BezpiecznaCiaza112023

Macierzyństwa pierwszy tom ;)

11 lata 2 miesiąc temu #848086 przez kakaszka
dzien dobry :)

odkrylam czemu eliza sie przebudzala. poszlam wczesniej sie polozyc i mala zaczela po chwili kwekac, wiec piciu smoka i spala dalej, a tak jak mnie nie bylo w pokoju, to poki uslyszalam poki dobieglam ona juz byla na brzuchu rozbudzona. czyli jak ona idzie spac, ja bede sie przeprowadzac do pokoju, a nie w salonie siedziec :)

chyba dzis pojdziemy do moich dziadkow, bo kuzyn elizy przyjechal :)

jejku wiki ale sie zmartwilam. oby juz bylo dobrze. my czesto sie bijemy glowa, a raz wyskoczyla z wozka glowa w dol, ale dzieki bogu wszystko ok.

srenka jedz na zdrowie, a kilogramami bedziesz sie martwic jak urodzisz drugie cudo :)

milego dnia :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #848113 przez Ikunia1910
Witamy niedzielnie.
Za oknem angielska pogoda chyba babcia przywiozla... Mgla blee
Wczoraj o 21:15 wyladowala bylismy z Zoska na lotnisku az sie dziwilam ze taki humor miala o tej porze rechotala tak ze na tarasie widokowym wszyscy do niej podchodzili:) wiec do kolacji byl łiskacz a potem ogladanie, przymierzanie itp. bylo wesolo a ciuchy boskie. Teraz Zoske usypiam ale jak juz zasnie to fotunie porobie.

Wikusia rybko mam nadzieje ze wszystko ok. malutka daj znac jaknajszybciej ze jestescie juz w domku, szpital to nie miejsce dla tak malutkich dzieci a widok takiego szkraba pod kroplowa powala na łopatki. Az mi sie łezka zakrecila. Trzymajcie sie dziewczyny :* ja jak wkladam zoske do łóżeczka to na barierki rozkladam koldre.

Srenka oby rzyganko juz nie wrocilo :*

Pizamki i koszulki na 1,5 -2 yearsy

A to ozdoby z masy lukrowej na torta

Butki kapetki

Nawet dla mamy cos bylo ;) Niebieski kangur i sweterek brzoskwiniowy w czarne serduszka taki oldsql ;)

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

11 lata 2 miesiąc temu #848152 przez srenka_918
Witam niedzielnie ;)

Malutka, Wikusia :* Mam nadzieję że jest już wszystko dobrze ;* Bądźcie silne ;*

Ikunia, jaka ta różowa sukieneczka jest boska!!!!!! Zakochałam się w niej!!!

Kakaszka moje dziecię ma największy problem jak mamy w pokoju "przejścia" z głośnego w ciche, czyli jak zaśnie przy telewizji, bądź jak sobie gadamy z mężulkiem, to żaden hałas go nie rozbudzi, ale jak już się cicho zrobi bo spać się położyliśmy to od razu się przebudza i ma problem zasnąć i odwrotnie jak zaśnie w ciszy, to każdy hałas przeszkadza...

Ja rozpoczęłam dzień od porannego "oczyszczanka" :P Ale chyba wolę zwymiotować i lepiej się czuć choć przez chwilę, niż jak mnie krępie pół dnia...

Jako że jest niedziela, to odniosę się do tematu co był ostatnio a mianowicie spowiedź i księża... Bo do końca z Wami się zgodzić nie mogę...
Spowiadamy się księdzu, żeby ktoś obiektywnie spojrzał na nasze grzechy i wymierzył nam pokutę, gdyby drzewa potrafiły dawać nam pokutę, to moglibyśmy się drzewom spowiadać ;) To jest trochę głupie, bo co taki ksiądz może wiedzieć o prawdziwym życiu, ale on powinien wiedzieć co to modlitwa a w końcu do modlitwy nas namawia...
A z ocenianiem księży jest jak z ocenianiem wszystkich innych... Dlaczego szufladkuje się wszystkich patrząc tylko na niektórych... Są Księża i księża... Niektórzy są wzorem, przykładem i ideałem, a niektórzy tylko hańbią naszą wiarę... Tak samo jest z Matkami... Są takie z prawdziwego zdarzenia (jak my ;) ) a są też takie, które zabijają lub maltretują albo co gorsze pozwalają katować swoje dzieci, a gdy opisujemy Matki nie bierzemy ich pod uwagę...

11 lata 2 miesiąc temu #848168 przez Ikunia1910
Srenka trafna uwaga;)

11 lata 2 miesiąc temu #848203 przez Sophie25
Sliczne ciuszki Ikunia :-)
Ta koszula jak aukiwneczka jest cudnaaaaaaaa :-)
I ladniutki ten sweterek dostalas :p

Zoska mi goraczkuje znow wiec lipa u nas :(
Wiki 3maj sie tam i mamusia tez :-)

11 lata 2 miesiąc temu #848220 przez dziubasek
Kobitki pomocy :ohmy: czy wasze maluchy też nie spia w nocy? Moja Julia zasnie o 21 i do 1 pobudki co pol godziny o 19 je kaszkę a przed snem butle wiec raczej nie jest glodna, nic ja nie boli bo jak się przebudzi to nie płacze tylko staje na równe nogi i jest gotowa do zabawy. Ja nie jestem z tych narzekających ale fizycznie i po części psychicznie jestem już wypompowana( spie po 3/4 godziny, maz pomaga jak może ale i tak padam), za miesiąc wracam do pracy i boje się jak to bedzie... Poradzcie coś, może u was też tak było....

Malutka biedna ta twoja Corcia. Wracajcie szybko do zdrówka.
Ikunia ciuszki cudne, a pidzamki identyczne kupiłam mojej Majce.
Serenka mi mowili ze druga ciąża jest cięższa od pierwszej( u mnie się sprawdziło)- oby ciebie to nie dotyczyło....

11 lata 2 miesiąc temu #848246 przez Hania84
Witam i ja :)

Lenka spała ładnie zasnęła o 21.30 i spała ciagiem do 8 :)

Ojej biedna Wiki :kiss: ale sie bidulce przytrafiło. Wracajcie szybko do domku. Malutka a jak dziś się Wiki czuje???

Ikunia ciuszki eleganckie :) będzie paradować Zosia, nie ma co :) Prawdziwa gwiazda :) sukienki, bluzeczki i paputki ekstra (a paputki jaki mają rozmiar? ale chodzi mi o europejski numer) bo szukałam półbutów dla Lenki tutaj i najmniejsze to 19 :dry: a przecież to za duże jeszcze mi się wydaje. Nie wiem czemu nie ma mniejszych.
Ozdoby na torta też ekstra :) będzie miała Zosia wypasiorską słodycz :)

Dziewczyny właśnie jeśli Lenka ma stopę 11cm to numer buta też taki musi być co nie?

Ja właśnie gotuję obiad. O 12 zrobiliśmy sobie z moim kawkę po spacerku i Lenka popróbowała pierwszy raz babkę ...bardzo jej smakowała.

miłej niedzieli :)

11 lata 2 miesiąc temu #848247 przez srenka_918
Dziubasek a pod jakim sensem cięższa??? Bo z wymiotami jest o niebo lepiej niż w pierwszej, bo wtedy tak długo brało mnie na rzyganie choć nie miałam czym że mdlałam (dlatego teraz mam odruch rzygania do miski siedząc po turecku na ziemi) A jak nie musiałam wymiotować, to i tak koszmarmie się czułam... do 13tyg byłam strasznie nie do życia... Nigdy nie zostawiali mnie samej, tym bardziej na pobieraniu krwi na czczo, bo wszędzie mdlałam, nawet godzinne siedzenie było dla mnie męczarnią, więc większość dnia leżałam a pod łóżkiem czekała miska... Jedno w tym było szczęście że jeszcze przed mdłościami, kilka dni przed tym jak dowiedziałam się o ciąży straciłam pracę, znaczy się dostałam wypowiedzenie na miesiąc w przód, ale potem już mnie brało i i tak nie mogłam do pracy chodzić ( a szef dał mi 9pensji w przód i nie miałam chodzić do pracy ani go skarżyć że straciłam pracę będąc w ciąży, a pracowałam niecały rok i nie należała mi się wyprawka a nawet lepiej na tym wyszłam bo przeniosłam ubezpieczenie i po urodzeniu dostałam macierzyńskie podwójne ;) )
Ale się rozpisałam choć nikt nie pytał ;)
Znaczy że czuję się dziś lepiej niż ostatnio ;)

Aha, jeszcze tak wtrącę, że tyle co się natrudziłam w pierwszej ciąży, jak teraz będę miała przeżywać i znów tygodniami leżeć w szpitalu to chyba depresji dostanę... Mam dla kogo być w domu...

11 lata 2 miesiąc temu #848262 przez aleksiaa88
Śliczne sukienusie.

Wikusia zdrówka i do domu.

Srenka to by było ciężkie taka rozłąka z małym jakbyś musiała leżeć w szpitalu tfuu

Wczoraj obniżyliśmy łóżeczko całkiem już na spód mały skakał i brodą walił o poręcze a i tak miał koc na nim i płacz był olbrzymi. Teraz tez łóżeczko jest kocami wyłożone bo robi wielkie bum bo nie dostaje się trzymać siadając

11 lata 2 miesiąc temu #848266 przez szósteczka
Hej dziewczyny ja tak na szybko bo na znajomych czekamy i będziemy sobie gadac do późna.
Ja czuje sie średnio caly czas boli mnie w pachwinie z lewej kamien się przesuwa wczoraj to nawet trochę krwawiłam wiec dzis mimo krucjaty kupilam piwo i pije żeby wypłukać.
Zdjecia wszystkie piękne i ciuszków i dzieci na fb tez oglądałam i filmiki super.
malutka trzymaj sie i daj znac ci w szpitalu.
Violcia super ze juz lepiej i ze jestes z nami.
Odnośnie księży to tak z innej beczki ale odnośnie to wlasnie nasz zaprzyjaźniony z super podejściem do rodzin i dzieci dwa lata temu poszedl do tego zamkniętego klasztoru pod krakowem chyba kameduow u strasznie za nim płakaliśmy ze taki super a takie powolanie odkrył ale wlasnie sie ookazalo ze wrócili po swych latach prób odszedl nie wiem dla czego ale my się cieszymy ze będzie na normalnej parafi. Są różni ksieza i ten ma super powolanie i naprawdę ekstra podejście.
Dobra reszte później napisze papa.

11 lata 2 miesiąc temu #848287 przez dziubasek
Serenka to ty przeszlas to samo w pierwszej ciąży co ja w drugiej( wiec pewnie teraz bedzie lepiej)- ja w pierwszej ciąży czułam sow lepiej niż przed ciąża wiec musiałam dostać po dupie dla rownowagi ;) obie ciążę pracowałam prawie do końca wiec tym bardziej był hardcore przy drugiej....

11 lata 2 miesiąc temu #848309 przez Ikunia1910
Kupujemy Zośce najzwyklejsza spacerówke bo ten wózek co mamy to dość spory i do bagaznika ciezko wchodzi a przedewszystkim ciężki jest troche. Chyba kupimy kinderkrafta bo akurat jest w przecenie w carrefourze. I przymierzamy sie do zmiany fotelika poprosiłabym linki waszych fotelików do oblukania:)

Haniu co do rozmiarow to zalezy jak rozmiarówa jest czy centymetrowa ( to wtedy kupujesz taki rozmiar ile stopa ma centymetrów) albo ta druga... jak np. są buciki rozmiar 19, 20, 21 europejskie to to nie odpowiada centymetrom stopy np. rozmier 18 buta to 11 cm stópka. Tu masz zresztą tabele: www.sarenza.pl/tabela-rozmiarow

Dziubasek nie zazdroszcze nocy:( Może musisz zmienic godziny spania? może zrob jej wcześniej drzemke jakies 20-30 min a połż na noc dopiero koło 20:30? i wtedy moze dłużej pośpi... Eh te dzieci to niezłe rozrabiaki :blink:

11 lata 2 miesiąc temu #848332 przez aleksiaa88
Grypa żołądkowa znów atakuje

Nas dorwała na jesień i do tego bolały mięśnie jak przy zwykłej grypie plus żołądek i wtedy mały 1 kg schudł. Bo go tydzień męczyła i mało jadł i do tego jeszcze zwracał.

Dzięki Ikunia za tą tabelę. Ja taka durna myślałam że ma 11 cm to taki buta a takich nie ma więc automatycznie to będzie chodził bez butów bo powoli rośnie. A do tego zmyliło mnie też, że papucie ma 11 numer :blush:

11 lata 2 miesiąc temu - 11 lata 2 miesiąc temu #848336 przez Hania84
haha Ikunia ale ja tępa...myślałam, ze ile cm ma noga to taki rozmiar buta a tu zonk :lol: czyli spokojnie nr 19 mogę Lenie kupić :lol: fajnie ...i dzięki bardzo za rozmiarówkę :)
Myślałam, ze z butami jest tak samo jak z czapkami :lol:

a my mamy takie siedzisko do auta tylko że szare ;)
www.britax-roemer.pl/foteliki-samochodow...mochodowe/king-ii-ls
(poniżej zrobiłam edycję fotelika - bo ten ciut inny od naszego)

Lena sobie chwali ten fotelik...bardzo wygodny, widać ze solidnie zrobiony i chyba bezpieczny (chociaż o tym wolałabym się nie przekonywać ;) ) Ma on regulację pozycji...odrobinę można go przesunąć do pozycji "leżącej" ...ale wiadomo to tak tylko odrobinę ...Lena w takiej pozycji cały czas na razie jeździ. Szybko się ten fotelik montuje...odchyla się wierzchnią część siedziska zapina pasy, naciąga je mocno i jednym pyknięciem do tyłu zamykamy z powrotem fotelik i jest git :) Co prawda ciężki...ale nam to nie przeszkadza bo mamy jedno auto i go nie przenosimy :)

edit : znalazłam identico jaki mamy (tylko szary oczywiście)
www.britax-roemer.pl/foteliki-samochodow...amochodowe/king-plus

widzę że w PL też jest dostępny :)

11 lata 2 miesiąc temu #848345 przez KaRoLkA
Dzien dobry :)

Malutka jak tam Wikusia ?? Wychodzicie z tego szpitala ??? Biedna myszka :(

Haniu my mamy 18 i nawet 17 widzialam :) ale numeracje sa rozne bo w pl kupilam najmniejsze i wzielam 16 a jest jak tutejsza 21 :/

Ikunia te sukieneczki rewelacja w tej rozowej sie zakochalam normalnie :blush: Twoje lupy tez sliczne :)
my mamy taki fotelik i tez jest super , mala przejechala w nim juz ok 4 tysiecy km :) i nie zaplakala ani razu :)
allegro.pl/fotelik-caretero-fenix-iii-0-...adk-i3990605156.html

Dziubasek wiem o czym mowisz bo u mnie to samo placz co godzine a od 3 juz moglaby dzien zaczynac i jest do tego stopnia uparta ze bedzie krzyczala dopoki ktos do niej nie wstanie a po godzinie zabawy pada i spi do 7.30 ;)

My wczoraj posiedzielismy do 22 , panowie troche podrinkowali a my baby jak zwykle wyrabane przez system i z dziecmi :) do tego mala dawala w piora bo teraz taki cycek mamy sie zrobila i na rekach a jak nie to placz , zaczela sie bac obcych :cheer:
A teraz odsypia z tata :)
A mnie boli zab tzn nerw , mam rak wrazliwa jedynke gorna ze co wezme powietrza do buzi czy cos zimnegobto chce mi rozwalic czaszke :/ juz 3 tabletki wzielam od rana :/ a co lepsze bo przed ciaza leczylam wszystkie zeby :/ w ciazy mi sie takie wrazliwe zrobily ze az krew leciala :/ macie moze jakies lekarstwo na nadwrazliwosc ???

Milego niedzielnego popoludnia :)

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka