobrze to w środę szczepienie, druga dawka dopiero. JA czasu przy dwójce za dużo nie mam a co dopeiro przy bliźniakach. A za pierwszym razem nam się marzyły takie bliźniaki :)
Powoli chyba wychodzimy na prostą z tymi Artura jelitami :) Odkąd zaczął się przekręcać na brzuszek jest lepiej.
Chętnie też poznam jakąś aktualną stronkę z rozszerzaniem diety :) Jakiś czas temu zaczęłam , podawałąm ze 2-3 dni ale chyba jeszcze nie była jego pora, albo co innego go męczyło.
Teraz stwierdziłam, że najpierw spróbuję przejść z Nutramigenu na Enfamil 0-lac, po wizycie u lekarza się okaże :)
Próbuję zorganizować jakieś wakacje, szukam noclegu w BIałowieży, może akurat macie coś co można polecić w tych okolicach?

Co tam u Was dziewczyny?

10 lata 2 miesiąc temu #1034949 przez Nefri
U nas jakoś tak leci nam czas spokojnie, bez żadnych przygod. Chłopaki nie chorują, Eryk jest bardzo, bardzo spokojnym, uśmiechniętym chłopcem a Tymek kochanym starszym bratem. Także ogólnie nie mam na co narzekać. We środę byliśmy u lekarza z Drukiem, bo mu oczko ropialo troszkę i przy okazji zwazlismy go. Wazy 8600g, także też mały nie jest ;) ja już podalam pierwsza marchewke, dynie, brokula i ziemniaka. Zaczelam jak skonczyl 4 miesiące, ale nie chciał w ogole, wiec odczekałam 1,5 tyg i podalam znowu. Teraz ochoczo otwiera buzie do lyzeczki ;)
Zuzu ale piękne slodziaki

10 lata 2 miesiąc temu #1034951 przez Nefri
A to moj maluszek

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.

10 lata 2 miesiąc temu #1035126 przez mała82
Hej Nefri :) Fajnie, że choróbska Was omijają!!! U nas też coraz spokojniej z dzieciakami :) W końcu :) My jutro an szczepienie się wybieramy to okaże si ę ile waży Artur. Ja na razie zmieniam mleko z Nutramigenu na Enfamil 0-lac, a za kilka dni zaczynamy rozszerzanie diety.
A my dzisiaj mamy pierwszy ząbek, prawa dolna jedynka :)
ALe przystojniak Ci drugi rośnie :)

10 lata 2 miesiąc temu - 10 lata 2 miesiąc temu #1035142 przez Mastynka

Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
Hej dziewczyny dawno mnie tu nie było-obowiązki.Mój Antoś jest strasznie wymagający ;-) Ja podaję bebilon Pepti ze względu na skaze mały dużo lepiej toleruje to mleczko niż nutramigen .Śliczne dzieciaczki-dużo zdrówka niech zdrowo rosną !
Załączniki:

10 lata 2 miesiąc temu - 10 lata 2 miesiąc temu #1035158 przez mała82
Mastynka śliczny chłopczyk. Tez próbowałam wprowadzić Babilon pepti ale u nas pp nim było gorzej ze względu na zawartość laktozy . teraz zmieniam od kilku dni na enfamil 0-lac, jutro wizyta u lekarza z wynikami, zobaczymy co powie ;-)

A skąd wiadomo że u was skaza? Jak do tego doszliscie?

10 lata 2 miesiąc temu - 10 lata 2 miesiąc temu #1035339 przez paalinkaa
Piekne te Wasze dzieciaczki:) rosna jak na drozdzach:)

Ja zaczelam rozszerzac diete jak skonczyl 5 miesiecy:) same warzywka meczymy poki co:) nie chwalilam sie ale jestem poza tym ze fizjoterapeuta to tez dietetykiem - 7 maja mialam konferencje dot dzisiejszych standardow zywienia niemowlat - jak cos to pytajcie:) poki co mowi sie ze pierwsze dwa tyg warzywka - dwa dni jedno, trzeciego dnia kolejne, i tak roznorodnie jako obiadek zakladajac ze 8:00 jest mleko, 11:00 jest mleko i pozniej 14:00 jest to warzywko plus mleko :) reszta posilkow mleczna. Nowe badania pokazuja ze niemowleta meczone przez dwa tygodnie samymi warzywami lepiej i chetniej jedza warzywa w wieku 2-7 lat :)

My mielismy juz po dwie dawki szczepionek jednak te z poczatku czerwca przestawie bo obecnie mamy antybiotyk gdyz z miesiecznego katarku rozwinal sie kaszel itp. Ja tez chora i dosc lekko mlody przechodzi infekcje a jest ciagle na cycu. Ponad 8 kg wazy:)
Załączniki:

10 lata 2 miesiąc temu - 10 lata 2 miesiąc temu #1035349 przez balbina
Hej Dziewczęta! Miło zobaczyć Wasze dzieciaczki śliczne!
Moja siedzi w załączniku;)
Póki co, odpukać, w ogóle nie chorujemy. Ja chorowałam i starszy brat też, ale mała sie trzyma. Cały czas na cycu tylko. Ja już ledwo zipię łącząc to z pracą, ze starszym synkiem, gotowaniem i domem ogólnie. No ale nie narzekam bo radocha jest też niesamowita.
Paalinka ja tak starszemu dawałam długo same warzywne papki na początku i rzeczywiście teraz uwielbia warzywa, co jak widzę jest rzadkością wśród jego kolegów, ale nie wiem czy to dlatego, trzeba chyba cały czas być konsekwentnym i warzywa serwować ile wlezie. A nie czekasz do pół roku i już teraz rozszerzasz? I po tej papce warzywnej dajesz jeszcze mleko?
A kaszki to kiedy wchodzą i o jakiej porze dnia najlepiej?
Będziecie robić z normalnej kaszy takie miksy czy kupne jakieś dajecie? Trochę kiepski skład mają te kupne nie? Cukru tyle w każdej. Starszemu robiłam sama, ale teraz nie wiem jak będzie...
Mała82 gratuluję zęba i zazdroszczę, bo u nas już ewidentnie tuż tuż jest ząb i widzę że trochę ją męczy.
Ale widzę że przy Waszych brzdącach moja mała to zupełny łysol jeszcze;)

Załączniki:

10 lata 2 miesiąc temu #1035367 przez Nefri
Ale cudne te wasze chłopaki.
Ja tej już rozszerzam dietę i też tylko warzywa, oprócz tego tylko cyc. Faktycznie Tymek też tak dostawal i ogólnie teraz to je wszystko, warzywa również bardzo chętnie, wiec może cos w tym jest. Kaszki Tymkowi kupowałam bezcukrowe, np. Sunbaby, ale tez bobovity, tylko te bez cukru. ja po skończonym 6 miesiącu zamierzam sama zupki gotowac. kaszki podawalam Tymkowi na kolacje, a potem to tez na sniadanie.
Balbina a Ty macierzyńskiego nie masz że już do pracy?

10 lata 2 miesiąc temu #1035409 przez mała82
A jak z Wprowadzaniem żółtka i glutenu teraz jest? Muszę poczytać, zbieram się i mi nie wychodzi ;-) kaszki kupowałam jak Nefri bezcukrowe.są, głównie holle Mleko też tej firmy.

10 lata 1 miesiąc temu #1035592 przez paalinkaa
Jedynie WHO okresla zeby diete rozszerzac przy kp po 6 miesiacu...natomiast mamy okienko tolerancji miedzy 17 a 26 tygodniem i wedlug mnie wtedy jest lepsze ksztaltowanie odpowiedzi immunologicznej - dlatego zaczelismy od 5 miesiaca pomimo ze karmimy sie piersia, do tego po tym warzywku jest mleko a dopiero jak bedzie warzywko z miesem to wtedy mpzna powiedziec ze to jest pelny posilek:) poza tym na ja mam Hashimoto i chcialabym gluten wprowadzic przed 7 miesiacem zeby miec inne rzeczy juz spokojne:) wiec wszystko tak naprawde jest indywidualne. Kaszki to na poczatek mozna jaglana pozniej manna - czy rano na sniadanie, czy wieczorem wszystko jedno:)

Balbina z czego macie spacerowke? Bardzo fajnie na zdjeciu wyglada :)

Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka

Dzienniczek żywienia