BezpiecznaCiaza112023

Macierzyństwa pierwszy tom ;)

11 lata 3 miesiąc temu #825298 przez Ikunia1910
Oczy mamusi:p

[link=https://www.suwaczki.com/] [/link]

Prosimy zaloguj się lub zarejestruj się na forum się, aby dołączyć do rozmowy.

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #825304 przez Sophie25
U nas Zośka oczy tatusiowe i cała po tatusia ale on się wyróżnia i ona już też :-p

Po matce to jedynie odziedziczyła niecierpliowosc :-D

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #825335 przez KaRoLkA
Witam i ja dopiero :)

Sophie zajebiaszczy awatar :D pokaz no to zdjecie w wiekszym rozmiarze :lol:
i z jednej strony szkoda pasji ale masz coś cenniejszego RODZINĘ :) to mialas dzisiaj dzien pełen wrażeń, współczuję kuzynów i jego narzeczonej a przyjaciółce gratulacje :)

Ikunia Zosia ma wypasiony chodzik a ona sama Boska , ahh te czarne oczeta :)

Haniu to ładna promocję zrobili jak nie mają na stanie ;/ Co do hustawek to my mamy ta na futryne właśnie :)

Milady udanej randki , dobrze że katarek przeszedł :)

Martus ja też wyczekuje @
Część wiadomości jest ukryta dla gości. Proszę zaloguj się lub zarejestruj aby ją zobaczyć.
a co do @ właśnie to boli mnie brzuch już tydzień czasu , miałam plamienie ale po 2 dniach znikło i niewiem o co chodzi

Ja po urzedowaniu znowu się 2 godziny wysiedzialam , mój zostal z Gabcia, noc ok jak usnela tak dobrze około 23 tak o 2 dałam pić i mleko o 5 a rano taka mega zielona rzadka kupa że nawet na plecach była :cheer: dzisiaj gotowalam jej jarzynowa zupke z krolikiem i o dziwo jej smakowalo , a dla nas zupke cebulowa :) zbliża się noc i mała zaczyna marudzic , ryczy o byle co nawet na rękach źle :(

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #825343 przez rysa
Marta dzieki za zyczenia :*

Mala Zosia chyba chce latac :)

My tez nie mamy futryn.R.wywiercil dziure na hak i tam wieszamy skoczko-hustawke :)

Filip caly dzien marudny.

Haniu Wy to macie pecha z tymi meblami :P

11 lata 3 miesiąc temu #825346 przez aleksiaa88
Czy mi się wydaje ale babcia też ma takie oczęta ? Coś mi się wydaje, że oczęta to rodzinne są

11 lata 3 miesiąc temu #825369 przez Milady
Zosia piekna dziewczynka moje tez podostawały chodziki wiec zobaczymy czy im sie nadadzą, ja pedze wiec na kolacje z Marcinem i babcia juz przyszła wiec zegnam sie z Wami miłego wieczoru :*

To dla Was :*

11 lata 3 miesiąc temu #825385 przez Marta1985
Milady :ohmy: Cudne dzieci ;) Udanej randki :) I pokaż nam Marcina :)

Zosia !!!! kokietko mała ;)

NO TO KAROLKA CZEKAMY OBIE :p ja ostatnio nie zanotowałam kiedy miałam @ ale chyba coś przed sylwkiem :) Czuje objawy @ więc myślę że jakoś to będzie ;)

Bartuś śpiocha ja pozamiatałam w całej chałupie i idę się kąpać a potem usiade do kompa i napisze Malutkiej co i jak z pracą :)

11 lata 3 miesiąc temu #825388 przez Hania84
Milady superrr :) Fajnie ze na randkę idziecie :) bawcie sie dobrze :)
a dzieciaczki śliczne :) to ostatnie zdjęcie mnie powaliło :ohmy: jakie ona ma piękne oczy...i pełne usta :lol: chłopaki będa się uganiać ;)

Zosia popiernicza nie źle w chodziku :) świetnie wygląda :) No faktycznie oczy ma wyjątkowe :)

Rysa :D masz rację mamy pecha :D no my jak chcemy skoczka zamontowac to niestety musimy kombinować bo jest on przyczepiany do ramy futryny...bez wiercenia (jeśli mielibyśmy futrynę) a tak kombinejszyn trzeba :) i tez zycze wszystkiego NAJ :) to chyba imieniny masz dziś?

A ja siedze wciąz w papierkach :dry: najpierw układałam rachunki za październik, listopad, grudzień i styczeń - to do alimentow...potem układałam doładowania konta z całego roku (też do tego)...pisałam rezygnację z internetu bo mamy do 11 maja...jak wrócimy z urlopu to bierzemy szybszy i bedzie można bez problemu ogladać TV i filmy :) musze jeszcze podliczyć te rachunki za każdy miesiąc...ale to jak mała pójdzie spać.

miłego wieczoru

11 lata 3 miesiąc temu #825438 przez rysa
Haniu my tez mielismy kupic tego skoczka do futryn i R. mial kupic taki zwykly drazek do cwiczen i na tym chcielismy montowac ale Filip dostal od chrzestnych taki na hak.
Tak dzis moje imieniny :) Dostałam pięknego storczyka i kasiorke na buty :)

Milady kochane dzieciaczki a córa faktycznie bedzie lamala chlopakom serca w przyszlosci :)

11 lata 3 miesiąc temu #825442 przez rysa
Haniu my tez mielismy kupic tego skoczka do futryn i R. mial kupic taki zwykly drazek do cwiczen i na tym chcielismy montowac ale Filip dostal od chrzestnych taki na hak.
Tak dzis moje imieniny :) Dostałam pięknego storczyka i kasiorke na buty :)

Milady kochane dzieciaczki a córa faktycznie bedzie lamala chlopakom serca w przyszlosci :)

A Filip zamiast spac to wojuje w najlepsze

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #825452 przez Hania84
hmmm rysa patrzyłam na taki zamontowany skoczek do drążka i niezbyt to bezpieczne bo to jest takie coś jak stetoskop i zamontowane na drażku pod ciężarem dziecka może się to rozgiąć...tak mi sie wydaje...futryna jest szersza i to bardziej trzyma.

matko przeraziłam sie jak podliczyłam rachunki i zobaczyłam ile tracimy na życie :ohmy: nigdy bym nie powiedziała ze aż tyle :ohmy: a nie kupujemy jakichś drogich rzeczy przecież !

Mój mnie jeszcze wkurzył bo czegoś szukał i mi wszystko na wieczór wywalił ze szuflad jak Lena ma iść spać :angry: jak widze taki bałagan na podłodze to dostaję furii :angry: Lena beczy bo nie uleży chwili w łożeczku (ja robiłam mleko w tym czasie) i przez niego jej się "oberwało" nakrzyczałam na nią :dry: i mam teraz wyrzuty sumienia :dry: później ją przytulałam i przepraszałam...ale i tak mi z tym źle :(. Ech kurde bo musiał akurat wieczorem czegoś szukac i robic bałagan na pół sypialni B)

Lena już od 40 minut śpi :)

11 lata 3 miesiąc temu #825454 przez Sophie25
Rysa wszystkiego najlepszego :-* a jak masz na imię bo ja nawet niewiem :-D
Po niektórych loginach nie czaje jak macie na imię hehe :-D:-Dmówić mi tu :-D

Milady przecudne jest to zdjęcie ;-)

Zosia dziś jak odkurzacz po dywanie busZuje :-P

11 lata 3 miesiąc temu - 11 lata 3 miesiąc temu #825455 przez Marta1985
Malutkamilka i inne zainteresowane Mamuśki:

Najważniejsze przepisy związane z macierzyństwem zawarte są w Kodeksie Pracy - Dział VIII UPRAWNIENIA PRACOWNIKÓW ZWIĄZANE Z RODZICIELSTWEM.

I tak:
    Co do długości urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego to chyba wszystko jasne :)
Art. 183(3). Pracodawca dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu macierzyńskiego (...) do pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem za pracę, jakie otrzymywałby, gdyby nie korzystał z urlopu.

Art. 186(7).
§1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
§2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z dniem upływu dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku.

Art. 186(8).
§1.
Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.

Art. 187.
§1.
Pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie.
§2. Pracownicy zatrudnionej przez czas krótszy niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują. Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie.

Art. 188.
Pracownikowi wychowującemu przynajmniej jedno dziecko w wieku do 14 lat przysługuje w ciągu roku kalendarzowego zwolnienie od pracy na 2 dni, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.[/ol]

Podsumowanie:

Malutka co najmniej 2 tyg. przed powrotem do pracy a najlepiej 3 tyg. napisz pismo do szefa, że zgodnie z Art. 186(7)Kodeksu Pracy chcesz obniżyć wymiar czasu pracy do 7/8 etatu a zgodnie z Art. 187 prosisz o połączenie dwóch półgodzinnych przerw na karmienie piersią w jedną przerwę godzinną, którą chciałabyś wykorzystywać, w ostatniej godzinie pracy. I do tego twoje proponowane godziny pracy to np: (zależy jak ci pasuje i jak twoja firma pracuje) od pn do pt 8-14 :) I wsio ;)

Ja proponuje 7/8 etatu bo wtedy pracodawca z reguły nie zmniejsza wynagrodzenia bo za dużo papierologii i godzina nikogo nie zbawi bo jak zmniejszysz sobie bardziej etat to napewno ci zmniejszy wynagrodzenie.

W razie pytań pisz jak coś to pomogę ci napisać pismo :)

11 lata 3 miesiąc temu #825480 przez Marta1985
cordis napisał:

Marta a Ty po powrocie masz taki sam zakres obowiązków? Ja na samą myśl o tym ile zmian u nas w przepisach jest aż mi się odechciewa wszystkiego co związane z pracą.

Tak mam taki sam tylko u nas inna specyfika jest pracy - każdy realizuje projekt od początku do końca z wszystkimi etapami tj.. aplikacja, rozliczanie, przetargi i multum innych pierdół ...także wiele dziedzin - No troszkę z obiegu wyszłam ale wystarczy zerknąć i pamięć wraca - na szczęście dużo się nie zmieniło :)

11 lata 3 miesiąc temu #825487 przez Agusia83
A ja moge nas czytac znow jefynie przez tel... :angry:

Wczoraj mialam zakrecony dzien i mnostwo roboty,wieczorem pieklam torta na dzisiejszy dzien babci i dziadka i moje imieniny...Rysa,czyzbys byla moja imienniczka? :laugh:
Maz wczoraj dal mi pieniazki a ja kupilam sobie dwa swetry i sukienke w bonprix...juz sie nie moge doczekac jak przyjda poczta.

Milady,ma ost.zdjeciu Nastka? Sliczna,oj chlopy beda za nia ganiac.

Zosoenka Ikusi tez czarujaca krolewna.

Ja mam hustawke taka na haki...Emi uwielbia sie w niej hustac...dzis sprobowal Arczi...musialam go trzymac bo jeszcze nie umie ladnie siedziec.

Milady,trzymam kciuki za randke.

Haniu,niestety kupe wydajemy na zycie

Violcia,kochana dzos mnie to sie przydarzylo.
Przewijalam Artka...wyprostowalam sie i obrucilam po rajtki i spadl mi z lozka...w ulamku sekundy go podnioslam...placz przerazliwy,nie mogl zlapac oddechu,a mnie sie rece trzesly...dmychnelam i zaczerpnal powietrza...b.dlugo plakal...wierze,ze go nolalo,bo spafl na panele na plecy,ale lozko niskie...choc tyle dobrego.Mam nadzieje,ze nic mu nie bedzie.

Moderatorzy: kasiorailonanatmur11
Reklama

Bestsellery

• Koszulka Regularna mama

Regularna mama

• Koszulka Brioko baby

Brioko Baby

• Dzienniczek ciąży

Dzienniczek ciąży

• Dzienniczek żywienia dziecka

Dzienniczek żywienia

• Dzienniczek żywienia maluszka