BezpiecznaCiaza112023

Mamusie sierpień 2010

14 lata 11 miesiąc temu #19896 przez paulinkaaa2202
No a wy macie same śpioszki czy jakieś spodenki też macie czy sukieneczki? Bo położna mówiła że niby takie spodenki czy pół śpiochy są niedobre dla maleństwa bo oprócz pampersa uciska ta gumka od spodenek i ja już sama nie wiem...

No Basik ty znasz pierwsza urodzisz tak mi się wydaję :)

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

14 lata 11 miesiąc temu - 14 lata 11 miesiąc temu #19899 przez basik_twins
to zależy jakie spodenki ja mam takie co maja taki gruby pas ala ściagacz co sie na pol sklada, tak jak dla doroslych masz spodnie dresowe z takim wywijanym pasem i to nie bedzie uciskac pol spiochy tez przeciez na czyms sie trzymaja....

W sklepie w raczki wezniesz naciagniesz za pas i widzisz czy sie bedzie wrzynac czy nie
Sa niektore ciuchy bez pomyslunku ale sa tez takie co dbaja i sa dostosowane do dzieciaczkow :blink:

Jak zobaczysz bedziesz wiedziec czy dobre czy nie

No ja wiem ze pierwsza urodze chyba ze ktoras z terminem na poczatek cos nadzwiga i odwinie mi nr i mnie wyprzedzi :silly: ale tego wam nie życze kobitki ja sobie zycze 36tyg ur w lipcu ale ze w lipcu nikt nie pisze to raz a dwa termin mam na 19 sierpnia wiec i tak jestem sierpniuweczka :silly:

a rozwarcie mamy na 1,4cm ale szyjka trzyma sie 3cm skorcze miejscowe mam w sumei codziennie
bo ja od samej pipki az po piersi mam macice wiec ona musi sie natrenowac zeby przy porodzie dac rade wykopac obydwie ;) a tatus we wtorek z rana jedzie i w niedziele wraca takze do tego czasu mam nadzieje bedzie ciiiiisza tzn nic dodatkowego sie nie wydarzy

bo śluz zacyna mi sie coraz czesniej gestniec tzn co kilka dni 2,3 znajduje "glutka" na wkladce

sory za wyrazenie ale nie wiem jak to inaczej opisac byscie mnie zrozumialy

14 lata 11 miesiąc temu #19904 przez paulinkaaa2202
Ja tam się nie gniewam za twoje słownictwo, chociaż wiadomo o co chodzi... no z tego co piszesz to chyba bliżej niż dalej, chyba twój organizm przygotowuje się do porodu, ale ile zostało nie mam pojęcia 1-2 tygodnie,a może więcej fachowcem nie jestem.

Uhhh jak gorąco w pokoju mam 30 stopni, niby od jutra ma być kilka stopni mniej oby bo już nie wyrabiam w ten skwar :(

14 lata 11 miesiąc temu #19905 przez paulinkaaa2202
A właśnie Basik ty kupowałaś dla swoich małych jakieś tuniczki czy sukieneczki? czy jest sens takie małe skraby ubierać w sukienki? nie lepiej w takie upały w body? choć są fajne sukieneczki takie jakby mają "majteczki" zapinane jak body no nie wiem jak to napisać...

14 lata 11 miesiąc temu - 14 lata 11 miesiąc temu #19911 przez basik_twins
Mam od szwagierki tylko zamiast sukienki sa spodenki krutkie na dole tak nie bralam mam za to wiele roznych komplecików bardzo dziewczecych bo ja z takiemi zapinanymi majtusiami nie spotkalam..... takze body mam buciki rozowe skarpetki biale z falkbaneczkami biale z koronkami takie slodkie bluzeczki troche a tak to takie male brzdace w standardy bo nie ma co okazje do popisu przed rodzina wiadomo - ciuszki sa a tak nie ma co bo zasika sie uleje zreszta.... nie ma co rozpieszczac od maleńkości:blink:

I tak na sktromnym marginesie Paulinko bo my to bardzo mozliwe razem rodzic bedziemy widze po suwaczku - bo ja to sie moge powoli przyszykowywac a ty upału nie znieść :blink: co tam kilka dni.... wiec ja poprosze fotke brzuszka :P

Nie wymigasz sie

14 lata 11 miesiąc temu - 14 lata 11 miesiąc temu #19913 przez basik_twins
paulinkaaa2202 napisał:

no z tego co piszesz to chyba bliżej niż dalej, chyba twój organizm przygotowuje się do porodu, ale ile zostało nie mam pojęcia 1-2 tygodnie,a może więcej fachowcem nie jestem.quote]

A.... zapytam bo Ty np masz polskiego lekarza i moze slyszalas inne rzeczy wiesz... warto sie wymienic informacjami.... bo te 'glutki' sa wielkosci glutkow takich z nosa malych .... sa kremowe no ale czop moze taki byc wiadomo wiele kobiet z blizniakami czytalam dostaje takiej grzybicy ze globulki poprawe przynosza na pare dni i spowrotem.... takze sa wiadomo rozne orgaizmy i różnie sobie radzą wiec mozliwe ze czop bedzie sobie czysty nie brazowy ani nie krwisty.... ale jak to takie glutki... to moze oznaczac ze blisko....???

Mi sie moze tak trzyma bo ja im powiedzialam ze jak nie wysiedza do 35 tyg i sie wykluja to zamkna ich w plastikowych pudelkach porabia zaszczyki nawsadzaja wszedzie rurek bedzie je bolalo i beda sie bac beda chcialy zeby mama je przytulila a mama nie bedzie mogla bo bedzie siedziec za szybka i bedzie caly czas plakala :(

i chyba sie posluchaly bo trzyma sie szyjka tych 3cm co nadrobilam lezakowaniem.....

a tak samo teraz Maja jest szczuplejsza o 300g około no i nie chcialabym zeby sie zrobila wieksza roznica bo to niebezpieczenstwo duze dla niej i gadam do niej caly czas zeby nadrobila a skacze ciagle i dzis jak zwykle zaczeła tworzyc swoje piruety i jej powiedzialam ze ma przybierac na wadze a nie ledwo co nabierze to juz wypoci tluszczyk bo szaleje ze urodzi sie slaba mama bedzie smutna albo nei daj Boże na USG wyjdzie roznica 500g i mama depresji dostanie i co.... jak tak dziecko mamusi mozesz robic musisz ładnie rosnac mamusia bedzie szczesliwa i tatus i siostrzyczka

Ty i uwierz lub nie ona sie przez jakies 3 h nie ruszala

masakra to chyba prawda ze dzieci s;ysza i czuja tak wiesz doslownie chodzi o zrozumienie odczucie bo ze czuja i slysza to wiadomo

14 lata 11 miesiąc temu #19926 przez paulinkaaa2202
No ja w to wierzę że słyszą nas i czują :)
Wiesz o te rzeczy nie pytałam ginekologa ale idę 21 to mogę spytać, ale z tego co wiem to czop może być przeźroczysty a może być też z jakaś domieszką krwi. Ja np. cały czas mam wydzielinę i muszę zmieniać wkładki 3-4razy na dzień ale jest koloru żółtego ma z cytologii wyszło że mam stan zapalny, ale lekarz mówił że niby w ciąży to normalne i chyba nie stosuje się globułek- tzw leczenia bo to i tak wróci. On mi powiedział że na wizycie zrobi wymaz mikrobiologiczny, ale dla mnie to bezsensowne bo miałam robione w kwietniu i było w porządku poza jakimiś pałeczkami czegoś tam, ale to niby normalne. Jak na moje oko chce mnie naciągnąć na kasę.

Ta twoja wydzielina może być wynikiem tego że zbliża się poród, albo po prostu normalka bo w ciąży jest często wydzielina i to jest w porządku więc trudno powiedzieć.
No możemy w podobnych terminach urodzić :) dobrze jutro wrzucę zdjęcia brzuszka. Ja mam jakoś już wrażenie że brzuch mi nie rośnie hehe :D A w pasie mam kurcze mierzyłam się dzisiaj chyba jakoś 106cm muszę sprawdzić :P

14 lata 10 miesiąc temu #19951 przez MoNiaaa
widzisz basik jakie masz usluchane te dzieci zeby takie zawsze byly :P a co do tego ze slysza to chyba racja ostatnio wlasnie jak pisalam z moim mezem to mala tak strasznie sie zaczela wiercic jakby wiedziala ze mamusia kontaktuje sie z tatusiem :lol: chyba jej tez brakuje kontaktu z tatusiem.
ja tez mam jakas tam wydzieline koloru bialo brazowego z tego co zauwazylam gin miala ostatnio mi jakies globulki przepisac ale sie wstrzymala wiec to chyba jest normalne.

a co do ciuszkow to mi sie wydaje ze w Polsce to nie ma takich slodziutkich rzeczy na dziewczynki albo ja nie moge spotkac. dobrze ze moja mama w Niemczech to mi tam kupila troche takich dziewczecych ubranek. a sukieneczek bede miala moze kilka ale wiadomo nie za duzo bo dla dzidzi to chyba nie wygodne lepiej jakies body i spioszki albo takie z krotkimi nogawkami to sie chyba nazywa rampersy czy jakos tak (tak na allegro pisalo :silly: )
ja w pokoju tez mam 30 stopni i topie sie po prostu na noc mocze sobie duzy recznik i sie nim przykrywam zeby chlodniej bylo zwlaszcza w nogi :laugh:

http

]

14 lata 10 miesiąc temu #19962 przez paulinkaaa2202
Wiesz co ci powiem Monia super pomysł z tym mokrym ręcznikiem muszę spróbować :) ja dzisiaj budziłam się co chwilę w nocy,a od 5 już nie spałam tak duszno nie ma czym oddychać, cała mokra byłam ;/

A wczoraj przeglądałam ciuszki dla maleństwa podliczyłam ile czego mam i chyba niektórych rzeczy mam za dużo, a niektórych za mało już nie wiem czy dokupywać czy poczekać aż się urodzi. A jeśli chodzi o sukieneczki to ja się wstrzymałam muszę mieć pewność że to dziewczynka oby tym razem się udało :)

A tutaj jest takie fajne body ze spódniczką.
www.allegro.pl/item1061403085_body_ze_sp...e_roz56_sliczne.html

A to mój spis rzeczy :D
1 sweterek
1 dres (Bluza, spodenki) rozmiar 68
1 komplet ( kaftanik i pół śpiochy) rozmiar 50
2 kaftaniki rozmiar 50
3 pary skarpetek
3 czapeczki
2 pary rampersów rozmiar 62
7 par śpiochów rozmiar 62- 4szt, 68- 3 szt
6 par pajacyków rozmiar 50- 4 szt, 56- 1szt, 62- 1szt
6 par body rozmiar 56- 3 szt, 62- 4 szt, 68- 1szt

Tam gdzie napisałam rozmiar 50 tak mi się wydaję bo nie ma metki, a porównywałam do 56 i są mniejsze. Nie wiedziałam że aż takie małe, chyba maleństwo nie założy takich malutkich no nie wiem ;/
Jak myślicie coś jeszcze dokupić ??

14 lata 10 miesiąc temu #19965 przez Renia2108
Hej dziewczyny :D Tyle juz napisałyscie a mnie zaledwie dzien nie bylo :P
Paulinka widze ze masz spis ciuszkow, to do szpiala czy ogolnie ? Ja prawie nic nie mam aaa. Pare ciuszków mam tylko, ale wiem ze znajome mi duzo podawaja wiec sie nie martwie :D
Jeszcze troche czasu jest, mała broi jak szalona heeh, teraz nie bo sie najadłam truskawek świezutkich z mojego ogródka czereśni i chyba sobie odpoczywa :):)

Upał straszny jest , wytrzymac sie nie da, ani na dworze ani w domu, ide zaraz do wanny z letnia woda bo oszaleje chyba. :*

14 lata 10 miesiąc temu #19966 przez MoNiaaa
A to moj spisz rzeczy w rozmiarze 56:
7 par spioszkow
9 body ( w tym z długim i krótkim rekawkiem)
9 pampersów
9 par spodenek ( w roznych rozmiarach)
4 dresiki ( ale raczej wieksze)
9 czapeczek
15 par skarpetek
4 pary bucików
3 "lapki niedrapki"

i jeszcze rzeczy od mamy ale to dopiero pod koniec lipca mi przywiezie i moze cos od szwagierki :lol: mam nadzieje ze wystarczy :)

mam jeszcze rzeczy w rozmiarach 56 i 62 ale to na pozniej :)

http

]

14 lata 10 miesiąc temu - 14 lata 10 miesiąc temu #19967 przez MoNiaaa
a oto ja i moj brzuszek w 30 tygodniu ciazy :):):):):)

http

]
Załączniki:

14 lata 10 miesiąc temu #19974 przez paulinkaaa2202
Śliczny brzuszek Monia :)
Renia to spis ciuszków wszystkich które mam w domu ;p

14 lata 10 miesiąc temu #19984 przez basik_twins
Monia ładnie wyglądasz :)
Nie wiem co jest w PL ja dzisiaj odwalilam takie zakupy ze szkoda gadac
Pojechalismy do centrum Szymon poszedl na sportowe a ja na inne pietro na dzieciency poi 10 min zazwonilam i mowie "kochanie przyjdz bo odpierdalam komedie"

Wyraz jego twarzy gdy zobaczyl ilosc ciuszkow byl bezcenny :lol: a wzielismy wszystko :lol:
Porobie foty i wstawie odrazu tych spodenek tylko to troche potrwa tym bardziej ze podpinam sie pod neta sasiada bo cos mi window siad i jakas podstawowa wersja sie wlaczyla ale puki co jade na tym :silly:

Paulinka czekam na foty a to w sumie lekarza sie pytac nie musisz tak tylko ki sie wczesniej wydawalo ze tak jakby ala cize bylam 'sucha' no bo zauwazylam ze jestem 'wilgotniejsza' tyle ze sluz nie jest taki gesty tylko te gluti.... no ale cuz trza sie juz powoli szykowac nie :silly:

14 lata 10 miesiąc temu #19986 przez basik_twins
ale nie mam strony gdzie moge wrzucic zdjecia .... bo mi ulubione zjadlo wiec jak mi podacie jakiegos linka to beda ciuszki bo fovcie juz zrobilam i sa na kompie i czekaja

Moderatorzy: ilona
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka