BezpiecznaCiaza112023

MAMY LISTOPADOWE :-)

12 lata 11 miesiąc temu #386967 przez iza
Witamy Kaska na listopadówkach :)
Napisz cos wiecej o sobie,jak ciaza przebiega.
pozdrawiam :blink:

Kubuś 01.10.2011r.(*)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

12 lata 11 miesiąc temu #387011 przez ewelka1505
Hej dziewczyny :) Musze sie pochwalic :) Dzisiaj bylam na usg polowkowym, z dzidzia wszystko dobrze, rozwija sie prawidlowo. A jaka wiercipieta heh az lekarz mial trudnosci zeby pomiary uchwycic :p musial to szybko robic bo co chwile dzidzia zmieniala pozycje. Świetnie to wygladalo, moj mąz mial takieego banana na twarzy jak patrzyl na nasza kruszynke. Mielismy przeczucie ze napewno bedzie chlopak. Lekarz natomiast stwierdzil ze wyglada mu na dziewczynke ale jeszcze 100% pewnosci mi nie daje :) Czyli najprawdopodobniej bedziemy mieli coreczke :) Termin mam na 9 listopada. Jestem mega szczęśliwa :)

12 lata 11 miesiąc temu #387032 przez iza
Ewelka gratuluje córci :)
Wychodzi na to ze jak na razie kobietki góra :) :) :)

Kubuś 01.10.2011r.(*)

12 lata 11 miesiąc temu #387328 przez YummyMummy
Iza, dokladnie tak tez mi gin powiedziala odnosnie krwi z nosa, zalecila rutinoscorbin zeby uszczelnic naczynia krwionosne w nosie, wiec biore sie za lykanie ;)
ewelka1505 to podobnie jak u mnie, tez mi kazdy wrozyl chlopaka, a okazalo sie,ze dziewczynka w brzuchu siedzi ;)
Wyglada na to,ze listopad zdecydowanie sprzyja plci damskiej :lol:

12 lata 11 miesiąc temu #387369 przez iza
Hej no to umieszczam swoja liste :)
Dodam tylko ze ja bedac ciutke w innej sytuacji niz wy moje miłe zmuszona jestem czesc rzeczy (chodzi mi tylko o ubranka)kupowac w 2 rozmiarach.
Ale wy jesli macie zamiar troszke ;pozniej robic zakupy ubrankowe to wam pomoze badanie u gin bo lekarz powie miej wiecej długosc i wage dzidziusia wyisciowa.
UBRANKA
-kombinezon(najlepiej w rozmiarze 62 bo przyda sie na dłuzej)
-1 czapka zimowa i szalik
-rekawiczki niezdrapki
-4 pary skarpetek bez sciagaczy
-4 pary body z długim rekawem 1 2 z krotkim
-3 pary spiochow
-3 pary pajacykow z dł.rekawem
-2 pary czapeczek letnich(ja mam zamiar zakladac do spania zeby uszka nie odstawaly,porada mojej mamy :blink: )
-4 koszulki
-1 sweterek
-1 kocyk grubszy i 1 cienszy
-2,3 reczniki w tym dobrze by bylo miec jeden z kapturkiem
- z 10 pieluch tetrowych
Pamietajcie kupowac ubranka zapinane na guziki,zatrzaski(tylko nie z tylu).Takie zakładane przez głowe sa udrenka dla dziecka i mlodej mamy.

KOSMETYKI
-płyn do kapieli
-szampon
-oliwka
-myjka
-krem na odparzenia
-spirytus 70% lub octarisept do przemywania pepuszka
-patyczki do uszu i pepuszka
-waciki do mycia twarzy
-nozyczki/pilniczek
-chusteczki nawilzajace
-pampersy
-sól fizjologiczna do przemywania oczek i nosa
-aspirator do czyszczenia nosa lub gruszka jak komu wygodniej
-podkłady jednorazowe na przewijak zeby nie było pozniej problemu :silly:
-paracetamol w czopkach na goraczke
-kropelki infacol na kolke lub inne wg.uznania-krem do twarzy(wiadomo jak jesien/zima)to chroniacy przed wiatrem i mrozem
-termometr
-smoczek

DLA SIEBIE
-wkładki laktacyjne
-poporodowe majtki siatkowe-wielorazowe z 6 szt
-podklady na łozko(wole je zakupic bo w szpitalach roznie bywa)
-podpaski
-biustonosz do karmienia
-koszula nocna 2 szt
-masc do brodawek
-cos do przemywania krocza
-kapcie,skarpety,reczniki i widomo przybory toaletowwe
Mi doradziły kolezanki wziasc(na wszelki wypadek) do szpitala z 2 butelki i laktator (one akurat polecaja reczny)
Reszta rzeczy wiadomo "wyjdzie w praniu" i wtedy bedzie sie kupowac na biezaco.
Zaznaczam ze jest to moja lista i nie kazda z was musi sie nia 100% sugerowac bo kazda moze miec inne zdanie.Ale mysle ze czesc rzeczy wam podpowiedzialam a i licze ze moze ktoras cos doda od siebie. :)

Kubuś 01.10.2011r.(*)

12 lata 11 miesiąc temu #387387 przez Bombelkowa Mama
Kaska ja tez ide teraz 2 lipca;p zawsze sie stresuje przed wizyta czy bedzie wszystko w porzadku. od kilku dni mnie boli brzuch po bokach i na dole. biore no spe. tez sie tak martwilyscie ze boli was brzuch? pozdrawiam

12 lata 11 miesiąc temu - 12 lata 11 miesiąc temu #387454 przez kaska
Super lista :) przyda się na pewno! z tą wyprawką jeżeli chodzi o ubranka to i tak będzie tego o wiele więcej, przynajmniej w moim przypadku. Z chęcią już bym nakupowała mnóstwo ślicznych ciuszków, ale niestety nie wiem w jakim kolorze... :( może 2 lipca się wyjaśni :) zresztą powstrzymuje się. uważam, że to troszkę za wcześnie ;)

Co do stresu to obecnie mam maleńki, ale podczas wizyty ciśnienie skacze mi do 150/70, dostaje ochrzan i już drugi raz muszę robić badania na tarczyce, mimo tego, że wcześniej wyszło, że na nią nie choruje. Po prostu martwię się o maluszka :)

Co do badań to idę już w niedziele na test obciążenia glukozą... Miałyście już może??

12 lata 11 miesiąc temu #387484 przez Iwuś24
Mnie też pobolewał brzuch a właściwie miałam silne kucia w okolicy pępka kilka razy dziennie.Też się tym martwiałam. Brałam nos-pę i gin powiedziała, że to normalne i macica się rozciąga. Zaleciła mi wtedy 1 tabletkę więcej blumagnezu. Na szczęście teraz mam spokój.
Rozglądam się za wózkami wielofunkcyjnymi (na razie na allegro) może macie jakieś sprawdzone lub przez kogoś polecone?

Fajnie,IZA, że wstawiłaś tą wyprawkę :) świeżej mamusi takiej jak ja przyda się taka lista :laugh:

12 lata 11 miesiąc temu #387492 przez iza
BombelkowaMama mnie tez tak czasem pobolewa po bokach i na dole ale ta sa rozciagajace sie wiazadla i macica.
Iwus mi polecono wózek TUTEK GRANDER 3w1 i mam zamiar go kupic.
Widziałam go na zywo i mi sie podoba,jest wielofunkcyjny a co tez wazne lekki.
Kaska a po co Ci o "o wiele wiecej ubranek"(chyba ze masz blizniaki) bo zobaczysz jak szybko taki niemowlak rosnie i jak nakupujesz to wszystkiego nie zdazyssz zalozyc dziecku.
Załóz suwaczek :blink:

Kubuś 01.10.2011r.(*)

12 lata 11 miesiąc temu #387566 przez Sander
Witam dziewczyny!
Widze że się rozkręcacie.
Ja niestety dziś wróciłam ze szpitala. Z dzieckiem wszytsko dobrze :) . W poniedziałek od rana strasznie wymiotowałam - ale naprawde strasznie ... :angry: i miałam migrene, wieczorem stan podgorączkowy i macica się zaczeła napinac. Po rozmowie z moim ginem zdecydowałam sie pojechać do szpitala, teraz jest już lepiej, ale nie całkiem super. Kłade sie, może bedzie mi lepiej.
Potem napisze co i jak i podpisuje na posty.

Pozdrawiam!!

12 lata 11 miesiąc temu #387581 przez YummyMummy
izalista swietnia,dzieki :)!

kaska Ja tez narazie sie powstrzymuje od kupowania ubranek, tymbardziej ze szwagierka z tesciowa juz sie zapowiedzialy,ze pokupuja tyle rzeczy,ze nie bede musiala sie tym martwic ;)
Ja tez mam cisnienie wyzsze niz zwykle, tak sie waha 130-140 :/ tez mi sie wydaje,ze to z nerwow bardziej,bo jak mierze w domu na spokojnie,to mam nizsze,a u lekarza zawsze wyzsze.

Jutro ide na test obciazenia glukoza, dam znac czy smakowalo :P

Sandera wiadomo po czym tak sie zle czulas? kurcze, niezle pewnie sie musialas wystraszyc tymi wymiotami :/ dobrze,ze juz minelo.

Ja sie cieszylam,ze bole glowy mi minely,a tu dzis znowu mnie nawala,eh plus katar alergiczny i naprawde dzien staje sie "piekny"

12 lata 11 miesiąc temu #387606 przez iza
yummymummy obstawiam ze glukoza nie bedzie Ci smakowała :silly:
Jak czytam opinie na temat tego badania to dziewczyny pisza ze da rade to przezyc ale ze jednak jest to paskudctwo.Trzymam kcuki za badanie :blink:
Sander :kiss: dla Ciebie i trzymaj sie.Odpoczywaj sobie w łózku jak najdłuzej.

Kubuś 01.10.2011r.(*)

12 lata 11 miesiąc temu #387636 przez kaska
iza ja wiem, że nie ma sensu kupować tyle rzeczy,że maluch szybko rośnie, ale nawet jeżeli ja się ograniczę to i tak sporo się tego dostanie- przynajmniej już wszyscy zadeklarowali, że kupią ( 2 powód żeby się wstrzymać ;) )

yummymummy no to mam tak samo :) w domu niskie 110/70 (mierzę codziennie), a u lekarza niestety za wysokie i to tak na każdej wizycie :( Fajnie, że idziesz jutro na ta glukozę. Czekam na relacje. Czytałam dużo opinii na ten temat i większość mówi, że to niedobre. Ja w ciąży uwielbiam słodycze więc może mi nawet posmakuje ;) Ginekolog radził mi wlać sok z połówki cytryny.

Sander trzymam kciuki!!

Bierzecie jakieś leki na ból głowy?

12 lata 11 miesiąc temu #387675 przez Iwuś24
Możesz spokojnie wypróbować Apap tylko jedna tabletka co 12 godz. mi trochę pomagało.

To już macie test na obciążenie glukozą mi moja gin nic nie wspominała, a myślałam, że to badanie jest pomiędzy 24 a 28 tygodniem robione?

12 lata 11 miesiąc temu #387685 przez kaska
No u mnie to już prawie 22 tydzień będzie. Ginekolog powiedział, że mogę zrobić to teraz, przy okazji robienia TSH, żeby mnie nie męczyć i nie odkładać tego na ten 24 tydzień ;) (na samą myśl o pobieraniu krwi robi mi się słabo, chociaż już miałam to tyle razy, że chyba przywykłam ;) )
Ps od razu zlecił mi tą większą dawkę

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka