- Otrzymane podziękowania: 4
- /
- /
- /
- /
- /
- Listopadówki 2013
Listopadówki 2013
- cortezia
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- "Dziecko to uwidoczniona miłość. "
Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- natB
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- (...) bo dziecko to cud, jedyny, niezastąpiony :)
- Otrzymane podziękowania: 153
Cortezia nono brzuszek bardzo pokaźny
- małopolanka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
- Otrzymane podziękowania: 0
Cortezia bardzo ładne zdjęcie. Brzusio w sam raz jak na ten tydzień nie pomyślałabym że taka drobineczka tam mieszka
NatB filmik jest niezły
- pani_p
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 24
Kasia nic się nie martw! Jeżeli lekarz zapewnia Cię, że będzie dobrze to myśl, że tak będzie. Kogo mamy słuchać jak nie lekarzy? Przecież zwariować idzie od wypowiedzi innych osób a już nie mówie o zasobach internetu... Ciesz się czasem ciąży, który pozostał i już niedługo będziesz Jasia tulić w ramionkach
Ja mam tak samo z tabletkami... no, ale też ufam lekarzowi i jak mówi, że mam wziąć w razie wu to biorę, choć z bardzo ciężkim sercem. Dzisiaj np już mnie tak głowa bolała od tego gorąca, że nic nie pomagało, okłady, kąpiel, sen, nic kompletnie. Więc wzięłam paracetamol i całe szczęście nie na darmo bo zaraz przeszło
NatB moja Ty biedna
Kaś_O Ja od siebie też dziękuję za rady doświadczonej mamy. Każda taka rada na pewno mi się przyda. Bo ja np nieświadoma i nakręcona przez koleżankę- młodą mamę, chciałam prać ciuszki podwójnie
Cortezia podziwiam Cię za te pieluszki wielorazowe, naprawdę
Agnieszka oby sen był proroczy
Hahahaha jaka babka
- wielomama
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Napiszę Wam tyle, że zobaczycie co spotkacie położną albo pediatrę to każda poradzi coś innego. Warto wypróbować, ale czasem nawet same stwierdzicie, że troszkę to głupie co radzą i nie wiadomo kogo słuchać. To samo jeśli chodzi o szpital, każdy rządzi się swoimi prawami.
Ja np. po cc nie dziwię się, że chcą mi dziecko dokarmiać glukozą czy mlekiem skoro pokarm pojawia się dopiero w 2-3 dobie u prawie każdej kobiety po cc. To samo jeśli chodzi o podawanie smoka... dziecko strasznie płacze a ja nie potrafię do niego wstać, bo każde wstanie wiąże się z ogromnym bólem, więc położna daje na noc smoka i jest ok, a to czy dziecko przyzwyczai się do niego czy nie to już od pierwszych dni widać indywidualny charakter maluszka-naprawdę. Przynajmniej u mnie się sprawdziło, że jakie dziecko od pierwszych dni takie i w późniejszych latach.
Jeśli chodzi o kosmetyki to już pisałam, ale tak naprawdę to można nakupić nawet te najdroższe i najdelikatniejsze a dziecku i tak mogą nie odpowiadać, to wszystko okaże się dopiero po urodzeniu co warto stosować. Na pewno całe mnóstwo dzieci ma wysypkę po kosmetykach Jonhson. Wiktorię po drugiej kąpieli w szpitalu wysmarowali tą oliwką i była tragedia a Emilce od pierwszej kąpieli domowej stosowałam płyn 3w1 i nic jej nie było, zależy od dziecka.
kora dębu jest naprawdę dobra na wszystko, tyle, że w przypadku cc może pomóc, aby nie doszło do ropienia, zakażenia ale nie ma lekarstwa, które przyspieszy gojenie się rany i zmniejszy ból, trzeba czasu.
Małopolanka rozumiem cię z tą czystością, wiem, że ciężko jest się tego wyzbyć i czasem nawet jak coś u kogoś widzisz, że jest nie do sprzątane to możesz nawet czuć rozdrażnienie. Moja mama taka była ( teraz minimalnie przeszło) i powiem ci, że razem z siostrą bardzo źle wspominamy nasze dzieciństwo. Mama, która zawsze myślała tylko o czystości i człowiek ciągle się bał, że pogniecie albo pobrudzi obrus a ona siedziała po nocy i sprzątała-no chore. Z czasem raczej ci to przejdzie bo stracisz siły na ciągłe myślenie o zarazkach albo ci nie przejdzie i będziesz z lekka upierdliwą mamuśką. A jeśli chce się dziecko przyzwyczaić do alergenów zwierzęcych to te zwierzęta po prostu muszą być w domu. Czasem wydaje nam się, że robimy wszystko dla dobra dzieci a jednak troszkę szkodzimy. Mnie np. bardzo ostatnio dziwiło jak zaczęłam stosować u dzieci mydła w płynie zabijające bakterie a one zaczęły mieć mega czerwone, czerwone plamy na rączkach i skóra była aż pomarszczona, dopiero lekarka mi powiedziała dlaczego, że często dzieci po tych mydłach tak mają.
