BezpiecznaCiaza112023

Mamusie Maj 2015 :)

10 lata 3 miesiąc temu #961693 przez a!gusia
Gonia nie wiem co mierzyli-zawsze obwod i wysokosc brzucha..ale zawsze usg jest konkretniejsze i lepiej je zrobic Kochana

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

10 lata 3 miesiąc temu #961706 przez RozowaKokaina
Glukoza nie jest zła B) smakowała nam może dlatego że ostatnio ciągotki na słodkie :)
Tylko na czczo 116 ale możliwe że przez sen coś zjadłam (ostatnio nie kontroluje sie w nocy) bo miesiac temu mierzyłam i miałam ok75.
Nic o tym wózku nie wiem bo nawet go nie widziałam :( ale przyda się na spacery do lasu. Mieliśmy w planach kupić inny ale czy to nie głupio mieć dwa wózki? I czy ciocia sie nie obrazi?

10 lata 3 miesiąc temu #961765 przez Adlenne
No ciocie to Ty najlepiej znasz ;-) Szkoda ze zamiast spytac zrobiła nieprzemyślane prezent. To moze jako gondole zostaw ten a jak mały będzie siedział, to kupisz sobie inna spacerowe.
Gondoli tak krótko się używa ze lepiej zainwestować w porzadna spacerowke. Zobaczysz jak to szybko sieci.

10 lata 3 miesiąc temu #961902 przez kima
Witam! No troszkę mnie znowu nie było.. kilka stronek nadrobiłam.

Różowakokaina miło ze strony Cioci, ale jednak takie decyzję jaki dokładnie wózek powinni podejmować rodzice wg mnie. Ciocia przecież nie wie na czym najbardziej Ci zależy - czy ma być lekki, jakie koła itd

Goniag trzymam kciuki, z pewnością wszystko będzie wporządku, nie ma co się denerwować na zapas. Mnie też wydaje się dziwne, że na podstawie wymiarów brzuszka mogą określić takie rzeczy - przecież kobietki mają różne brzuszki, czasem w 7mym mies. jest większy niż u innej na porodówce.

Wasze brzuszki śliczne :-) Małe mieszkanka naszych skarbków:)
Mi brzuszek też ostatnio bardzo podrósł, coprawda niedługo zaczynam 7 mies., ale i tak wydaje mi się całkiem spory.
I nie pamiętam czy Wam pisałam, że u nas będzie dziewczynka :)

Co do używanych ciuszków, to też jestem na tak, sama sporo podostawałam, ale fakt, że wszystko z wiadomego źródła. Potem kupowałam używane na allegro, ale jak synek był już starszy, na te pierwsze miesiące to miałam albo nowe albo od kuzynek.

Z wózkiem sama mam problem, mam fotelik i spacerówkę, ale gondoli nie, bo przy synku pożyczałam. Więc teraz niespecjalnie opłaca mi się kupować wózek 3w1, bo i po co, a z kolei samą gondolę ciężko kupić. Zobaczę, może jeszcze pożyczę od kuzyna, bo myślę, że na zimę będziemy jeździć już w spacerówce ze śpiworkiem, a gondolka to właściwie na te letnie miesiące tylko.

Moje piersi też się robią powoli takie "dojne"hehehe Oj, ciało nam się całkowicie zmienia, ale nic nie poradzimy, niewiele nam już zostało, mi właściwie 3 miesiące i ciągle mi się wydaje, że z czymś nie zdążę.

Któraś z Was pytała o remont. My mieszkamy w mieszkaniu dwupokojowym, a ponieważ kuchnia jest dosyć duża, na dwa okna, to zdecyowaliśmy się ją przedzielić i zrobić jeszcze jeden pokoik. Jeszcze nie zaczęliśmy, mam nadzieję, że zdążymy. I pomalować jeszcze chcę, a wiadomo, że jak ciepło to lepiej będzie schło, więc to pewnie już przed samym porodem. No mam nadzieję, że mimo wszystko ogarnę to przed wypakowaniem się.

10 lata 3 miesiąc temu #961946 przez goniag12
Wiem, ze wydaje wam sie dziwne ze z pomiarów brzucha mozna sprawdzić jak duże jest dziecko, ale nie chodzi o pomiar obwodu brzucha tylko wysokość macicy. Położna przez brzuch jest w stanie wymacac jak ułożone jest dziecko oraz dokąd sięga macica i mierzy ja od spojenia łonowego. W Polsce tej metody sie nie praktykuje bo często robi sie usg, a to jest bardzo stara metoda kontroli jak rośnie dziecko bez usg. Ja w nia wierze bo w poprzedniej ciąży położna powiedziała mi juz w 26 tygodniu ile będzie ważyć dziecko i dokładnie tyle ważyło i u moich koleżanek tez., a usg często sie mylilo. Ale oczywiście ani jedna ani druga metoda nie sa na 100%.

Dostalam wezwanie na usg dopiero na czwartek. Postaram sie nie zwariowac do tego czasu:)
Dobrze ze malutka jest ruchliwa wiec jestem spokojniejsza. Miłego weekendu:)

10 lata 3 miesiąc temu #961959 przez agge
Hej dziewczyny. Też zostanę mamusią w tym roku, mam do Was prośbę.
Pomóżcie Amelce, wystarczy jedno kliknięcie dziennie :) www.dobryklik.pl/
Nic Was nie kosztuje, a jej pomoże uratować życie :)
Pozdrawiam, gratuluję Wam dzieciątek i życzę wszystkiego dobrego :)

10 lata 3 miesiąc temu #961990 przez Adlenne
goniag jakiedys o tym czytalam ze na podstawie wysokości dna miednicy można ustalić wiek ciąży. Wiec może wysokość twojej macicy jest zbyt niska w porównaniu do obecnego tygodnia ciąży. Ale przyczyny mogą być rozne, niekoniecznie male dziecko. Czasami tak jest jak dziecko jest poprzecznie ułożone w brzuchu. A tu obrazek na jakiej wysokości znajduje się zwykle dno macicy w danym tygodniu
republika.pl/blog_nb_4119697/5644091/tr/...051115025321_608.jpg

10 lata 3 miesiąc temu #961995 przez solenka89
goniag12 spokojnie będzie dobrze :) Trzymam kciuki :) No fakt w Polsce praktykuje się i badania ręczne i USG, koleżanka mi powiadała, że u nich w Anglii praktycznie w ogóle w ciąży nie ma badania ginekologicznego. W każdym kraju inaczej :)

10 lata 3 miesiąc temu #961999 przez goniag12
Dzieki dziewczyny za wsparcie. Wierze ze bedzie dobrze, nie przyjmuje innej opcji. Najgorsze tylko to czekanie na usg, liczylam ze bedzie szybciej. Nie naleze do tych cierpliwych niestety.

Czytalam o tym.troche na szwedzkich forach bo ma polskich ciezko cos znalezc i zazwyczaj okazywalo sie ze wszystko.bylo dobrze tylko dzieci rodzily sie mniejsze miedzy 2500-3000g. Ale u niektorych tez dzieci nadrabialy w trakcie ciazy. Jednak trzeba skontrolowac ilosc wod i prace lozyska.

10 lata 3 miesiąc temu #962019 przez a!gusia
Gonia ja wiem o co chodzi bo tutaj tak wlasnie badaja-jak ktoras z Was pisala nie robi sie tu badania ginekologicznego a usg jest 2 razy w ciagu ciazy,nie zadne genetyczne itp!
Ale wierzymy ze bedzie ok!

10 lata 3 miesiąc temu #962381 przez solenka89
Wracając do tematu wózków my jesteśmy całkiem przekonani do tego:
Lupo comfort
ma dosyć dobre opinie i prezentuje się całkiem całkiem. Cenowo też ok. Może nie jest jakiś ultra lekki, ale też nie jest bardzo ciężki. Myślę, że ostatecznie na niego padnie wybór :)

10 lata 3 miesiąc temu #962466 przez goniag12
Udalo mi sie przesunac badania na jutro rano:) cale szczescie bo od wczoraj zyje w takim stresie ze boje sie, ze jeszcze bardziej zaszkodze dziecku. Niby czlowiek jest swiadomy, ze nie moze sie denerwowac bo to szkodzi, ale jak tu sie nie denerwowac kiedy chodzi o twoje dziecko. Tak wiec jutro rano trzymajcie za nas kciuki.

Solenka wozek bardzo ladnie sie prezentuje. Widzialam podobny w jednej hurtowni, ale tamten kosztowal 2500zl. Jednak zaluje ze nie zapytalam o nazwe bo kiedy tylko lekko go popchnelam on sam jechal i gdybym szukala wozka pojedynczego to juz bylby moj. Byl idealny i bardzo podobny do tego twojego, ale ten nie wiem jak sie prowadzi.

10 lata 3 miesiąc temu #962551 przez solenka89
goniag12 Testowaliśmy go w Poznaniu w hurtowni Lula Baby i na moje oko ma fajną amortyzacje, super się składa do samochodu i jest dosyć zgrabny. Wiadomo jazda po sklepie to nie to samo co jazda po lesie czy w innym terenie, ale wrażenia mamy pozytywne :) Też podoba mi się, że gondola nie jest za duża bo malutka przypuszczam, że do zimy może wyrosnąć z gondoli a latem nie będzie potrzebna taka obszerna :) Jak myślicie?

10 lata 3 miesiąc temu #962558 przez goniag12
solenka wszystko zalezy od tego jak duze rodzi sie dziecko i jak szybko rosnie. Im wieksza gondola tym lepiej bo wieksza pewnosc ze dluzej posluzy, a tez wiadomo ze nie wszystkie dzieci siedza juz dobrze w wieku 6 msc. Niektore jezdza w gondoli do 7-8msc a niektore do 5 bo juz sie np. nie mieszcza. Ja w moim wozku tez mam bardzo mala gondole i boje sie ze zbyt dlugo nie posluzy. Watpliwa sprawa, zeby moja corka urodzila sie duza, ale wiadomo ze rodza sie dzieci nawet ponad 60 cm a moja gondola ma chyba 70 lub 75 cm.

10 lata 3 miesiąc temu #962560 przez solenka89
Też prawda jakoś nie przewidziałam tak dużego dziecka :) No nic zobaczymy jak to będzie :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka