BezpiecznaCiaza112023

Mamusie luty 2013 !

12 lata 2 miesiąc temu #550929 przez katarinka1
Dzień dobry :)
Buziaczek serdecznie gratuluję córci :kiss: :kiss: :kiss: Dobrze, że już po wszystkim :laugh:

Mrufka a córcia to jednak cyrkówka mała :laugh: Czekamy na dobre wieści i malutką Adunię

Marlena śliczny synuś i taki pulchniutki :kiss:

Kasia nie denerwuj się, jestem pewna, że jest ok tylko gin coś pokręcił, a Ty się teraz zamartwiasz. Ale oczywiście spróbuj się wkręcić i sprawdzić co i jak. A Twój synek to udany chłopczyk :laugh:

Pati Tragedia :( Ale musisz w miarę możliwości odtrącić myśli, bo teraz takie nastroje nie są dobre i dla dzidzi i dla Ciebie. Wrzuć jakąś fotkę łaszków od babci. A co do M to sama nie wiem... W każdym razie należy mu się nauczka, niech zobaczy jak to jest poczuć się odtrąconym.

Princess Boże, ale mi przykro z powodu Twojego brzusia :( Myślę, że taki zaogniony stan wywołało głównie drapanie brzuszka. Wiem, że Cię swędzi, ale lekarz przestrzegał mnie przed drapaniem brzucha. Mówił, że mogą być bardzo przykre konsekwencje. Może załóż sobie na nockę niedrapki? :blink:

Madlen nigdy nawet przez chwilę nie pomyślałam, że można by Cię zaliczyć do takich mamusiek. Jestem pewna, że wszystko się ułoży i pomoże ogarnąć to mały skarbuś :) A poza tym Twoje nastawienie co do sposobu życia bardzo mi się podoba. Widuje się takie fajne, zadbane sexi mamusie i każdy facet się ogląda. Grunt, żeby robić coś dla siebie :laugh:

Alinka jak miło,że wciąż znajdusz czas, by być z nami :laugh: A przecież tyle Szczęścia masz teraz do ogarnięcia :kiss:

Aniajula Wydaje mi się, że Sylwia dobrze Ci napisała o tym tacierzyńskim. Wiem, że tatuś może też dostać 2 tygodnie zwolnienia na opiekę po porodzie.

Ola, Sylwia a Wy jak się czujecie? Bo to przecież juz niedługo...

Ja dziś spałam bardzo dobrze, prawie 11 godzin z przerwami na siku. Odespałam chyba ostatnie kiepskie noce. Ale nie może być za pięknie przecież - wczoraj jak się myłam to wyczułam hmmm hemoroida, który mi wylazł. Nie miałam z tym wcześniej problemów a na końcówce wylazł. Dobrze, że póki co niebolesny i nie krwawi. Dziś idę do ginki to spytam, czym to potraktować.
Miłego dnia dla wszystkich :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #550937 przez xpatiiix3
Katarinka na razie staram się jakoś pozytywnie myśleć, jest ok ;) a fotki wstawie później muszę znaleźć kabel od aparatu albo przejściówkę kart pamięci, bo nie mam jak zrzucić zdjęcia z aparatu, także potem coś popstrykam ;)A M no tylko olać go teraz, niech poczuje się tak ja ja wcześniej ;)

Córcia Livia tp 20.04.2015 <3
Córcia Nela 03.10.2014 <3
Synek Marcel 19.02.2013 <3
...
Aniołek [*]

12 lata 2 miesiąc temu #550947 przez sylwia1986
Katrinka ja w ogóle nie czuję że to niedługo, ostatnio mam myśli że przenoszę ;) czuję się zadziwiająco dobrze, może opadło to napięcie, że urodzi się wcześniak i już tak nie uważam na wszystko :)

Mam wiadomość od Moni : Miałyśmy z Igą iść dziś do domu, ale wieczorem zaczął jej krwawić pępuszek i zostajemy do jutra. Miała badania czy cukrzyca coś namieszała, ale na szczęście wszystko super, jeszcze dziś ma usg. U mnie też cukrzycy nie ma, cukry idealne, po wszystkim. Poród był szybki,ale intensywny i bolesny. Cycki mam obolałe, na razie tylko siara leci. Mała je i śpi, kochana jest. Pozdrowienia i buziaki dla Wszystkich :kiss:

12 lata 2 miesiąc temu #550950 przez Martyna
Dzień dobry :)

Buziaczek gratulacje :) :) :) cieszymy się ze już masz Zuzię przy sobie :) czekamy na zdjęcia i relacje

Princess mam nadzieję ze ten olejek Ci pomoże i poczujesz ulgę

Kasiu daj znać jak wrócisz ale wierze ze wszystko jest z Tosia w porządku :)

Madlen powodzenia na wizycie i czekamy na relacje :)

Alinka mam nadzieję ze wrocicie dziś do domku. Jak będziesz miała chwilę :) to czekamy na nowe zdjęcie Nataszki

Katarinka bidulko

Ciekawe jak Pliszka i Oluś

I ciekawe jak sytuacja u Mrufki

Miłego dnia

12 lata 2 miesiąc temu #550962 przez chomiczka
Buziaczek gratulacje!!!
Moje hormony już tak szaleją że w ogóle nie mam nad sobą żadnej kontroli, znowu chce mi się ryczeć jak przeczytałam tą wiadomość. Kobieta w ciąży to takie dziwne stworzenie :huh:

Jak ja zazdroszczę już rozpakowanym mamom :) Sama chciałabym mieć to już za sobą, z jednej strony nie mogę się doczekać ale jak zaczyna mnie coś boleć to wpadam w panikę że nie dam rady, że jeszcze nie jestem gotowa :angry: masakra jakaś, czuję się jakbym siedziała na tykającej bombie zegarowej ;)

Gabile suknia jest piękna, wręcz bajkowa. Po urodzeniu jak dojdę do siebie też powinnam zacząć planować jakiś ślub. Myślałam o sukience, ale na razie wolę poczekać i zobaczyć jak będę wyglądać po urodzeniu i czy uda mi się schudnąć. Zawsze chciałam być piękną panną młodą i na pewno nie pójdę w obecnym stanie taka grubaska :dry: Tak czy siak o takiej sukni jak Twoja z odkrytymi plecami to na bank mogę zapomnieć ;)

Kasia trzymam kciuki żeby Cię zbadali i uspokoili bo na pewno wszystko jest w porzadku :)

Jeśli chodzi o to L4 dla ojca (2 tygodnie opieki nad żoną) to standardowo mi się nie należy, bo niestety należy się tylko dla małżeństw, a my małżeństwem nie jesteśmy. Też jakaś chora dyskryminacja związków nieformalnych, w czym my jesteśmy gorsi, tak samo będzie dzidziuś i tak samo ja będę obolała po porodzie. Eh, głupi ten nasz kraj.

12 lata 2 miesiąc temu #550973 przez andzia_zg
Dzień dobry laseczki :-)

Buziaczek wielkie gratulacje !!!!!!!!!!!!!

Coś czuję, że mrufka tez już tuli swoje maleństwo :lol: Ale jajca,że mała się obróciła :lol:

Princess skoro tak mocno swędzi to może idz do lekarza żeby ci cos na to innego przepisał, bo jak tak dalej będzie to sobie to mega rozdrapiesz :(

Kasia ja na Twoim miejscu chyba tez wolałabym wybrac się na IP żeby tam zrobili usg i pomierzyli jeszcze raz brzusia. Liczę na to,że to wina aparatu do usg i że brzusio wcale nie jest taki mały.
A tak poza tym to ten "rotawirus" Twojego syna wymiata :-)

Jeśli sie nie mysle to jeśli chodzi o ten urlop ojcowski 2 tygodnie to należy się on każdemu tacie. Ten urlop drugi o ktorym pisałyście to urlop rodzicielski który można wykorzystac a nie trzeba i to chodzi o to, że jak mama chce wrocic do pracy wczesniej to po ktoryms tygodniu macierzynskiego moze z niego zrezygnowac i na urlop idzie wtedy tata.

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 2 miesiąc temu #550976 przez xpatiiix3
Monia jak fajnie, że już jutro z maleńką do domu ;) trzymajcie się :*

...
Aniołek [*]

12 lata 2 miesiąc temu #551013 przez mrufka
Buziaczek wielkie gratulacje

Dziewczyny ja nadal 2w1. Jestem po obchodzie mała nadal głową w dół więc dalej czekam na rozwinięcie sytuacji skurcze się utrzymują na ktg wychodzą 120 bolą ledzwia chce urodzić naturalnie więc będę dalej się męczyć. Cały oddział już zna moja baletnice i nie mogą się nadziwić. Jak będzie coś się działo napewno was poinformuje. Trzymajcie się buziaki

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #551020 przez dominia
Mrufka trzymamy za Was kciuki ! Super, ze mozesz rodzic naturalnie ! :) jak skurcze sa takie silne to moze cos sie w ciagu kilku godzin rozkreci :) jestesmy z Wami :* zdecydowanie po porodzie musisz Adzie kupic baletki i powiesic nad lozeczkiem :lol:

12 lata 2 miesiąc temu #551022 przez xpatiiix3
Mrufka trzymamy kciuki za Ciebie i Adusie, bardzo mocno .! ;)

...
Aniołek [*]

12 lata 2 miesiąc temu #551027 przez aniajulia2
Dziewczyny znalazlam cos takiego na temat urlopu ojcowskiego i tacierzynskiego : Czy urlop ojcowski to to samo, co "tacierzyński"

Urlop ojcowski często mylony jest tzw. urlopem „tacierzyńskim”. Nazwa jednego i drugiego wzbudza podobne skojarzenia i to właśnie jest częstą przyczyną pomyłek. Przy czym należy wyraźnie zaznaczyć, że słowo „tacierzyński” to nazwa potoczna części przysługującego ojcu urlopu macierzyńskiego.

Urlop ojcowski i „tacierzyński” (macierzyński) to dwa różne rodzaje urlopów, chociaż obydwa przysługują ojcu mniej więcej w tym samym okresie. Nazw tych nie wolno stosować zamiennie, bo to może prowadzić do pomyłek. Podstawowa różnica pomiędzy jednym a drugim polega na tym, że:

urlop „tacierzyński” (macierzyński)to tak naprawdę część niewykorzystanego przez matkę urlopu macierzyńskiego. Zgodnie z art. 180 Kodeksu pracy, matce przysługuje 20 tygodni urlopu macierzyńskiego w przypadku urodzenia 1 dziecka. Po 14 tygodniach ma ona prawo do zrezygnowania z dalszego urlopu (zasiłku), wówczas pozostałe 6 tygodni ma prawo przejąć ojciec. Ojciec może skorzystać z dodatkowego urlopu macierzyńskiego, z którego nie skorzystała matka, ale w wymiarze 2 tygodni przy urodzeniu jednego dziecka i 3 tygodni, gdy na świat przyszło więcej dzieci. Ponadto ojcu przysługuje prawo do zasiłku, w czasie gdy matka po 8 tygodniach od rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego jest hospitalizowana. Więcej informacji na temat zasad udzielania urlopu macierzyńskiego znajduje się w poradniku VAT.pl.
urlop ojcowski jest urlopem niezależnym, tzn. jego udzielenie nie jest warunkowane przez rezygnację matki dziecka z części jej urlopu macierzyńskiego. Oznacza to, że na podstawie art. 182 Kodeksu pracy pracownikowi ojcu przysługuje tydzień urlopu ojcowskiego, ale tylko do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. W przypadku dzieci przysposabianych wniosek o urlop ojcowski należy złożyć w ciągu 12 miesięcy od uprawomocnienia się wyroku sądowego (urlop przysługuje „na dziecko”, które nie ukończyło 7 roku życia lub w przypadku odroczenia obowiązku szkolnego – 10 roku życia). Urlop ojcowski jest urlopem płatnym i nie ma wpływu na wymiar „normalnego urlopu”.

UWAGA!
Wymiar urlopu ojcowskiego w 2011 r. wynosi l tydzień, natomiast od 2012 r. będą to 2 tygodnie.

12 lata 2 miesiąc temu #551060 przez andzia_zg
aniajulia czyli to by sie zgadzalo to co napisalam wyzej. Ojcowski to 2 tygodnie należne kazdemu, a tacierzynski mozna wziac wtedy gdy matka zrezygnuje wczesniej z maciwerzyn skiego i wraca do pracy a opieke nad dzieckiem przejmuje tata

mrufka a ja juz myslalam, że jesteś po... trzymamy kciuki, oby akcja szybko sie rozkrecila i obys mogla urodzic sn

[*] Aniołek 10.2014

12 lata 2 miesiąc temu #551067 przez sylwia1986
Chomiczko a tu coś dla Ciebie ;)
Czy ojciec otrzyma urlop ojcowski jeśli mieszka w innym mieście niż dziecko lub gdy nie jest mężem matki dziecka?
Prawo do urlopu ojcowskiego przysługuje pracownikowi - ojcu wychowującemu dziecko. Nie ma przy tym znaczenia, w jakim stosunku prawnym pozostaje pracownik – ojciec z matką jego dziecka; nie muszą oni być małżeństwem ani też razem mieszkać. Pojęcie „wychowywania dziecka” nie zostało sprecyzowane, a zatem kwestią oceny pozostaje wywiązywanie się z tego obowiązku. Nie jest możliwe kontrolowanie "wychowywania dziecka" przez pracodawcę. Gdyby jednak pracodawca, w oparciu o swoją wiedzę, odmówił pracownikowi udzielenia urlopu ojcowskiego twierdząc, że nie wychowuje on dziecka, to zgodnie z art. 300 kp w związku z art. 6 kc na pracowniku spoczywa ciężar udowodnienia tego faktu.

12 lata 2 miesiąc temu - 12 lata 2 miesiąc temu #551077 przez aniajulia2
Sylwia -Chomiczce ;-) chodzi o L4 a nie o urlop-tak mi sie wydaje. I nie jestem pewna czy nie jest tak jak ona pisze ze faktycznie sie nie nalezy bo nie maja slubu. Tak mi sie wydaje ale pewna nie jestem

12 lata 2 miesiąc temu #551078 przez chomiczka
Sylwia dzięki za informację, ale nie chodziło mi o urlop ojcowski tylko o L4 dla ojca na opiekę nad dzieckiem i żoną po porodzie. Takie L4 wypisuje lekarz albo w szpitalu trzeba poprosić. Kobieta po porodzie może wymagać opieki bo np. jest obolała i dzieckiem też ktoś musi się zająć i wtedy tata może wziąć takie zwolnienie. Niestety w tym przypadku może to być tylko małżonek. Otrzymuje wtedy 80% wynagrodzenia jak na zwykłym zwolnieniu, a nazywa się to zasiłek opiekuńczy. I to ma zastosowanie tylko w przypadku członka rodziny, a konkubina nie jest uważana za członka rodziny :laugh:

Moderatorzy: ilonaInsomnia
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka