- Otrzymane podziękowania: 22
- /
- /
- /
- /
- Macierzyństwa pierwszy tom ;)
Macierzyństwa pierwszy tom ;)
- Sophie25
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Nigdy nie trać nadziei !

Sobie tez kosmetyki,basnie kupiłam do czytania

Zabieram sie za obiados bom spozniona z tym a mezus zarzyczył sobie ryz z truskawkami dobrze ze mam zamrozone a choremu sie ponoc nie odmawia i co nie co tez obiecane zeby sie wygrzał hahaha

tom i jerry the best hah

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.
- malutkamilka
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 3 + 1
- Otrzymane podziękowania: 4
Dziś mnie tak molestowała że chyba z godzinę z nią łaziłam po domu a jej dosyć nie było. Co ją chciałam posadzić na mate to pisk krzyk i machanie rękoma, nawet skoczek i chodak be- ważne by maszerować.
- szósteczka
-
- Wylogowany
- gadatliwa
-
- Bóg mnie prowadzi.
- Otrzymane podziękowania: 2
Sort ze sie nie odnosze do was wpadnę jak wydobrzeje.
- Hania84
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Lenka nasze małe - wielkie szczęście :* ur.29.05
Mam te artykuły o chodziku i prowadzaniu za rękę.
A więc:
CHODZIK - W chodziku maluch nie przewraca się i sprawnie przemieszcza się po domu. Takie rozwiązanie nie przyspiesza jednak nauki chodzenia - sadzanie smyka w chodziku źle wpływa na rozwój motoryczny dziecka, a także opóźnia naukę chodzenia. Samodzielne dreptanie wymaga bowiem silnych mięśni pleców i sprawnych bioder. Brzdąc, który spędza w chodziku dużo czasu, nie ćwiczy także zmysłu równowagi. Uczy się tylko odpychać od podłogi palcami i wewnętrzną stroną stopy a to może prowadzić np. do płaskostopia. Po wyjęciu z chodzika dziecko przewraca się bo jest przyzwyczajone do podparcia pupy. Dużo lepszym pomysłem jest kupienie smykowi pchacza. Malec przytrzymuje się stabilniej rączki i w bezpieczny sposób ćwiczy wszystkie mięśnie, które pracują podczas chodzenia.
MALCA NIE WOLNO PROWADZIC ZA JEDNĄ RĄCZKĘ - Maluch powinien postawić pierwsze kroki samodzielnie. Prowadzenie go za rączkę nie przyspiesza nauki chodzenia, może być za to szkodliwe dla zdrowia smyka. Kiedy dziecko straci równowagę, odruchowo szarpniesz je mocno do góry, chcąc uchronic przed upadkiem. W ten sposób narażasz smyka na nieprzyjemną dolegliwość, zwaną "urazem piastunki" (wywichnięcie ręki w łokciu). Za rączkę można prowadzić dopiero te maluchy, które potrafią samodzielnie chodzić. Unikaj tez podtrzymywania dziecka pod paszkami. Szkrab, którego ciągle asekurują rodzice, nie ma okazji do ćwiczenia upadków. Jeśli pozwolisz malcowi trenować chodzenie samodzielnie, sam odkryje, jak bezpiecznie upaść na pupę, gdy straci równowagę. Jeśli obawiasz się, że dziecko może coś sobie zrobić, asekuruj je, idąc z nim z tyłu. Dzięki temu zdążysz uchronić brzdąca przed upadkiem.
ZACHĘCAJ DO TRENINGU - Umożliwiaj brzdącowi ćwiczenie podciągania się i chodzenia przy meblach. Ustaw krzesła w małych odległościach, by smyk mógł spacerować, wygodnie się o nie opierając. Zachęcaj dziecko do samodzielnego odchodzenia od mebli w twoje ramiona. Kupuj smykowi zabawki i pojazdy do popychania, np. wózek dla lalek. Pozwalaj szkrabowi pchać przez mieszkanie krzesło lub taboret. Drepczącemu maluchowi dawaj do rączek miękkie przytulanki. Kiedy będzie trzymał coś w dłoni, skojarzy to z bezpiecznym uściskiem ręki mamy, a to doda mu odwagi

I to na tyle

szósteczka

- Sophie25
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-

Dzieki temu utwierdziłam sie w przekonaniu ze pchacz to lepsze rozwiazanie od chodzika i to zeby pozwalac małej na upadki oczywiscie ja asekurująć o pozwalać spinac sie po meblach

I nawet niewiedziałam ze chodzik prowadzi do płaskostopia!
Swietny artykuł i zrozumiały jasny przekaz!

- Agusia83
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 17IX2011-4000g,58cm; 22VI2013-4010g,57cm:)Cuda:)
- Otrzymane podziękowania: 5

Dziewczyny fajne artykuły, ale nie przesadzajmy,..jak dzieciak posiedzi w chodziku 10-15 minut dziennie to naprawdę nic mu się nie stanie...ja, co prawda dostałam chodzik i pchacza...wiec pewnie bym chodzika nie kupowala..ale Emi od 9-10 mż chodziła w nim kilkanaście minut dziennie a i tak sama pięknie zaczęła chodzić przy meblach, puszczać się i nie ma płaskostopia
- Sophie25
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
My mamy i chodzik i pchacz i Zoska moja nawet nie chce w chodziku byc .....
Jakby chciala to cos czuje zeby mi demolowala to co mam na polkach :-D
Szosteczka 3maj sie tam i oby nue bolalo

- srenka_918
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Ciało jedno, serca dwa :-)
- Otrzymane podziękowania: 0
Sophie gratuluje udanych zakupow

Haniu fajne te artykuly, ale ja jesrem zmuszona do chodzika i troche sie przejelam ze narazam malego na plaskostopie i w ogole, ale nie moge sie narazac na ciagle zginanie a tym bardziej noszenie tych slodkich 10kg... maly spedza w chodziku dziennie nawet 3 godz... i tak zaczyna mnie kregoslup pobolewac... ale nie tak zwyczajnie, tylko jak by na skorcze z kregoslupa, ale tylko jak jestem przemeczona...
No trudno, ja tez mam plaskostopie i widocznie nie bede w tym samotna...
Zrobilam mini mini paczki

Violcia jestes tu zawsze mile widziana

Kakaszka jak to nie bedziesz wydawac kasy

Ja nie mam podobajacych mi sie imion, jak myslelismy nad imieneim dla Pawelka to mi w polowie ciazy podswiadomosc przez sen go pawelkiem nazwala i tak zostalo, cos czuje ze teraz bedzie tak samo bo ostatnio na drzemce snilo mi sie zdanie: wstan, julek placze! A to Pawelek pojekiwal, ale moze mi podswiadomosc lub intuicja chciala cos powiedziec?
- Hania84
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Lenka nasze małe - wielkie szczęście :* ur.29.05
Każdy chyba zdrowo myślący człowiek wie, ze wsadzenie dziecka np. na pół godziny czy godzinę dziennie do chodzika nie stworzy zaraz u niego płaskostopia czy nie zrobi z niego sieroty

Chciałam tylko pokazać...a każdy zrobi jak uważa...przecież każdy ma swój rozum.
I tak jest ze wszystkim, nie tylko z chodzikami...jedni przesadzają w jedną stronę drudzy w drugą...ile milionów typów wychowań tyle milionów różnych opinii...jedni się z czymś nie zgadzają inni odwrotnie.
srenka nie przejmuj się tak od razu...tam w tym artykule pisało że chodzik MOŻE prowadzić do płaskostopia...no właśnie MOŻE a NIE MUSI

- violcia00
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
postaram sie od czasu do czasu was odwiedzac.
na poczatek najlepsze zyczonka dla Zofiji i Wiktori

ja po pracy,nie bylo dzis tak zle ale zmeczona jestem,ciezko jest naprawde pogodzic prace z domem i dzieckiem

Agusia,Ikunia-zazdroszcze tego wypadu na impreze,tez by mi sie przydalo cos takiego

My mamy zaproszenie na urodziny Enza(synka kolezanki),za miesiac,na roczek,ucieszyłam sie ,ale oczywiscie nie mozemy isc,musze tylko jakas wymowke znow wymyslic

Oskarek raczkuje na całego teraz,ale chce wstawac co chwile,lapie sie czego popadnie,ja patrze a on juz stoi,kilka razy juz sie wywrocil tak ze trzeba go pilnowac i nie ma mozliwosci zostawienia go choc a chwile samego nawet na podłodze,zabki mamy na razie dwa,ale "ida"kolejne,w chodziku moje dziecko dłuzej przebywa niz 15 minut,ale jakbym nie miala chodzika to bym sobie nie poradzila,nic bym nie zrobila,a tak to maly wszedzie za mna przychodzi i jest spokoj,a swoja droga tez bym nie kupowala,ale dostalismy od sasiadki,tak ze uzywamy

Co do imion to mi sie podoba dla dziewczynki:Eliza,Emilka i Maja a dla chłopca Szymek i chyba tyle,nie zastanawialam sie nad imieniem dla chlopca bo u nas od poczatku miał byc Oskarek

szosteczka ojoj ale Ci sie porobiło,zdrowiej kochana

Gabula znow goraczka Cie meczy?oby minela szybko

Elizka ale z Ciebie duza dziewczynka,kakaszka a Tobie rozłaka dobrze zrobi

srenka dziekuje za ta miłosc

ja nic nie robie na tłusty czwartek,moze jakiegos poczka kupie,znow poszły 2 kg w doł i niech tak zostanie,poza tym czasu brak

- Marta1985
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 15
- Gochens
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Jestem mamą ♥
- Otrzymane podziękowania: 9

Bylismy na soacerku z ciezarna na 8 marca ma termin tak wiec czekamy na Julke z niecierpliwoscia

Obiadek zrobiony i zjedzony teraz odpoczywamy. Czekam na wolna wanne bo mezu okupuje. Sorki za brak polskich ale pisze z tableta a jie mam pojecia jak tu sie ogarnia polskie.
szosteczka tym razem zdrowka dla Ciebie !!!!
Sophie boskie lupy, boze dla dziewczynek jest tyle boskich ciuchow !! Fajny awatarek

Violcia wpadaj jak najczesciej, Oskarek boski a czemu nie pojdziecie do znajomych ??
Alan tez juz staje przy meblach kilka razy zaliczyl glebe ale czasem w ogole juz nie płacze, twardy chlop z n iego heh
jak mi jutro nikt nie kupi paczka to go nie zjem heh no chyba ze ktos poczestuje to nie odmowie

- aleksiaa88
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- Otrzymane podziękowania: 9

eeee Marta ładny przyjaciel, a sam jeździ znaczy bez pomocy załatwi podłogi? Ma dobre ciągoty ?

- Sophie25
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
Marta electrolux super firma!

Moj avatar wymiata hahaha

Zoska jak by Go zobaczyła za pare lat to by pewnie powiedziała "mamo moje kupy az tak smierdziały" hahahah
nieno boski jest

- Agusia83
-
- Wylogowany
- mistrzyni słowa
-
- 17IX2011-4000g,58cm; 22VI2013-4010g,57cm:)Cuda:)
- Otrzymane podziękowania: 5

Emi nawet nic mi z półek nie ściągała, ale rogi ścian były biedne

Szósteczka, oj zdrówka życzę...ja nie przeżyłam tego, ale D, tak...wówczas pierwszy raz go widziałam jak płakał...a zastrzyki na pogotowiu w ogóle mu nie pomogły...
Violcia, ale masz cudeńko w domu

Srenka, oszczędzaj się kochana, oszczędzaj...Gochens Ty również.Jak zaszłam w ciążę z Artkiem Emi miała 10,5kg (na roczek:)) i też czasem musiałam ją nosić..na szczęście juz poruszała się na dwóch nóżkach...