Ja po przyjściu ze szpitala właśnie tym bardziej nie dałabym rady sprzątać i wycierać podłogę codziennie bo każdy ruch boli dobre 6 tyg.do tego dochodzi nie wyspanie. Dlatego grubsze sprątanie raz w tygodniu a dziecko z tego się nie udusi.
Małopolanka dzięki, że pytałaś kuzynkę o te żylaki. Postaram się wypróbować ten sposób, może pomoże, tyle, że to jednak troszkę inne miejsce.
cortezia ja też chcę spróbować pieluszek wielokrotnego użytku. Nie wiem czy myślimy o tym samym...oglądałaś może na allegro?
kasia ja uważam, że te słowa lekarza są bardzo pocieszające same w sobie i będzie dobrze.
Agnieszka, Kasia waga szałowa!!!!
Tyle, że u Agnieszki szybko spadnie ta waga i nic nie będzie widać, bo masz taką budowę ciała. O Kasiuni nie wypowiem się, bo nie widziałam Cię na fb.
cortezia super zdjęcie
natB szkoda, że nie mogę otworzyć filmiku, coś mi tam nie działa...
- agnieszkazst
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- Dziecko jest miłością, która stała się widzialna
- Otrzymane podziękowania: 5
- małopolanka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Co do balsamu po kąpieli to pytałam siostry poleciła mi Oilatum nie jestem pewna czy to o tym samym pisała kiedyś Brunetka ale podobno jest dość dobry.
- wielomama
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
Czytam teraz lipcówki polecam, wszystkie możliwe problemy mają a ja uczę się jak je rozwiązywać i jednak nadal najbardziej sprawdzają się stare sposoby. teraz np. piszą o wizytach maluchów w hipermarketach, stresie i panikowaniu podczas płaczu maleństwa.
Ja to najbardziej boję się moich depresji, huśtawki nastrojów i burzy hormonalnych. Zawsze mnie to draństwo dopada-przez mojego męża, tylko i wyłącznie.
- cortezia
-
- Wylogowany
- budujemy zdania
-
- "Dziecko to uwidoczniona miłość. "
- Otrzymane podziękowania: 4
Ja się tak właśnie zastanawiam czy mnie też dopadnie ta depresja czy może uda mi się ją ominąć szerokim łukiem. Ja poczytuje czasami lipcówki czasami wrześniówki i sierpniówki, ale czasami wpływa to na mnie negatywnie. Także muszę mieć dobry dzień bo mnie to lekko wszystko przeraża powoli. A nie lubię wprowadzać siebie w taki stan.
Natb świetny film dokładnie taki z przymrużeniem oka:) Świetna mimika tej kobiety:)
Małopolanka ja również słyszałam że Oilatum jest bardzo dobre. Właśnie takie co się wlewa do wody podobno jest delikatne dla skóry bez zapachowe. Musze o tej firmie poczytać troszkę
Do mnie przyjechali znajomi posiedzieć ze mną i potowarzyszyć. Co bym sama nie była:) Drugi dzień daczowy i chłodniesz:) To lubię bo nie muszę trawy i kwiatków podlewać
- małopolanka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Cortezia ja dzisiaj odwiedzę aptekę i porozglądam się trochę za tymi kosmetykami. Chciałabym na początek kupić jak najmniejsze buteleczki tych kosmetyków bo nie wiem jak dziecko zareaguje. Szkoda potem wyrzucać.
Robisz smaka tymi przetworami. Uwielbiam powidło śliwkowe
Kochane ja zaczynam troszkę się martwić o moje dzieciątko bo od paru dni coś słabo się rusza. Wydaje mi się że znowu obrócił się głową do dołu więc może stąd taka różnica. Teraz czuje delikatne ruchy może raz dziennie przez chwilę. Jeszcze do niedawna szalał całymi dniami, wieczorami i jeszcze w nocy a teraz taka różnica... zaczęło się tak dziać po tym badaniu na cukrzyce. Zaraz po wypiciu tego roztworu to dosłownie biegał po moim brzuchu a już drugi trzeci dzień jest dziwna cisza. Dobrze że od czasu do czasu daje o sobie znać bo zaczęłabym się martwić na poważnie. Mam nadzieję że to badanie mu nie zaszkodziło w żaden sposób.
- [email protected]
-
- Wylogowany
- gaworzenie
-
my wczoraj u dentysty na kontroli teraz mała ma lekarstwo potem 21 kolejna wizyta.
A popołudniu na działce u cioci dziewczyny sie wypluskały w basenie a ja odpoczywałam.
Jutro mała zawiozę do babci drugiej a my zaczniemy sprzątać w mieszkaniu i pomalujemy.
Bo dziś mój zaczyna podłączanie nowej instalacji.
Znowu widzę że skwar na dworze a miało być ochłodzenie
Życzę miłego dnia.
- Psotka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
Nat B filmik pierwsza klasa, kobitka mówi prosto z mostu jak jest, bez lukru i pozostałych słodkości.
Wielomama i cortezia proszę nie myśleć o stanach depresyjnych. Nad naszym stanem psychicznym możemy zapanować. Pamiętajmy ze z każdej sytuacji jest wyjście i zawsze znajdzie się rozwiązanie. Wiem ze jestem młodsza i moje pierworodne w drodze ale tez przeszłam wiele trudnych momentów w swoim życiu. W każdym przypadku szukałam plusów. Mi zawsze pomaga codzienna modlitwa.
Malopolanka ja tez jestem czyściochem i wiem ze to będzie dla mnie trudne, tzn zachowanie przyzwoitego porządku przy maluchu, mój mąż już o mnie się martwi i apeluje ze już powinna odpuszczać. Nie możemy same siebie wprowadzić w przysłowiowy kozi róg. Nasze doświadczone koleżanki piszą o sterylności, ze nie służy dziecku, z reszta nie pierwszy raz takie opinie słyszałam.
Co od kosmetyków to mam próbkę Oilatum - Emulsja do kąpieli. Jak przetestuje to dam znać.
Ja dzisiaj jestem mega zmęczona po tygodniu z siostrzeńcami, pomimo tego ze są grzeczni to ilość uwagi jakiej potrzebują mnie przerosła. Sa bardzo absorbujący. Chcą uczestniczyć w każdej naszej rozmowie. Maja zdanie na każdy temat ale to są dojrzewający chłopcy wiec po prostu zaczęłam ignorować ich wypowiedzi, bo są po prostu głupie i niedojrzale. Teraz mąż nimi się zajął- pojechali do sklepu, zostają u nas do poniedziałku.
Piszecie o wadze swoich dzieci. Ja już tęsknię żeby zobaczyć synka i sprawdzić jego wymiary. Ostatnie usg miałam w 22 tyg.
Milego weekendu Kochane
- małopolanka
-
- Wylogowany
- rozmowna
-
Co do Twoich siostrzeńców to i tak spisałaś się na medal. Mieć taką ciocie to prawdziwy skarb.
Ja mojego szkraba widziałam w 20 tyg też już się nie mogę doczekać jak go zobaczę
- natB
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- (...) bo dziecko to cud, jedyny, niezastąpiony :)
- Otrzymane podziękowania: 153
Powiem Wam tak, że jeśli mały będzie po Tacie to na pewno będę używała Oilatum
Wielomama co do moich wymiotów, wczoraj sytuacja się powtórzyła, ale starałam się cały dzień z nimi walczyć... czytałam gdzieś, że takie rewolucje wracają
Co do czystości u nas w domu, ze względu na to, że jest on duży, mieszka w nim dużo osób i mieszkamy na wsi, niestety ciężko... kurz nam towarzyszy wszędzie, a w dodatku chcemy mieć psa w domu
Jutro mamy jechać do Poznania na zakupy, żeby kupić przybory pielęgnacyjne, pieluchy itp. ale w sumie na razie jest pogoda, więc jak ona się utrzyma to mój mąż będzie miał żniwa
Ojej, co Wy tu opowiadacie... stany depresyjne? spokojnie będzie dobrze, ja mam taką nadzieję... chociaż jestem nerwusiata, ale mam nadzieję, że mały mnie wyciszy... dzieci w ogóle mnie wyciszają, zwłaszcza takie małe
Cortezia Twój mąż to ma w domu skarb w postaci Ciebie
- Psotka
-
- Wylogowany
- pierwsze słowa
-
ja Ciebie rozumiem, przy większej ilości dzieci obowiązkowo trzeba bardziej pilnować czystości.
Ja powiem tak, jeśli uda mi się zachować czystość tak jak dotychczas to będzie na prawdę super. Jeśli nie dam rade to trudno. Lecz gdyby zaniedbanie czystości wpłynie negatywnie na dziecko, pojawia się dokuczliwe i niebezpieczne uczulenia to oczywiście stanę na głowie żeby zaostrzyć sterylność. Ty tez Kochana miałaś dawno USG, to nie jestem sama (-;
Nat b no właśnie w dużym domu to z innymi domownikami i zwierzętami to nie ma siły żeby wszytko było ekstra czyste. Ciesze się ze pomimo meczących Cie wymiotów masz dobry nastrój. Tak trzymać. Dzis moja przyjaciółka rodzi od 14 godzin ma skurcze, mówi ze ból jest silny. Ona jest silna góralka i na serio ma wysoki próg bólu, jednak to jest wyczyn...rodzi silami natury.