- Otrzymane podziękowania: 0
- /
- /
- /
- /
- /
- Mamusie luty 2013 !
Mamusie luty 2013 !
- katarinka1
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

Buziaczek serdecznie gratuluję córci

Mrufka a córcia to jednak cyrkówka mała

Marlena śliczny synuś i taki pulchniutki

Kasia nie denerwuj się, jestem pewna, że jest ok tylko gin coś pokręcił, a Ty się teraz zamartwiasz. Ale oczywiście spróbuj się wkręcić i sprawdzić co i jak. A Twój synek to udany chłopczyk

Pati Tragedia

Princess Boże, ale mi przykro z powodu Twojego brzusia

Madlen nigdy nawet przez chwilę nie pomyślałam, że można by Cię zaliczyć do takich mamusiek. Jestem pewna, że wszystko się ułoży i pomoże ogarnąć to mały skarbuś

Alinka jak miło,że wciąż znajdusz czas, by być z nami

Aniajula Wydaje mi się, że Sylwia dobrze Ci napisała o tym tacierzyńskim. Wiem, że tatuś może też dostać 2 tygodnie zwolnienia na opiekę po porodzie.
Ola, Sylwia a Wy jak się czujecie? Bo to przecież juz niedługo...
Ja dziś spałam bardzo dobrze, prawie 11 godzin z przerwami na siku. Odespałam chyba ostatnie kiepskie noce. Ale nie może być za pięknie przecież - wczoraj jak się myłam to wyczułam hmmm hemoroida, który mi wylazł. Nie miałam z tym wcześniej problemów a na końcówce wylazł. Dobrze, że póki co niebolesny i nie krwawi. Dziś idę do ginki to spytam, czym to potraktować.
Miłego dnia dla wszystkich

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- xpatiiix3
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Marcel 19.02.13 Nela 03.10.14 i Livia 20.04.2016

Córcia Livia tp 20.04.2015 <3
Córcia Nela 03.10.2014 <3
Synek Marcel 19.02.2013 <3
...
Aniołek [*]
- sylwia1986
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Mam wiadomość od Moni : Miałyśmy z Igą iść dziś do domu, ale wieczorem zaczął jej krwawić pępuszek i zostajemy do jutra. Miała badania czy cukrzyca coś namieszała, ale na szczęście wszystko super, jeszcze dziś ma usg. U mnie też cukrzycy nie ma, cukry idealne, po wszystkim. Poród był szybki,ale intensywny i bolesny. Cycki mam obolałe, na razie tylko siara leci. Mała je i śpi, kochana jest. Pozdrowienia i buziaki dla Wszystkich

- Martyna
-
- Wylogowany
- rozmowna
-

Buziaczek gratulacje

Princess mam nadzieję ze ten olejek Ci pomoże i poczujesz ulgę
Kasiu daj znać jak wrócisz ale wierze ze wszystko jest z Tosia w porządku

Madlen powodzenia na wizycie i czekamy na relacje

Alinka mam nadzieję ze wrocicie dziś do domku. Jak będziesz miała chwilę

Katarinka bidulko
Ciekawe jak Pliszka i Oluś
I ciekawe jak sytuacja u Mrufki
Miłego dnia
- chomiczka
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
Moje hormony już tak szaleją że w ogóle nie mam nad sobą żadnej kontroli, znowu chce mi się ryczeć jak przeczytałam tą wiadomość. Kobieta w ciąży to takie dziwne stworzenie

Jak ja zazdroszczę już rozpakowanym mamom

Gabile suknia jest piękna, wręcz bajkowa. Po urodzeniu jak dojdę do siebie też powinnam zacząć planować jakiś ślub. Myślałam o sukience, ale na razie wolę poczekać i zobaczyć jak będę wyglądać po urodzeniu i czy uda mi się schudnąć. Zawsze chciałam być piękną panną młodą i na pewno nie pójdę w obecnym stanie taka grubaska

Kasia trzymam kciuki żeby Cię zbadali i uspokoili bo na pewno wszystko jest w porzadku

Jeśli chodzi o to L4 dla ojca (2 tygodnie opieki nad żoną) to standardowo mi się nie należy, bo niestety należy się tylko dla małżeństw, a my małżeństwem nie jesteśmy. Też jakaś chora dyskryminacja związków nieformalnych, w czym my jesteśmy gorsi, tak samo będzie dzidziuś i tak samo ja będę obolała po porodzie. Eh, głupi ten nasz kraj.
- andzia_zg
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Andzia
- Otrzymane podziękowania: 14

Buziaczek wielkie gratulacje !!!!!!!!!!!!!
Coś czuję, że mrufka tez już tuli swoje maleństwo

Princess skoro tak mocno swędzi to może idz do lekarza żeby ci cos na to innego przepisał, bo jak tak dalej będzie to sobie to mega rozdrapiesz

Kasia ja na Twoim miejscu chyba tez wolałabym wybrac się na IP żeby tam zrobili usg i pomierzyli jeszcze raz brzusia. Liczę na to,że to wina aparatu do usg i że brzusio wcale nie jest taki mały.
A tak poza tym to ten "rotawirus" Twojego syna wymiata

Jeśli sie nie mysle to jeśli chodzi o ten urlop ojcowski 2 tygodnie to należy się on każdemu tacie. Ten urlop drugi o ktorym pisałyście to urlop rodzicielski który można wykorzystac a nie trzeba i to chodzi o to, że jak mama chce wrocic do pracy wczesniej to po ktoryms tygodniu macierzynskiego moze z niego zrezygnowac i na urlop idzie wtedy tata.
- xpatiiix3
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

...
Aniołek [*]
- mrufka
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Dziewczyny ja nadal 2w1. Jestem po obchodzie mała nadal głową w dół więc dalej czekam na rozwinięcie sytuacji skurcze się utrzymują na ktg wychodzą 120 bolą ledzwia chce urodzić naturalnie więc będę dalej się męczyć. Cały oddział już zna moja baletnice i nie mogą się nadziwić. Jak będzie coś się działo napewno was poinformuje. Trzymajcie się buziaki
- dominia
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 15.02.2013 Moje życie stało się piękniejsze <3

- xpatiiix3
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

...
Aniołek [*]
- aniajulia2
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Urlop ojcowski często mylony jest tzw. urlopem „tacierzyńskim”. Nazwa jednego i drugiego wzbudza podobne skojarzenia i to właśnie jest częstą przyczyną pomyłek. Przy czym należy wyraźnie zaznaczyć, że słowo „tacierzyński” to nazwa potoczna części przysługującego ojcu urlopu macierzyńskiego.
Urlop ojcowski i „tacierzyński” (macierzyński) to dwa różne rodzaje urlopów, chociaż obydwa przysługują ojcu mniej więcej w tym samym okresie. Nazw tych nie wolno stosować zamiennie, bo to może prowadzić do pomyłek. Podstawowa różnica pomiędzy jednym a drugim polega na tym, że:
urlop „tacierzyński” (macierzyński)to tak naprawdę część niewykorzystanego przez matkę urlopu macierzyńskiego. Zgodnie z art. 180 Kodeksu pracy, matce przysługuje 20 tygodni urlopu macierzyńskiego w przypadku urodzenia 1 dziecka. Po 14 tygodniach ma ona prawo do zrezygnowania z dalszego urlopu (zasiłku), wówczas pozostałe 6 tygodni ma prawo przejąć ojciec. Ojciec może skorzystać z dodatkowego urlopu macierzyńskiego, z którego nie skorzystała matka, ale w wymiarze 2 tygodni przy urodzeniu jednego dziecka i 3 tygodni, gdy na świat przyszło więcej dzieci. Ponadto ojcu przysługuje prawo do zasiłku, w czasie gdy matka po 8 tygodniach od rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego jest hospitalizowana. Więcej informacji na temat zasad udzielania urlopu macierzyńskiego znajduje się w poradniku VAT.pl.
urlop ojcowski jest urlopem niezależnym, tzn. jego udzielenie nie jest warunkowane przez rezygnację matki dziecka z części jej urlopu macierzyńskiego. Oznacza to, że na podstawie art. 182 Kodeksu pracy pracownikowi ojcu przysługuje tydzień urlopu ojcowskiego, ale tylko do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. W przypadku dzieci przysposabianych wniosek o urlop ojcowski należy złożyć w ciągu 12 miesięcy od uprawomocnienia się wyroku sądowego (urlop przysługuje „na dziecko”, które nie ukończyło 7 roku życia lub w przypadku odroczenia obowiązku szkolnego – 10 roku życia). Urlop ojcowski jest urlopem płatnym i nie ma wpływu na wymiar „normalnego urlopu”.
UWAGA!
Wymiar urlopu ojcowskiego w 2011 r. wynosi l tydzień, natomiast od 2012 r. będą to 2 tygodnie.
- andzia_zg
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Andzia
- Otrzymane podziękowania: 14
mrufka a ja juz myslalam, że jesteś po... trzymamy kciuki, oby akcja szybko sie rozkrecila i obys mogla urodzic sn
- sylwia1986
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Czy ojciec otrzyma urlop ojcowski jeśli mieszka w innym mieście niż dziecko lub gdy nie jest mężem matki dziecka?
Prawo do urlopu ojcowskiego przysługuje pracownikowi - ojcu wychowującemu dziecko. Nie ma przy tym znaczenia, w jakim stosunku prawnym pozostaje pracownik – ojciec z matką jego dziecka; nie muszą oni być małżeństwem ani też razem mieszkać. Pojęcie „wychowywania dziecka” nie zostało sprecyzowane, a zatem kwestią oceny pozostaje wywiązywanie się z tego obowiązku. Nie jest możliwe kontrolowanie "wychowywania dziecka" przez pracodawcę. Gdyby jednak pracodawca, w oparciu o swoją wiedzę, odmówił pracownikowi udzielenia urlopu ojcowskiego twierdząc, że nie wychowuje on dziecka, to zgodnie z art. 300 kp w związku z art. 6 kc na pracowniku spoczywa ciężar udowodnienia tego faktu.
- aniajulia2
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-

- chomiczka
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-